Llibres al replà

Sant Jordi 2014: al replà estem d’aniversari!

El 23 d’abril de l’any passat, els veïns d’aquesta escala vam formalitzar els contractes d’arrendament i/o compra dels pisos i ens hi vam instal•lar. Com passa el temps! El dia de Sant Jordi del 2013 vam obrir-vos també les portes a tots vosaltres, seguidors, lectors ocasionals, curiosos i fanàtics, convidant-vos a fer-nos visites setmanals i anar-vos-en amb una mica més d’informació, d’experiència, d’emoció i de complicitat amb el món de la literatura infantil i juvenil, la LIJ, com l’anomenen a l’escala.

Sobre els perquès de Llibres al replà, els perquès de la nostra trobada i les ganes de mantenir actiu un portal sobre el tema que ens apassiona, ho teniu a l’apartat de “Qui som” del bloc. Res no ha canviat durant aquest primer any. Ni les motivacions ni, malauradament, les circumstàncies. Tampoc ha variat la nostra predisposició a fer-ho tan bé com sabem i podem, i la nostra il•lusió de compartir amb els lectors tot allò que es cou al voltant de la LIJ i els seus protagonistes. Fa poc vam celebrar les 100 entrades al bloc, i ara ens disposem a celebrar aquests primers 365 dies de vida en comunitat. I ho volem fer amb una Trobada Festiva que tindrà lloc a la Biblioteca Bonnemaison de Barcelona.


Volem que sigui una festa de la LIJ. Que els protagonistes siguin la gent que treballa en la LIJ i els que la segueixen, consumeixen, promocionen, encoratgen, admiren i defensen: la gran família de la literatura per a infants i joves.

Què hem preparat els veïns del replà?

Hem demanat a cinc il•lustradors significatius, capdavanters i amics, que il•lustrin un text en directe, davant del públic, el proper dissabte 10 de maig. Hem demanat també a una autora que ens faci aquest text per il•lustrar i, per acabar-ho d’arrodonir, li hem proposat a una experta en LIJ que moderi una taula rodona amb els participants (autora i il•lustradors) un cop acabin la feina. Fa un moment parlàvem de complicitat amb el públic, i ara hem de dir que també la tenim amb tots els autors que ens acompanyaran: són creadors que admirem, valorem, ens estimem i respectem, i sobre els quals, a més a més, hem parlat durant aquest primer any al bloc.

No necessiten presentació, però alhora que us els anunciem, en fem cinc cèntims de les seves trajectòries.

De Pilarín Bayés (Vic 1941), considerada ja una clàssica de la il•lustració catalana, els seus dibuixos són reconeixibles per a moltes generacions i han deixat petja en l’imaginari col•lectiu del poble català. Fou una de les primeres creadores del boom de la LIJ catalana dels 60 i continua en actiu. Des del Zoo d’en Pitus (La Galera 1966) fins a La petita història de Salvador Espriu (Mediterrània 2013) passant per la Història de Catalunya recentment reeditada, deuen quedar pocs personatges, ciutats i temes que no hagi dibuixat la Pilarín.

La Teresa Duran (Barcelona 1949) és una lectora insaciable i experta en l’anàlisi de la imatge. Va començar sent il•lustradora i, a més d’autora, crítica i teòrica de la LIJ, la Teresa és professora del departament de didàctica d’Educació Visual i plàstica de formació al professorat a la UB. Té un munt d’obra publicada, i entre ella destacarem Joanot Rocacorba (La Galera 1983), Banyeta (Ekaré 2003), i l’assaig Àlbums i altres lectures: anàlisi dels llibres per a infants (Rosa Sensat 2007), text fonamental per als professionals de la imatge i de l’àlbum il•lustrat.

En Jordi Lafebre (Barcelona 1979) és dissenyador, il•lustrador i dibuixant de còmic. Es va formar entre la Universitat de Belles Arts i l’Escola Joso, on encara hi dóna classes. Ha col•laborat en publicacions com ara Penthouse Comix o Nobanda, i manté una estreta relació professional amb el guionista francès Zidrou amb el qual, l’any 2010, va publicar la fantàstica Lydie (Norma 2013).

La Cristina Losantos (Barcelona 1960) és llicenciada en Belles Arts per la UB i es dedica professionalment a la il•lustració des de 1984. Ha treballat per a les editorials i publicacions més importants del país. Amb el seu estil tan personal, els personatges de la Cristina es passegen per desenes de novel•les, adaptacions, àlbums i fins i tot tires còmiques. Per esmentar-ne només uns quants, Les granotes de la Rita (Cruïlla 2003), Pirates a la vista (PAM 2010) o Fora malsons! (Bambú 2012)

Et text l’ha escrit la Maria Carme Roca (Barcelona 1955) i va sobre un replà, com no podia ser d’altra manera. Autora per a nens i joves i molt reconeguda també per al lector adult, la Maria Carme és llicenciada en història i en literatura, i escriptora professional des de 1997. Entre les seves obres de LIJ destaquem Arkanuu, l’arquer Persa (Premi Barcanova 2005), La ciutat oblidada (Columna 2008) i les recents Katalepsis (Premi Joaquim Ruyra 2013, La Galera) o Dedica’m un poema encara que sigui teu (Barcanova 2013)

En Xavier Salomó (Sabadell 1976) és il•lustrador. Va estudiar a l’escola Massana i forma un exitós tàndem amb l’escriptora Meritxell Martí: són dels pocs que publiquen regularment a l’estranger. És autor dels dibuixos de Valset (La Galera 2010) i del 2011 data el seu gran hit L’illa de les 160 diferències (Cruïlla), traduït a un munt de llengües. De l’any passat és El país dels 260 clons (Cruïlla) que sembla que va pel mateix camí.

La Noemí Villamuza (Palencia 1971) va estudiar Belles Arts a Salamanca i resideix a Barcelona des de 1998, quan ja havia començat a publicar les seves primeres il•lustracions. Molts dels seus llibres s’han publicat a l’estranger (EEUU, Corea o Japó), i en té ben bé una trentena, entre ells La Júlia té un estel (La Galera), El senyor de la son (Los cuatro azules, 2009), La Pussa russa (La Galera 2012) o el recent Sempre t’estimaré (Andana 2013)

Tots ells seran el proper dia 10 de maig, dissabte, a la Bonnemaison. Els il•lustradors tindran el text abans i hauran començat a treballar en ell. Dissabte, davant dels que ens volgueu acompanyar, traslladaran part del seu taller a la biblioteca i ens mostraran en directe com entenen i realitzen els seus dibuixos. El públic visitant rebrà el text fotocopiat per què el pugui llegir i interactuar, d’alguna manera, amb el procés creatiu dels il•lustradors. L’autora també hi serà, és clar. Veurà com es concreten les diferents mirades sobre la seva obra i li podreu fer les preguntes i observacions que tingueu. Iniciarem la trobada a les 10’30 h del matí. Cada il•lustrador ocuparà un espai de la biblioteca. Rebreu un mapa senzill per poder-vos ubicar i localitzar-los. Treballaran unes dues hores de cara al públic. En acabar, passarem a una de les sales que ens ofereix la biblioteca i allí reunirem als creadors amb la Teresa Duran, que guiarà i moderarà una conversa entre tots ells i amb vosaltres, al mateix temps que, com a experta, farà una anàlisi de l’experiència que haurà tingut lloc durant aquell matí.

No cal dir que ens fa una il•lusió enorme no només celebrar el primer any de vida de Llibres al replà, sinó també de poder-ho compartir amb vosaltres. I és per això que insistim en convidar-vos a tots i totes a la nostra festa, que és també la vostra. La festa de la literatura de qualitat, la que sempre defensem i defensarem els veïns d’aquesta escala. Bon Sant Jordi!

RESUM PRÀCTIC FESTA 1r ANIVERSARI LLIBRES AL REPLÀ
Dia: DISSABTE 1O DE MAIG 2014.
Hora: 10’30 (fins a les 13h aprox)
Lloc: BIBLIOTECA FRANCESCA BONNEMAISON. Carrer SANT PERE MÉS BAIX 7, BARCELONA.
Amb: PILARÍN BAYÉS, JORDI LAFEBRE, CRISTINA LOSANTOS, XAVIER SALOMÓNOEMÍ VILLAMUZA (Il•lustradors), MARIA CARME ROCA (escriptora) i TERESA DURAN (escriptora i especialista en LIJ).

2 comments

  1. Bona iniciativa,
    no coneixia aquest replà, ahir me'l va mostra un amic en comú.
    Ara que sé on sou passaré sovint i tranquils que no us deixaré propaganda comercial a les bústies.

Deixeu un comentari: