Llibres al replà

Llibres que esperen ser trobats (i editats)

De la nova veïna del replà no en podem desvetllar encara la seva identitat. Només ens ha dit que continua llegint i buscant llibres Europa amunt i Europa avall. Altre cop ens ha fet arribar dues joies i ens ha promès que enviarà tot allò que vegi pel món i consideri essencial i bo per ser editat en català (encara que s’enfadin els agents literaris).

 

‘45 [El partisà]. Maurizio A.C. Quarello. Orecchio Acerbo Editore. ISBN: 9788899064518. Publicat a Itàlia finals del 2017.

El partisà és una novel·la gràfica sense mots de l’il·lustrador italià Maurizio A.C. Quarello. Aquesta història dividida en sis actes està basada en uns fets reals: la resistència dels avisi de l’autor amb la Brigada de Motferrato i la seva lluita contra les tropes nazis i els feixistes italians durant els darrers mesos de la Segona Guerra Mundial.

 

Un relat visual en què aquest il·lustrador, creador també d’altres obres molt recomanables publicades a casa nostra per Barbara Fiore o OQO, ens mostra, a través de diferents plans i perspectives les fortes conviccions ideològiques d’alguns personatges així com el patiment i la humanitat que també impera durant els temps de guerra.

 

 

El traç realista i expressiu fa que les paraules siguin innecessàries. La tècnica utilitzada és el llapis i l’aquarel·la i la composició i organització de les imatges són altament inspirades pel còmic, la pintura figurativa i el cinema. La gama cromàtica també està en harmonia amb l’ambient de cada escena. Una magnífica història de vida, de valors i un homenatge a la memòria històrica.

 

 

Le jour òu les ogres ont cessé de manger des enfants [El dia que els ogres van deixar de menjar infants]. Coline Pierré i Loïc Froissart. Rouergue. ISBN: 9782812615122. Publicat a França la primavera del 2018.

Fa molt i molt de temps, el món estava poblat per ogres que únicament s’alimentaven de nens i nenes criats en granges infantils. Un dia l’harmonia d’aquest món es va capgirar a causa d’un brot de toxiinfecció alimentària i els ogres es van començar a posar malalts. Els serveis de Vigilància Epidemiològica (VE), aquí representats per un Consell de Savis d’Ogres van decidir que a partir d’aleshores tots els habitants havien de deixar el canibalisme i esdevenir vegetarians.

Al principi, aquest canvi no va ser gens fàcil, però a mesura que els ogres van descobrir nous sabors i els beneficis de la nova dieta, es van sentir molt millor. Com que ja no calia menjar infants, aquests van poder créixer i fer-se grans. Així, els ogres van decidir domesticar-los i portar-los a l’escola. Avui encara hi ha ogres que ens envolten però ningú ho sap…

 

Un àlbum original i metafòric sobre els hàbits d’alimentació protagonitzat per personatges terribles reconvertits. L’obra està ubicada en un context actual, urbà, ecològic i on impera la nova tendència del menjar sa. Les il·lustracions  són arrodonides, acolorides, i plenes de detalls sempre en un fons blanc sense (o amb molt poca) perspectiva perquè l’important d’aquest llibre són els personatges i les seves accions que ens provocaran més d’un somriure. Una bella edició i divertida història per a petits i grans.

Deixeu un comentari: