Llibres al replà

Viu la lectura a l’estiu

La lectura, les vacances i l’estiu tenen una relació d’amistat entranyable i estreta des de fa anys i panys. Per aquest i per molts altres motius, les veïnes i els veïns de l’edifici de Llibres al replà us oferim recomanacions i suggeriments de lectures per a les vacances d’estiu…

1r 1a

Per a aquells professionals que pensen aprofitar la calma de l’estiu per a llegir obres d’interès general, us recomanarem tres títols de recent aparició que us encomanin les ganes de saber-ne més:

FRY, Stephen. Mites. Barcelona: Ara llibres, 2019

Com diuen a la portada, això va de “la mitologia grega com ningú no te l’ha explicada”. I a fe que és veritat! Escrita a un ritme trepidant, però de manera ben endreçada i estructurada, aquesta obra t’aproxima als embulls i caràcters dels déus de l’Olimp, d’una manera apassionant, divertida i actualitzada. Ideal per a joves lectors… o vells saberuts!

LIONNI, Leo. Entre mundos, una autobiografia. Pontevedra: Kalandraka, 2021

L’apassionant i amena autobiografia d’un dels autors més destacats i innovadors d’àlbums per a infants. Amb aquest text descobrirem una trajectòria vital, artística, familiar, social i viatgera que ens pot deixar bocabadats, i, per fi, en un dels darrers capítols, descobrirem com, quan i per què es va originar el llibre de “El petit Groc i el petit Blau”.

VAN DER LINDEN, Sophie. Tout sur la litterature jeunesse de la petite enfance aux jeunes adultes. Paris: Gallimard Jeunesse, 2021

Un títol certament ambiciós per a un manual de divulgació ben estructurat que, malgrat fer tothora referència als títols i professionals francesos de la LIJ, esdevé una bona guia per a orientar-se en aquest àmbit, obrint moltes finestres a temes i pràctiques de gran interès també a casa nostra.

1r 2a

PINTADERA, Fran. La millor jugada d’en Madani. Il·lustr. Raquel Catalina. Barcelona: Ekaré, 2021

De fa temps, que segueixo els llibres de Fran Pintadera, amb el convenciment que és un dels autors contemporanis que més afina en la creació de contes breus i de llibres àlbums. Pel tema del futbol, de l’arribada d’un noi d’una altra cultura al barri; per l’exemple de determinació, força i humilitat del protagonista; per la tendresa, la proximitat i el dinamisme que transmet, és un relat que pot arribar a molts lectors de diverses edats, i ho fa amb una història literària que s’allunya de molts manuals d’autoajuda cap on tendeixen molts àlbums il·lustrats. Madani és un nen que juga fantàsticament bé a futbol, que ho fa descalç, que canvia la dinàmica de l’equip del barri i que tindrà un gest de campió d’humanitat envers els seus éssers més propers.

No coneixia les il·lustracions de la madrilenya Raquel Catalina, i m’han tocat de ple: delicades, tendres, suggeridores…. Una bona història amb un embolcall ben encertat.

STERER, Gideon. La feria de medianoche. Il·lustr. de Mariachiara di Giorgio. Saragossa: Edelvives, 2020

Descobreixo un atractiu llibre sense mots en una llibreria. El miro i el remiro. El llegeixo lentament, seguint cada seqüència, cada imatge. El camí és clar. No té pèrdua. Et condueix a una fira d’atraccions, al costat del bosc. Es fa de nit. La gent se’n va, les parades tanquen i la foscor ho envaeix tot. De sobte, els animals del bosc s’apropen, saben com posar en marxa cada element i encendre totes les bombetes. I gaudeixen com ningú de la fira.

Miro qui hi ha al darrere, un escriptor i una il·lustradora. El primer és Gideon Sterer un jove i conegut autor americà. La segona és Marichiari di Giorgio (Roma, 1983) i compta en el seu encara breu bagatge amb dues destacades obres: Dues ales de Cristina Bellemo (Combel, 2016) i Profesión: cocodrilo de Giovanna Zoboli (Adriana Hidalgo, 2017) que la situaven al mapa. La càlida i misteriosa La feria de medianoche l’enlaira als cims de la literatura infantil.

THON, Ingunn. Ollis. Il·lustr. Nora Brech. Trad. Meritxell Salvany. Madrid: Nórdica, 2021

Ollis és una nena de deu anys, amb un munt de pors i una complicada situació a casa: el pare va desaparèixer quan ella era petita i la mare té una parella i un fill petit, i sent que sempre queda al marge.

Acompanyada de la seva amiga Gro anirà enfrontant-se als seus temors, a base d’aventures al bosc, cada vegada més agosarades; anirà a la recerca del pare, mentre a casa creix el descontentament i la frustració…

Una de les virtuts de l’editorial Nordica és la cura en l’edició dels seus llibres. I una altra, la descoberta d’autors del Nord que escriuen per a infants i joves. Aquesta és la primera, sorprenent i prometedora novel·la de l’escriptora noruega Ingunn Thon, que es mostra capaç de bastir aventures sorgides del no-res més proper, d’aixecar expectatives amb allò més quotidià, d’inventar personatges tan inoblidables com la solitària i extravagant Borgny, habitant d’una entranyable cabana del bosc…

2n 1a

RODARI, Gianni. L’agent XX.99: Contes i versos de l’espai. Il·lustr. Federico Delicado. Trad. Teresa Duran. Barcelona: Kalandraka, 2021

Tot i la pandèmia, els editors i les institucions han maldat per commemorar el centenari de Gianni Rodari. Ara ens arriba aquest deliciós volum, estupendament il·lustrat (Federico Delicado encerta el to, la composició i el color) i traduït (Teresa Duran és una de les traductores més solvents de Rodari).  Els nens es divertiran amb les cròniques d’aquest agent tan especial, que explica a un periodista les seves vivències i les de la seva cabra Renata en aquests mons siderals. Atenció a alguns paral·lelismes literaris inesperats: el relat “Els arbres no són assassins” ens farà pensar en el salze boxejador de Harry Potter. I als poemes de la segona part veurem picades d’ull a procediments i creacions del Rodari de sempre.

JARDÍ, Berta. Saber estar. Barcelona: Univers, 2021

La senyora Mascort surt de casa per anar a comprar una bombeta que se li ha fos. En la seva caminada per l’Eixample ens fa conscient dels canvis que el barri ha patit des que ella era una nena petita, una jove prometedora, una mare atenta i una amant culpable. Berta Jardí combina perfectament la descripció de llocs i la d’emocions; reflexiona sobre el pas del temps en les ciutats i en les ànimes. També fa desfilar un grup de persones que formen part de la vida actual de la protagonista, tot donant-ne pinzellades que conformen un món nou i no sempre comprensible.

Algun crític ha comparat aquesta novel·la breu amb Mrs. Dalloway, de Virginia Woolf. Una Mrs. Dalloway de l’Eixample, que despertarà la nostàlgia de qui hagi conegut el barri barceloní i també la curiositat dels que no l’han viscut de manera directa.

2n 2a

BALLAZ, Jesús. El net del còndor. Dels Andes a Barcelona. Il·lustr. Kim Amate. Barcelona: Akiara Books, 2021

La trajectòria de Jesús Ballaz (Liédana, 1946) sempre ha esta vinculada d’una o altra manera amb el món del llibre infantil i juvenil, ja sigui com a editor, crític o autor. Ara ens arriba a les nostres mans un llibre que, sense arribar a la llàgrima fàcil, posa damunt la taula una derivada de l’emigració que no sempre es té present: els infants deixats a l’altra cantó de l’Atlàntic que viuen sota la tutela d’avis o altres parents i que creixen amb l’absència present dels seus pares que han anat a la recerca del Dorado a Europa. El text ens vol deixar una fotografia d’en Nahuel que, des dels Andes, emprèn el camí invers a aquell famós Marco de la novel·la Corazón de Edmundo de Amicis. Un text que classificaríem de narrativa infantil de la que anem tan mancats de bones obres. A tenir en compte!

PRATS, Lluís. Archie, el noi que parlava amb elefants. Barcelona: Columna, 2021. (Clàssica; 1313)

Si sou amants de les novel·les clàssiques, de Memòries d’Àfrica amb Robert Redford i Meryl Streep, dels paisatges d’horitzons amplis i de posar en tela de judici el colonialisme, aleshores aquest és el vostre llibre. A l’autor, Lluís Prats, potser el recordareu per ser l’escriptor de l’arxipremiada Hachiko. El gos que esperava, obra guanyadora del premi Josep M. Folch i Torres el 2014 i l’Strega Ragazzi, i traduïda a més de tretze idiomes. Aquí ens regala una obra, de tall clàssic, perfectament cronometrada, com si fos un rellotge suís o un tren britànic abans de la Tatcher, on sap posar els ingredients necessaris i en la quantitat suficient com per arribar-nos al fons de l’ànima. I és que tot comença amb el típic noiet blanc que neix i viu la infantesa a l’Àfrica colonial britànica on es fa amic d’un elefant que neix a la plantació. Però tot es tòrcer quan, obligats per conflictes d’ànsia d’independència dels territoris ocupats, han de marxar a Londres. Tisana ideal per tardes d’estiu.

SANTOS, Care. Ben. Barcelona: Edebé, 2021. (Periscopi; 54)

Care Santos (Mataró, 1970) ha esdevingut una de les escriptores de bandera de la LIJ catalana, la seva prosa, sempre mordaç i d’una eficàcia envejable, ha tractat múltiples temes amb solvència i sense caure en el didactisme propi d’altres autors. Ara se’ns presenta amb Ben, una història que molt situaríem al Bronx novaiorquès però que Santos ens convida a imaginar-lo als barris marginals de la perifèria barcelonina: dogues, assassinats, venjances, etc. són els ingredients bàsics d’un thriller que avança a una velocitat de mil dimonis i que obliga a mantenir aquest ritme de lectura. I tot per un assassinat d’un jove que no arriba als vint-i-quatre anys i que ha volgut empassar-se la vida a glopades, però no sempre és fàcil de pair.

3r 1a

SECEDA, Tándem; GARCÍA, Ester. Qui soc? Cries d’animals d’Europa. Barcelona: Faktoria K de Libros, 2021

Faktoria K de Libros inicia una nova col·lecció d’àlbums de no ficció per als més petits. Petites joies documentals magistralment il·lustrades pels llapis de colors i traç realista d’Ester García. En aquest volum es recullen imatges, petites informacions i anècdotes de set cries europees com són els llobatons, els cignes blancs, les cabretes, els ossos, les mamotes, les àguiles i les llúdrigues. L’estructura de l’obra és sempre la mateixa: una primera doble pàgina amb una petita endevinalla i un primer pla per identificar la cria, i posteriorment una segona doble pàgina amb la cris i el seu context familiar amb informació complementària sobre la seva espècie. Un àlbum per iniciar el món animal i la natura als més petits de manera artística i sensible.

KOMAGATA, Katsumi. Jour de lune. Paris: Les Grandes Personnes, 2021

Obrir un llibre de Katsumi Komagata és sempre una sorpresa estètica. En aquest darrer treball, Jours de lune, l’artista japonés ens fa viatjar per diferents indrets de la terra, del mar i de la fantasia a través dels colors, de les formes i les dimensions que pot adoptar la lluna, sempre variables segons la percepció de cadascú. I això és precisament un dels objectius d’aquesta proposta: percebre, parlar sobre el que es veu i evidenciar que la manera de veure el món no és ni universal ni homogènia. En aquest nou treball, Komagata se centra en la identificació del color i el joc d’observació, una tasca no sempre evident. L’edició és exquisita i demostra la sensibilitat de les editores de Les Grandes Personnes a l’hora de seleccionar els llibres que formen part del seu catàleg. El llibre opta per un format vertical tipus codex, unes cobertes i contracobertes desplegables on recull informació important de com endinsar-se a la lectura d’aquesta petita joia. Jours de lune és un llibre de contrastos, de sorpreses, i on el lector és convidat a participar d’una manera poètica i sensible com és habitual en altres obres d’aquest artista.

DREYFUSS, Corinne; Des Ligneris, Charlotte. C’est l’histoire… Paris: Seuil Jeunesse, 2021

C’est l’histoire és el darrer àlbum de les artistes franceses Corinne Dreyfuss i Charlotte des Ligneris. En aquesta peça sensible i poètica, es narra la història d’una velleta tan cansada que un matí, mentre tothom es prepara per un nou dia, decideix tornar al llit i tancar els ulls per sempre. Un llibre sobre la mort i un decès a consciència. Una trama que és narrada de manera simple, entenedora i lluny de dramatismes. Les il·lustracions de Charlotte de Ligneris dialoguen amb el text i amb el suport harmònicament i en un mateix ritme. El lector és convidat a participar activament en aquest repte visual, tot i obrint solapes, tancant etapes, i ajudant aquesta velleta fins al darrer sospir.

3r 2a

CORMAND, Bernat. El cap als núvols. Barcelona: L’Altra Tribu, 2021.

Mucho se habló en estos días de esta novela, a causa de la dolorosa pérdida que significó la muerte del autor. Había elegido recomendarla antes de la tristeza de estos días, y nada me impide hacerlo ahora, porque la mejor manera de homenajear al autor seguirá siendo la lectura de su obra. La novela cuenta la historia de amor de Elías y Tomás, dos compañeros de clase de un curso de sexto año. La historia está contada con toda la naturalidad con la que se puede contar una historia de amor. El relato deja ver que el hecho de que sea protagonizada por dos niños no ha de generar más dramas ni más conflictos que los que puedan generarse en cualquier otra historia de amor, sea cual sea la identidad de género de sus protagonistas. Esta era la apuesta de la novela, y el autor, con una escritura parsimoniosa, suave, sin estridencias, la hace avanzar hasta el final con pulso firme. Ahora bien, que no haya mayores conflictos explicitados no quiere decir que la novela esté vacía de tensiones. Hay momentos en los que la narración se detiene en observar ciertos gestos mínimos, casi atonales, del todo sutiles, bajo los cuales se puede adivinar una cierta tensión, una cierta amenaza latente: silencios, secretos al oído, miradas, distancias… La obra del Cormand dibujante se caracteriza por esas sutilezas. Aquí es la escritura la que adopta el estilo del ilustrador, y quizás sea esto lo que convierte a esta novela en una obra recomendable a la vez que la convertirá en una obra perdurable.

STEHR, Frédéric. Xim Bam Bum. Barcelona: Kalandraka, 2021

MONTANARI, Eva. Un dia a la platja. Barcelona: Jouventut, 2021

Xim Bam Bum

Recomiendo juntos estos dos libros dirigidos a esa franja de edad en la que los libros de imágenes comienzan a ceder espacio a los relatos breves. Libros dirigidos a prelectores, donde las imágenes se acumulan en secuencias narrativas muy elementales, basadas en la repetición o la acumulación, con tramas lineales y sencillas, plenas de humor.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és image-2.png

Para el caso, además, y eso es lo que tienen en común estos dos títulos, las historias se presentan con un juego de onomatopeyas que, si el adulto que lee con el niño se empeña en acentuar, repetir, cantar incluso, garantizarán unos momentos divertidísimos y muy risueños. “Un dia a la platja”, repasa todos los sonidos que escucharíamos si vamos con nuestro pequeño de camping todo un día. “Xim Bam Bum”, recrea el juego de un grupo variopinto de polluelos de pájaro que hacen una música bulliciosa hasta que la mamá Búho los convida con un pastel. En ambos casos, los dibujos de las figuras con contornos, trazos nítidos y colores llamativos realza el bullicio del conjunto.

FERRER, Isidro. Enciclopedia visual de los sonidos. Mataró: A Buen Paso, 2021.

enciclopedia visual de los sonidos-isidro ferrer-9788417555504

La sinestesia es una figura retórica que consiste en mezclar o intercambiar sensaciones de diferentes sentidos. La vista por el oído, para el caso de este libro de Isidro Ferrer, que en este libro nos invita a registrar visualmente los sonidos que a menudo no acabamos de percibir con claridad, porque los tapa algún ruido, porque nos faltan palabras y onomatopeyas para designarlos, porque no estamos atentos. En rigor, este libro de Isidro Ferrer, destacado diseñador y artista son cuatro libros: uno, el que tendremos en las manos, que nos enseña cómo montar un álbum donde coleccionar imágenes de sonidos; los otros tres, los que él reproduce adentro, mediante las fotografías de unos álbumes que confeccionó durante su confinamiento en Cerdeña, y de los que nos indica, paso a paso, el proceso de creación: el primero, para registrar las imágenes del sonido de algunos animales; el segundo, para registrar las imágenes de sonidos de objetos; el tercero, el de los sonidos inaudibles, los sonidos imaginados. El libro, editado con un cuidado casi artesanal, es un placer visual a la vez que un fuerte estímulo para ponernos a crear nuestro propio libro de sonidos.

Deixeu un comentari: