Llibres al replà

Quan la juvenil truca a la porta

Des de fa més de dues dècades el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil organitza un dels premis de més prestigi del país: el Protagonista Jove. Tot va néixer de la voluntat de l’ACALI; formada per la bibliotecària i activista lectora Rosa Mut, la il·lustradora Fina Rifà i altres expertes de la LIJ, esperonada per la sempre homnipresent Marga Mateu, la secretària del Consell, de fer un premi en el que l’autèntic jurat fos els lectors i les lectores de les novel·les juvenils. És així com va néixer la idea. 
Cada any un grup de cinc experts, coneguts com el Comitè, llegeixen tots els llibres que apareixien en català de literatura juvenil des del mes de juny d’un any al maig del següent. De totes les lectures -alguns anys un centenar llarg de títols- n’escullen quatre de finalistes per optar al premi. Els títols seleccionats es van posar a disposició dels lectors joves en dues franges d’edat -13 a 14 anys i 15 a 16 anys, però tres franges en una primera etapa- i els puntuaven. Per això aquest premi ha esdevingut únic: el jurat està format per milers de lectors joves que des d’aquest mes de juny i fins el març vinent han de llegir les quatre obres finalistes de cada franja d’edat i, posteriorment, votar. 
Lectors del XXIè premi PJ el dia de l’entrega de diplomes
Uns anys més tard, i com sol passar en les fórmules d’èxit, li va néixer un germà petit: l’Atrapallibres!, un premi que segueix una estructura molt similar al Protagonista Jove però per a lectors d’educació primària. 
Crec que ambdós premis haurien de ser els més cobejats pels escriptors i escriptores d’arreu ja que, sense amiguismes, sense influències, sense dotació econòmica, és a dir, clar i net, aquí es premia l’art de la imaginació, de la creació literària i dóna categoria de mite al qui és capaç de guanyar-lo: ha obrat per encateriniar a milers de joves lectors. He de dir que al Replà hi viu un d’aquests mites de la literatura! 
A l’edició XXI del Protagonista Jove -a partir d’ara PJ- els guanyadors van ser dues obres magnífiques que de ben segur que han passat per les mans de tots els lectors del Replà: Un monstre em ve a veure, de Patrick Ness (Sembra Llibres, 2015) i Les pereres fan la flor blanca, de Gerbrand Bakker (Raig Verd, 2015), dues autèntiques joies de la literatura. 
I enguany? Doncs tenim la sort d’haver pogut saber i anunciar els candidats al XXIIè PJ!!!, és a dir, per a l’edició 2017-2018. Els títols que us presentem a continuació és el bo i millor de la juvenil publicada en català des del mes de juny de 2016 fins al maig de 2017, per a lectors de 13 a 16 anys.
Candidats del XXIIè PJ de la franja 13 a 14 anys
En la selecció per a la franja dels més petits del PJ, enguany s’hi dennota una voluntat de tocar temes diversos, des d’aventures de tall més clàssic, com aquest Jules Verne i la vida secreta de les dones planta, una excel·lent obra de l’autora gallega Ledicia Costas (Barcanova, 2017); una mica de fantasia amb El bolígraf de Higgs, de Robén Montañá (Animallibres, 2017) on ens hem de preguntar què faríem amb un bolígraf que fa real allò que escrivim?; una bona dosi de consciència social amb el corprenedor Train Kids de Dirk Reinhardt (Nandibú, 2016), on ens narra amb especial veracitat els viatge que han d’emprendre molts joves adolescents per anar a la recerca del Dorada americà; i un tast de novel·la històrica amb L’expedició del doctor Balmis, de Maria Solar, una obra que posa damunt la taula el viatge de la María Pita, un vaixell on hi viatjaven vint-i-dos orfes per fer una cadena d’inoculacions de la vacuna de la verola amb l’objectiu de transportar-la enllà de l’oceà. 
Candidats del XXIIè PJ de la franja 15 a 16 anys
Pel que fa a la franja dels lectors de 15 i 16 anys, la selecció també ens permet assegurar lectures de gran interès. En primer lloc -cosa que no vol dir per odre de preferències- citar aquest divertit, diferent i trencador Xaval gras es menja el món, de K.L. Going (Edicions 1984, 2016), una obra amb un dels secundaris més ben dibuixats de la literatura juvenil dels darrers temps; també gaudireu de valent amb Aquí és on tot comença, de Jennifer Niven (Fanbooks, 2016), una història que us donarà a conèixer al prosopagnòsia, una malaltia que el protagonista comparteix amb el famós Brad Pitt; i què dir de la Rut de Camins de nit? (Barcanova, 2017) de qui ja us en vam parlar al Replà no fa massa setmanes, la primera entrega de Raimon Portell de la trilogia La llum d’Artús; i per acabar una història de misteri, persecucions i màgia negra de Silvestre Vilaplana. La mèdium (Bromera, 2016). 
Tot plegat un magnífic ramallet de lectures, a quina millor! No us les deixeu perdre, ho dic amb coneixement de causa. 

2 comments

  1. M'encanta la literatura juvenil, així que me les apunto totes!

    Teniu una casa fantàstica, no sé com no l'havia descobert abans 😉

    Ens llegim!

  2. Em doneu moltes idees per fer llegir. No estic molt avesada a la literatura infantil i juvenil però cadascú fa la seva feina. Moltes gràcies

Deixeu un comentari: