Llibres al replà

La lluna, la Bruna i l’avi de la bava

Dijous 22 va ser presentat a la llibreria La Impossible de Barcelona el poemari per a nens i nenes “La Lluna, la Bruna”, de Josep Maria Aloy il•lustrat per Valentí Gubianas. L’ha publicat Fil d’Aram, i un dels seus editors, Xavier Blanch, després de donar la benvinguda, va passar la paraula a la presentadora de luxe d’aquest bateig, la Marta Luna, que va confessar haver estat la primera sorpresa en rebre, de mans del crític, amic i assagista Josep Maria Aloy, el poemari que ha escrit per a la seva néta Bruna. La Marta va recordar el dèficit que té la LIJ catalana de poemes per a infants, i va parlar de la important tasca (per emocional i educadora) que fan els poemes en l’imaginari lector infantil i com són recordats amb el pas dels anys pel lector adult.

“En Josep Maria és un avi a qui li cau la bava”, va assegurar, i no s’ha resistit aquest cop a deixar testimoni de la màgia que viu al costat de la seva néta a través d’aquests rodolins. I sí, efectivament, en Josep Maria és l’avi de la bava. Va expressar com se sent meravellat davant d’una personeta tan petita com la Bruna, que li aporta una nova visió de les coses senzilles (un fideu que s’ha escapat del plat, però que ha de ser devorat com sigui; unes pedretes que recull com un tresor i que tenen amo…) i que va agrair tant a l’editor com a l’il•lustrador que s’avinguessin a col•laborar amb ell perquè els poemes arribessin a tothom.

Valentí Gubianas sorprendrà també als que el coneixeu la seva feina: és el primer llibre en el qual fa servir una tècnica nova a base de collage que és una delícia. Us deixem un tast d’aquesta relació avi/néta:

 Tres pedretes té la Bruna,
jo n’hi demano una
i em diu que no pot ser,
que les ha trobat al carrer
i en vol regalar una al pare
i una altra a la mare.
-Però, -li dic –encara en queda una!
I em diu: aquesta és per la Brrruna!

Deixeu un comentari: