Llibres al replà

La infantil s’ha fet adulta

Amb l’objectiu de “donar visibilitat i rellevància social al llibre àlbum amb propostes que volem desenvolupar conjuntament amb autors, il·lustradors, llibreters, biblioteques i escoles”, aquest 28 de juny s’ha presentat en societat l’associació Àlbum Barcelona. 

Àlbum Barcelona està formada inicialment per dotze segells editorials que “demostren una especial cura en la selecció, edició i promoció de l’àlbum infantil”, com han dit els seus promotors. Des del Replà no podem fer res més que aplaudir aquesta iniciativa ja que representa un pas més cap a la plena acceptació del llibre infantil en el panorama cultural del país. 

I és que si afegim que fa pocs mesos es va presentar l’associació d’il·lustradors IL·LUSTRA, on s’agrupen els professionals del ram de la infantil, i que sembla que en les properes setmanes un grup d’uns quaranta escriptors, especialment destacats per la seva faceta com a autors d’infantil i juvenil, també presentaran la seva plataforma, podem dir que la infantil s’ha fet adulta. 
Tots aquests grups de ben segur que tenen la voluntat de promocionar més i millor la seva feina, sigui en cada un dels àmbits propis, però també és clar que al darrere hi ha una clara voluntat d’aportar una mica més en la difusió de la literatura infantil a fi crear nous lectors. Que els vents els acompanyin! 
L’aparició sobtada de tres associacions d’aquest perfil no és pas un fet atzarós, ans al contrari. Per arribar fins aquí hi ha hagut la feina abnegada de centenars de professionals de tota mena que han cregut i segueixen creient que la lectura, i més concretament l’àlbum il·lustrat, és cultura universal a la que ha de tenir-hi accés tothom. Una tasca a voltes fosca, callada, però que gota a gota ha portat a que Barcelona i el seu entorn estigui experimentant un autèntic boom literari infantil. Si us plau, que el foc no s’apagui i aprofitem l’empenta per situar arreu i que es reconegui com es mereix aquest gènere literari que tan bona feina fa. 
Però, tot i això, se’ns apareixen algunes preguntes que al Replà no hem estat capaços de trobar resposta: ara que ja tenim associacions de creadors i d’editors, a la cadena del llibre no hi mancaria la dels llibreters? I la dels mestres? Perquè els bibliotecaris ja treballen a l’una a l’entorn de BibBotó, no? 
I, una vegada consolidada la infantil, quan començarem a afrontar el gran repte de la juvenil? I és que si es perden tants i tants lectors durant l’adolescència, què estem fent de debò per solucionar-ho? 

Salut!

Deixeu un comentari: