Llibres al replà

Si vostè volés…

Hi ha un anhel tan immens i tan comú entre les persones que, com si d’un dels grans temes de la vida es tractés, esdevé sovint el pinyol d’algunes obres literàries: el somni de volar.

D’un temps cap aquí, m’he sentit perseguit per unes ales i he topat de cara amb diversos exemplars literaris que tracten aquest gran desig de la humanitat de volar com un ocell.

Tortolini, Luca. La guineu i l’aviador. Il·lustr. Anna Forlati. Ed. Joventut, 2017

Avui mateix, a la llibreria, trobo un llibre a l’atzar, i a la contracoberta, hi figura el següent anunci:

“- Per què voleu, els homes, si la natura no us ha donat ales? –vaig preguntar. No ho entenia.

 • Per fer realitat un somni. –va respondre l’Antoine.”

M’he quedat glaçat. Un cop a casa, m’he assegut a anotar-los en un paper i a fer-ne cinc cèntims de cadascun d’ells. N’hi ha d’estils, de tractaments i de formats ben diversos. La majoria són exemplars destacables, alguns fins i tot, excepcionals. Per tant, comestibles i recomanables per a un ventall ampli de lectors, i alhora per als paladars més exigents.

Si vostè desitja volar, ni que sigui per una estona breu, heus aquí les eines necessàries:

 • BELLEMO, Cristina. Dues ales. Barcelona: Combel, 2016

Un avi troba unes ales que han brotat al seu jardí. Decideix cuidar-les, cosa que dona sentit a la seva vellesa. Mentre ho fa, es pregunta pel seu origen, després de descobrir que han sorgit allà on ell havia enterrat un tresor amb tot de records de la seva llarga vida. I aquest fruit és probablement una de les diverses metàfores que guarda el llibre. N’hi ha d’altres, perquè si una característica tenen les ales és que són metàfora de moltes coses essencials, com ara la imaginació o la llibertat.

 

 • BONILLA, Rocío. Cara de pardal. Barcelona: Animallibres, 2014

Aquest fou el primer llibre escrit i il·lustrat per Rocío Bonilla, abans d’esdevenir una de les autores destacades del llibre àlbum en aquest país, i on esmerçava l’estil i les formes que li han valgut el reconeixement de molts lectors. Una veïna li diu a en Berenguer que té cara de pardal. Sorprès, investigarà sobre la vida dels ocells per tal d’assemblar-s’hi cada vegada una mica més, tot provant també d’aixecar el vol.

 

 • CHABBERT, Ingrid. El día en que me convertí en pájaro. Il·lustr. Guridi. Sevilla: Tres tigres tristes, 2015

El tàndem Chabbert i Guridi, amb el minimalisme que caracteritza els treballs que han elaborat plegats, aborden el primer amor. Tocat per la fletxa de Cupido, el protagonista es disfressa d’ocell per tal que ella, afeccionada a l’ornitologia, el visualitzi d’una vegada per totes. Àlbum que vola cap a l’excel·lència, ideal per llegir i comentar amb infants grans, i fins i tot, amb joves.

 

 • DELICADO, Federico. Ícar. Pontevedra: Kalandraka, 2014

Ícar és un llibre intel·ligent, pertorbador, i alhora complex. L’Ícar és un nen que està en un centre d’acollida on s’entesten a buscar solucions al seu abandonament, quan ell ja sap d’on procedeix i cap a on es dirigeix. Als seus pares, els van néixer ales i van volar enllà, tot sabent que el tornarien a buscar. Ningú se’l creu. En el llibre, hi ha metàfores diverses, entre les quals, la llibertat de volar i de viure la vida com cadascú desitja, un homenatge a La metamorfosi de Kafka, referències al mite d’Ícar… Un llibre d’aquells que hi vas i hi tornes en diverses ocasions, encara que no et creixin les ales per desplaçar-te d’un espai a un altre.

 • DRILLON, Anne-Fleur. Mireille. Il·lustr. Éric Puybaret. Clermont-Ferrand: Margot, 2014

Àlbum de mida gegant, en el qual un nen es fa amic d’una oreneta anomenada Mireille i d’un veí gran, amb els quals comparteix el seu somni de volar. Amb el veí, s’embranquen a construir una màquina voladora que els permeti fer realitat el somni. Text molt poètic, amb les suggeridores i pulcres il·lustracions d’Éric Puybaret, que ens regala unes pàgines finals amb els esbossos del llibre. Encara no ha estat traduït al català?

 

 

 • ERLBRUCH, Wolf. La señora Meier y el mirlo. Barcelona: Libros del Zorro rojo, 2012

Un dels diversos llibres genials de l’autor alemany Wolf Erlbruch, ideal per narrar a infants i adults. En destaca el clímax creixent i el missatge subtil que envia als lectors. Una merla trobada enmig de l’hort capgira la vida d’una senyora, dedicada en cos d’ànima a les feines de casa i al marit. Li dona ales i motius per volar del niu. Mai millor dit. Una joia!

 • KUHLMANN, Torben. Lindbergh: l’agosarada història d’una ratolí volador. Barcelona: Joventut, 2014

Lindbergh fou el primer llibre il·lustrat del jove autor alemany Torben Kuhlmann, al qual han seguit d’altres títols semblants. Amb un ratolí humanitzat que es construeix un avió per fugir dels seus enemics, l’autor fa un homenatge a la gesta d’un dels pioners de la història de l’aviació, el primer que creuà l’oceà Atlàntic. La força del llibre rau en les il·lustracions, aquarel·les amb aparença d’antigues, de caire realista i amb una atenció minuciosa en la recreació dels detalls.

 

 • MELÉNDEZ, Francisco. Leopold: la conquesta de l’aire per Oscar Keks. Barcelona: Aura Comunicació, 1991

Fa alguns mesos, un company em va regalar aquest llibre descatalogat. Una autèntica peça d’orfebreria, elaborada per l’inclassificable il·lustrador Francisco Meléndez, en la qual narra les aventures de tres amics que, a finals del s. XIX, construeixen tot d’enginys per conquerir l’aire. Una il·lustració exuberant, d’una creativitat sense límits, present a cadascun dels elements del llibre. Tan sols cal observar-ne la cal·ligrafia. Una altra joia. Malauradament, difícil de trobar.

 

 • ROLDÁN, Gustavo. Si vostè volés… Barcelona: Combel, 2015

Amb un pop-up aparentment senzill, que casa amb la il·lustració minimalista a la qual ens té acostumats l’autor, Gustavo Roldán planteja allò que passaria si volar fos una condició natural dels éssers humans. Una història enginyosa que provoca el somriure d’aquells que creuen que el somni de volar és factible. Potser, fins i tot, dels que no ho creuen.

 

 • WALTON, Leslye. La peculiar història de l’Ava Lavender. Cruïlla, 2014

Una de les novel·les més suggeridores que he llegit els darrers anys, amb la història d’una noia que neix amb ales, un realisme màgic paradigmàtic i una prosa poètica exquisida en la primera obra de l’autora. La protagonista narra les dificultats que té per fer una vida normal, però també la història de la seva família, en especial de la força de les dones de tres generacions diferents.

 

 

Deixeu un comentari: