Llibres al replà

Qui som?

Amics, hem decidit reunir-nos al replà.

Tenim casa nova. Una casa que ens hem fet a mida, que hem decorat al nostre gust i a la qual viurem en companyia dels nostres més estimats inquilins.
I és que fa temps que buscàvem casa i no en trobàvem. Si d’una banda al món de la crítica de la literatura infantil i juvenil (i, no ens enganyem, no només la crítica, sinó ella sencera, la LIJ en general) ja li costava trobar qui la volgués com a llogatera/convidada o co-propietària, ara en època de crisi la seva existència en pàgines de publicacions culturals o generalistes s’ha anat fent més minsa, esporàdica i gairebé testimonial. Els suplements de cultura han reduït pàgines i als col•laboradors els han reduït els honoraris. Sort en tenim de blocs, webs i algunes revistes especialitzades.
Tot plegat ha fet que uns quants de nosaltres, autors col•laboradors en alguns d’aquests mitjans, haguem decidit okupar un bloc (polisèmia) i crear en ell un espai d’opinió, estudi, reflexió i informació sobre un tipus de literatura que ens apassiona: la destinada a lectors de totes les edats. Cadascú hem triat un pis, i a partir d’avui penjarem a “Llibres al replà” els articles, entrevistes, ressenyes i comentaris que més ens interessen i que creiem d’interès general. Sense condicionants, sense suggeriments per part de ningú, sense encaixos en línies editorials o de pensament. La llibertat al replà i a l’abast de tots els seguidors que teníem en els mitjans on col•laboràvem. Un bon llibre en mans d’un lector curiós és sempre una porta oberta a més llibres i a més lectures, i és sempre el timbre d’accés a un itinerari lector que esdevindrà amb el pas del temps.
Esperem de debò que aquestes portes que s’obren puguin fer-ho des dels pisos del nostre bloc i que aquest es converteixi en el replà de trobada, de posada en comú, de diàleg a peu d’escala i de confluència d’opinions de tots els habitants d’aquest país personal que és la literatura.
Endavant i benvinguts a casa nostra.

A la porteria hi ha un plafó amb notícia de reunions, actes, presentacions, festes i festetes… del món de la literatura infantil i juvenil. I si hi ha res al plafó, la informació no para de circular pel seu davant. Les xafarderies són el pa de cada dia!

Al 1r 1a hi viu Teresa Duran, algú que al llarg de la seva vida s’ha dedicat sempre a la literatura i al llibre infantil i juvenil des de diferents vessants (escriptora, guionista, il·lustradora, crítica, traductora i, sobretot lectora) a més de tenir els títols acadèmics de pedagoga i dissenyadora gràfica, d’haver exercit l’ensenyament universitari, i també no gens universitari enmig de molts col·lectius dels quals se’n considera deutora (llibreters,
bibliotecaris, mestres, il·lustradors…). Per tot plegat l’hi han fet l’honor de concedir-li la Creu de sant Jordi 2007 o el Premi Trajectòria (Setmana del Llibre en Català 2020), entre d’altres. Abans, n’havia tingut cura la Glòria Gorchs.

Al 1r 2ª hi trobareu en Pep Molist, primer va ser lector -ho continua essent, i molt!-; després bibliotecari -ho continua essent, a Manresa-; més tard, escriptor de crítiques, de contes, de novel·les, de poesia -ho continua essent, tant com pot!- i entremig, comparteix estones amb la família, va en bicicleta…

Al 2n 1a hi viu l’Ana Díaz-Plaja Taboada. Els seus camps d’investigació i docència són la  Literatura Infantil i Juvenil  i  la Didàctica de la  Llengua i la Literatura. Li agrada molt buscar (i trobar!) relacions entre diverses literatures (de grans i de petits, pròpies, properes i llunyanes; modernes i antigues; populars i sàvies….). També li agraden molt el cine i el teatre. Escriu sobre els temes més diversos i fuig una mica de l’especialització. Viu molt contenta a Llibres al Replà.

Es va llicenciar en Filologia Hispànica a la UAB el 1975. Va obtenir el Grau de Doctora en  Ensenyament de les Llengües i la Literatura per la UB el 2008. Ha estat  professora de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona des de gener de 1980 fins a octubre de 2013, primer com a Titular d’Escola Universitària (TEU) i després com a Titular d’Universitat (TU) fins la seva jubilació. Ha impartit  cursos, cursets i màsters; ha participat en grups d’investigació;  ha assistit a múltiples congressos i trobades, i  ha publicat nombrosos  llibres i articles.

Abans, n’havia tingut cura l’Ignasi Blanch.

Al 2n 2a hi trobareu en Joan Portell.

Al 3er 1a, hi viu la Cristina Correro (Manresa, 1974), Doctora en Educació i professora de literatura infantil a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Université de Nantes.  És membre de la Junta rectora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, del consell de redacció de Faristol, la revista del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (secció catalana de l’IBBY) i de Nantes Livres Jeunes. Va començar a escriure al Replà sota el pseudònim de Si jo fos Jella Lepman, i encara continua signant així en homenatge a aquesta figura de la LIJ. Abans, al seu pis hi vivia l’Arantxa Bea, i molt abans, la Sílvia Fernández.

Al 3r 2a hi viu en Germán Machado (Montevideo, Uruguay, 1966), escriptor, gestor cultural, llibreter a El Petit Tresor, una llibreria especialitzada en Literatura Infantil i Juvenil, a la ciutat de Vic. Abans, l’Àngel Burgas.

A les golfes, s’hi apilen tot de baguls, maletes, armaris, capses i capsetes. De tant en tant, algun veí hi puja, hi treu la pols, obre portes i calaixos i treu a la llum del replà un clàssic arraconat, un autor oblidat, o bé, un fet per commemorar.

26 comments

 1. Molta, molta sort amb aquest nou projecte!! I recordeu: si es trenca un pany o si s'espatlla un timbre, sóc la vostra manyana de confiança!! 🙂

 2. Felicitats per la iniciativa! A més d'útil, el blog és bonic i divertit, cosa d'agrair. Bona feina i bon dia de sant Jordi!
  Teresa Mañà

 3. Felicitats per la iniciativa! Els habitants de la caseta de xocolata de GRETEL estaran encantada d'intercanviar pastissos i de fer-la petar sobre les xafarderies de mags, fades i altra fauna literària
  Teresa Colomer

 4. Enhorabona, valents i valentes! Ja us aviso que passaré de tant en tant i, si us ve de gust, portaré galetes de xocolata o coca de pinyons per berenar.
  Dolors Garcia i Cornellà

 5. Quina fantàstica ajuda per totes les enamorades del la bona literatura infantil i juvenil i els àlbums il.lustrats.Com a llibretera, superfan vostre espero poder-vos anar seguint! Mil gràcies!

 6. Hola. Benvinguts i gràcies. Us seguirem amb ganes. Serà una altra finestra al món i a la creativitat i una porta a la Literatura i a les llibreries, aquell espai que quan hi entrem pensem amb els qui estimem.

Deixeu un comentari: