Llibres al replà

Premis Edebé. XXII edició.

David Nel·lo i Pedro Riera 
Dijous 23 de gener fou la cita anual de l’editorial Edebé amb el món cultural per donar a conèixer els guanyadors del premi Edebé en les dues modalitats infantil i juvenil. Unes dues-centes persones van omplir l’auditori AXA a la Diagonal de Barcelona per escoltar el veredicte de la seva XXII edició, felicitar els guardonats i rebre l’anunci oficial de la XXIII edició per boca de la seva directora de publicacions Reina Duarte.
Antonio Garrido, Director General del grup Edebé, va ser el primer en parlar. I ho va fer amb referències a la crisi que pateix el sector (per primer cop l’acte no va comptar amb el tradicional cocktail), la disminució de vendes, la poca eficiència de les administracions a l’hora de lluitar contra la pirateria i fins i tot va comentar l’aparició de la plataforma APE contra la socialització del llibre de lectura a l’aula. Un panorama força desolador que, malauradament, sentim retratat sovint en actes de tota mena. Però s’ha de seguir endavant, i al mal temps bona cara. I bons llibres.
Rosa Navarro
Després d’una intervenció més aviat autocomplaent de l’Alba Espot, Directora General d’Educació Infantil i Primària de la Generalitat, el punt de màgia el va posar l’emotiva xerrada de Rosa Navarro Durán, catedràtica de literatura espanyola a la UB, que va fer una aferrissada defensa del fet d’escriure i llegir utilitzant la figura d’Ulises: l’heroi es va estimar més abandonar el present feliç de l’illa de Ogigia per seguir rumb cap a Ítaca. Va ser un plaer escoltar-la i deixar-se seduir per les seves paraules. Com bé va improvisar Toni Puntí, presentador de l’acte, va valer la pena abandonar el tema del dia, la dimissió de Sandro Rossell, per habitar, durant uns minuts, la terra inabastable de la mitologia i la ficció. Reina Duarte va donar els noms dels guanyadors d’enguany: David Nel·lo, Edebé infantil amb “La nova vida del senyor Rutin” i Pedro Riera, Edebé juvenil amb “La tumba de Aurora K”.
David Nel·lo
Tots coneixem en David Nel•lo, la seva versalitat i excel•lència. Va parlar d’una estada a Suècia d’on va sorgir la idea del recepcionista avorrit Rutin, un home decidit a trencar la rutina vital abandonant l’ús de certes paraules molt comuns i les situacions rocambolesques que la seva decisió comporta. Per la seva banda, Pedro Riera, nascut a Barcelona i que ha viscut dos anys a Bòsnia, ha rebut el guardó per una obra que parla dels estralls posteriors al conflicte bèl•lic als Balcans, amb un pare i una filla a la recerca de la tomba de la mare. Les dues novel•les seran al mercat el proper mes de març.
Reina Duarte 
La cita anual d’Edebé aconsegueix reunir molta gent del món de la LIJ. Editores i editores, autors i autores, il•lustradors i il•lustradores, agents literaris, llibreters, bibliotecaris, crítics, aquesta vegada sense copa de cava a la mà, van compartir amb Reina Duarte i la gent d’Edebé la celebració dels seus premis, dos dels darrers dels quals, César Mallorquí i Maite Carranza, han estat guardonats posteriorment amb el Nacional del ministeri.

One comment

  1. Jo hi vaig ser, i la crònica n'explica perfectament els trets principals. Felicitats! És especialment remarcable la conferència de la Rosa Navarro, va ser capaç d'embolcallar tots els presents amb la seva paraules i transportar-nos a l'antiga Grècia tot acompanyant Ulisses en el seu retorn a Ítaca.

Deixeu un comentari: