Llibres al replà

Aniversaris i colors

L’any que l’editorial Kalandraka celebra els seus 15 anys d’existència, publica -per primera vegada en català- un clàssic de 1959 que va obrir una nova via d’experimentació en l’àmbit de l’àlbum il·lustrat. 
S’ha parlat molt d’El petit Blau i el petit Groc de Leo Lionni, llegiu per exemple la ressenya que en feia Marcela Carranza a la revista Imaginaria. No us descobrirem res de nou d’aquest tractat sobre el color disfressat de llibre infantil, però sí que volem remarcar la seva publicació per dos motius:
1. No deixeu passar l’ocasió de comprar aquest llibre. Imprescindible. Al meu parer no pot faltar a cap biblioteca escolar, pública, i fins i tot afegiria, personal. 
2. Gràcies de nou a l’editorial Kalandraka per la seva recuperació de clàssics contemporanis sense els quals no podríem explicar la història de l’àlbum il·lustrat: Maurice Sendak, Leo Lionni, Arnold Lobel, Iela Mari

Aquest any, però, també celebra aniversari l’editorial La Galera, un referent clar de la història de la literatura infantil i juvenil a casa nostra.  (Llegiu-ne un article de Francesc Boada al Faristol).
La Galera fa 50 anys i una de les accions que formen part d’aquesta celebració ha estat la reedició facsímil d’alguns dels seus llibres claus.

Doncs bé, gràcies a això, hem pogut recuperar El blanc i el negre, un llibre del 1971, que formava part d’una col·lecció o un projecte, lligat també a la pedagogia artística dels colors.

Deu anys després de l’aventura del petit blau i el petit groc, desconec si amb l’obra de Lionni com a referent, la il·lustradora Maria Lluïsa Jover i l’autor Miquel Desclot, amb la supervisió pedagògica de Marta Mata i la revisió artística de Llucià Navarro, van crear una col·lecció molt innovadora que volia introduir els infants en l’estudi del color.
La col·lecció “Els llibres dels colors”, a banda del blanc i negre, també constava de Jo sóc el groc, Jo sóc el blau, Jo sóc el vermell i Jo sóc el verd. (Amb textos de Josep Garganté).
I d’aquest altra títol d’El gran joc dels colors que ens encantaria que també es reedités.

 

 Veieu l’elegància de la composició d’alguna de les seves pàgines:

 

Ben segur que algun veí del bloc o algun passavolant del barri de la literatura infantil ens en podria explicar més coses, tant de bo ho faci en l’espai dels comentaris!

I per cert, quin és el vostre llibre preferit sobre els COLORS?
És difícil decidir-se però a mi sempre m’ha agradat molt aquest de Monique Felix (Lumen, 1991) :

 

3 comments

  1. No són ben bé llibres sobre els colors (bé, excepte "Juego de colores"), però l'ús que en fa Hervé Tullet a mi sempre em deixa bocabadada. La primera vegada que vaig ser de viatge a Montreuil el vaig poder veure en acció i és espectacular.

    Mira, potser un dia l'hauré de convidar a sopar unes pizzes… crec que fan molt per ell!

  2. Hola, yo no puedo hablar Catalan, pero estoy buscando el libro del gran juego de los colores para mi hijo, lo recuerdo con mucho mucho carino, y pareciera que es imposible de conseguir en ninguna parte, :'(. Ustedes tienen alguna idea de como y donde comprar libros viejos de este tipo, o mejor aun este? (El gran joc dels colors)

Deixeu un comentari:

A %d bloguers els agrada això: