Llibres al replà

Llibres!

Una servidora es considera una “friki”. A la gent normal, quan els hi dius la paraula “friki” de seguida pensen en Star Trek o els videojocs o els còmics japonesos. Però jo defenso que “friki” és tothom que s’apassiona desmesuradament per una cosa, fins i tot podent arribar a un punt malaltís. Així, hi ha frikis de la jardineria i el patchwork, frikis de les BTTs i de la física quàntica, frikis d’Egipte o de la cuina (Ferran Adrià? No em diran que no…). Personalment, em declaro friki dels llibres. M’encanta tot el que té a veure amb els llibres. 
I quan el que tracta dels llibres és un llibre… s’ho poden imaginar? Màxima expectació!
De llibres sobre llibres n’hi ha molts i de tots tipus. Hi ha assajos i còmics i novel•les, i encara dins la categoria de les novel•les, n’hi ha d’epistolars, d’humorístiques, d’històriques o de fantasioses. I, és clar, no podien faltar els llibres infantils (més d’un veí de l’escala fins i tot s’ha atrevit a aportar el seu granet de sorra a aquest calaix…). I des de fa unes setmanes, podem afegir un nou títol a la ja extensa bibliografia de llibres (infantils) sobre llibres.
Llibres!
Així de breu i contundent es titula aquesta petita (exactament, de 13 x 18 centímetres) joia que ens arriba amb 50 anys de retard de la mà de Gustavo Gili.
Efectivament: Books! es va publicar originalment l’any 1963 (això diuen els crèdits del llibre; altres fonts afirmen que va ser el 1962. A aquestes alçades, tampoc ve d’un any…) als Estats Units. Del seu autor, Murray McCain, hi ha relativament poca informació a la xarxa. De fet, ni tan sols a la ressenya que en fan a la web de l’editorial parlen d’ell, sinó que se centren més en la figura de l’il•lustrador, tipògraf i dissenyador gràfic John Alcorn, una figura molt més reconeguda no només al seu país sinó també a la vella Europa, on va col•laborar, per exemple, amb Federico Fellini en el disseny de cartells i títols de crèdit per les seves pel•lícules. S’ha de reconèixer que l’encant d’aquest llibre es troba en el treball gràfic i d’il•lustració d’Alcorn.
I bé… “Què és un llibre?” comença preguntant-nos Llibres! I tot el volum es converteix en una llarga resposta a aquesta primera i transcendent pregunta. “Un llibre és un munt de coses, com a mínim deu mil”, contesta, però tots tots ells tenen coses en comú. Tenen coses en comú per fora (i aquí els autors aprofiten per parlar dels aspectes més formals de l’objecte llibre), i també per dins (amb lletres fem paraules, i amb paraules i signes de puntuació, històries; i com que de paraules n’hi ha de molts tipus – alegres, gracioses, difícils, tristes, per pensar-hi… -, també les històries que surten dels llibres poden ser molt diferents).
La gràcia del llibre recau sobretot, com dèiem, en el treball gràfic i d’il•lustració. Estranys personatges i petits elements (llapis, dits que assenyalen, fletxes, personatges d’aspecte medieval…), tots ells utilitzant un groc i un rosa gairebé fosforescents com a únics colors, acompanyen un text que juga constantment amb la tipografia: lletres grans i petites, en negre i en color, senzilles i recargolades, amb text dins i amb text tot al seu voltant… un autèntic festival de lletres!
I no voldria acabar aquest apunt sense, des d’aquest petit racó d’internet, agrair Gustavo Gili la seva tasca de formigueta editorial en el món dels llibres per infants en català. Es tracta d’una editorial d’una àmplia i reconeguda trajectòria en el món del disseny, l’arquitectura, la fotografia, etc, que amb la seva col·lecció “Los cuentos de la cometa” (una col•lecció de moment petita, amb només un grapat de títols que es poden comptar gairebé amb els dits d’una mà) intenta acostar el món de l’art i el disseny als més petits. Esperem que els resultats siguin prou engrescadors com perquè Gustavo Gili segueixi apostant per publicar els seus títols infantils tant en català com en castellà.

Alguns enllaços d’interès:
[La llibreria Al•lots ens ha facilitat l’exemplar del llibre Llibres! per poder realitzar aquest apunt. Moltes gràcies!]

MCCAIN, Murray. Llibres! Il·lustr. John Alcorn. Barcelona: Gustavo Gili, 2013. 48 p. (Los cuentos de la cometa). ISBN (978-84-252-2698-4). Preu: 10 €

2 comments

Deixeu un comentari: