Llibres al replà

Neix l’associació ESCRIVIM

fotografia de Júlia Prats

El dia 14 de setembre, i durant la Setmana del Llibre en Català, va ser presentada oficialment la nova associació professional d’escriptors i escriptores literaris de Catalunya ESCRIVIM. Amb la voluntat de donar veu als autors i lluitar pels interessos dels professionals de la literatura catalana, els 36 socis fundadors, la majoria dels quals provenen de la Plataforma APE (Autors i autores en perill d’extinció) que es va crear l’any 2013 i que la formaven autors i autores de LIJ, han decidit constituir-se legalment en associació.

ESCRIVIM està presidida per Maite Carranza i els càrrecs de la seva primera junta els ocupen Pere Martí (Vicepresident), Anna Manso (tresorera) i Àngel Burgas (secretari).

Martín Piñol va obrir l’acte amb un monòleg carregat d’ironia sobre la situació en la qual es troben avui els escriptors i escriptores literaris, primera baula de la cadena del llibre i gairebé sempre oblidada o menystinguda. Maite Carranza va exposar a continuació les intencions de la nova associació, que es fonamenta en la professionalitat de tots els seus socis i la voluntat d’encaixar en el nou paradigma del moment actual (abandonar definitivament el voluntarisme històric dels autors i autores que escrivien en català per protegir i difondre una llengua) i les necessitats de lluitar pels drets, els sous i la importància del paper del creador en els plans de foment de la lectura. En un país que volem nou i desacomplexat, cal tenir en compte i protegir aquells que el recreen mitjançant les seves ficcions. Pere Martí, Àngel Burgas i Anna Manso van al·ludir a temes candents com són la consideració dels autors com a “treballadors de la cultura”, l’arrelament del discurs de “la cultura ha de ser gratuïta”, l’aparició de influencers sense formació literària i temes de copyright o drets d’autoria.

Finalment, Elisenda Roca va llegir el Manifest d’Escrivim.

Per a més informació us podeu dirigir a: info@ecrivim.cat

 

Deixeu un comentari: