Llibres al replà

Anna i Sara, inici d’un itinerari.

Un ós rus amb idees estranyes, un poble inundat per una aigua misteriosa, un nen diferent de la resta, una nena que li toca fer un viatge a contracor… són temes que es plantegen l’Anna i la Sara quan parlen dels nous projectes d’il·lustració que estan preparant.

Sara Porras i Anna Aparicio a la fira de Bolonya

Aquesta setmana he anat a sopar a un restaurant xinès amb dues il·lustradores molt joves. L’Anna Aparicio i la Sara Porras. L’Anna ha estudiat xinès i ha insistit molt per què sopéssim plegats al millor restaurant xinès de Barcelona, que diu ella! No ens ha decebut. Hem provat els plats més insòlits i poc habituals als restaurants xinesos de la ciutat. Ni família feliç, ni vedella amb soja, ni porc amb salsa agredolça… l’Anna ha demanat, parlant en xinès per cert, un seguit de plats amb algunes algues, combinats d’arròs i bolets del país oriental.

De seguida hem començat a parlar d’il·lustració, de nous projectes i de les sortides professionals de les joves il·lustradores com elles. Totes dues passen molt poc de la vintena i acaben de tornar de la fira de Bolonya.
Les setmanes abans de la fira vam estar parlant de quines eren les millors opcions per mostrar a les editorials estrangeres. La Sara ha estat seleccionada al catàleg internacional d’aquest any entre més de quatre mil propostes de diversos països.

Il·lustració de la Sara Porras finalista al Silent Book
Això li ha donat la possibilitat de concretar de seguida algunes entrevistes i poder mostrar el seu treball a editorials internacionals. També ha estat finalista al premi Silent Book de la mateixa fira.

Nascuda a Tarragona, va iniciar els seus estudis a l’Escola d’art i disseny d’aquesta ciutat i després els va continuar a l’escola Joso de Barcelona. Actualment segueix compaginant els seus estudis d’il·lustració, ara a l’Escola de la Dona, amb la seva feina com a il·lustradora.

Il·lustració de la Sara Porras finalista al Silent Book

L’Anna és de Taradell, llicenciada en Belles Arts i l’any passat va cursar el màster sobre literatura infantil i juvenil de la Universitat autònoma. Actualment compagina els seus estudis d’il·lustració a l’Escola de la Dona amb els darrers encàrrecs com il·lustradora i acaba de publicar el seu segon llibre.

Anna Aparicio per a Baula

Es tracta d’una versió de la Blancaneu, escrita pel grup de conta contes “Vivim del Cuentu” i publicat dins de la col·lecció contes desexplicats de l’editorial Baula. L’anterior, Rebequeries, era un llibre sobre sentiments i que ja vam comentar en el seu moment al nostre bloc. Editat per Takatuka.

Anna Aparicio per a Takatuka

Totes dues són prou optimistes i malgrat que la situació actual és complicada per als il·lustradors que volen obrir-se pas dintre de la LIJ, elles creuen que un bon treball a la llarga donarà els seus resultats i trobarà un petit espai de respecte i de projecció. Per això dibuixen sense parar cada dia. És el secret, tenir un registre el més personal possible i fugir d’estereotips, diu la Sara.

Il·lustració de Sara Porras

L’Anna Aparicio no és tan optimista i , malgrat dibuixa a diari i crea nous projectes sense pausa, pensa que fa falta un cop de sort i trobar l’editor particular, optimista i amb il•lusió que pugui entendre tot el treball i l’esforç que s’amaga darrere de cada nova il·lustració.
Al seu llibre Rebequeries, l’Anna va crear unes il·lustracions plenes de moviment i molta expressivitat, utilitzant tècniques diverses (collage, gouache, llapis de colors, grafit) per donar-nos un ventall d’imatges plenes de força i amb una gran diversitat de composicions. Actualment dibuixa a llapis i afegeix el color amb ordinador, com al llibre de la Blancaneu.

Il·lustració de l’Anna Aparicio

La Sara també dibuixa sobre paper i hi posa el color digitalment malgrat que els escollits al catàleg de Bolonya són fets amb tinta i aquarel·la.

Cap de les dues està lligada excessivament a Internet. Prefereixen treballar dia a dia i intentar fer arribar les seves il·lustracions mitjançant concursos, visites a fires internacionals i entrevistes amb els possibles editors del nostre país.

Il·lustració de Sara Porras

Totes dues tenen una bona col·lecció de llibres dels seus il·lustradors preferits, com Olivier Tallec, Shaun Tan, Isabelle Arsenault, Júlia Sardà, Emily Hughes, Anne Herbauts, Clotilde Perrin, Amélie Flechais, Gipi, Jorge González, Pablo Auladell
Des que han tornat de la fira de Bolonya estan pendents de totes les entrevistes i de les promeses d’alguns editors interessats en el seu treball. No van tornar gaire animades, però. A la fira van trobar editors amables però també alguns amb poca traça per al bon tracte i poc interessats en descobrir les propostes de nous i joves il·lustradors.

Il·lustració de l’Anna Aparicio

Quan ens van servir les postres vam recordar un nou projecte on estan les dues involucrades. Es tracta d’una col·lecció de contes sobre malalties minoritàries per a l’Hospital Sant Joan de Deu de Barcelona i que jo mateix coordino.
Marxem del restaurant xinès satisfets del àpats tan diferents als habituals, i elles dues convençudes de la necessitat de seguir dibuixant sense parar. Aquest itinerari just acaba de començar.

Deixeu un comentari: