Llibres al replà

Un tast de bona juvenil

Seleccionar entre la ingent quantitat de llibres que en aquests moments els editors posen a l’abast dels nostres joves és una tasca difícil, però entre tanta oferta val la pena, si més no, remarcar algunes de les novetats que bé valen una missa, com deia aquell. És així que a continuació poso de relleu tres títols de recent factura que m’han deixat un bon gust de boca, on he trobat que hi ha girs argumentals molt ben aconseguits, fins i tot podríem dir que genials, amb un nivell de llenguatge, tractament dels personatges, estructura dels capítols i demés peces del trencaclosques que els fan sobresortir per damunt de molts d’altres. Per suposat que en manquen, i tant!, només faltaria, però amb aquests tres podeu gaudir d’una bona perspectiva del moment de les edicions juvenils en català.

SANTOS, Care. Por. Barcelona: Edebé, 2019

En primer lloc destacar una de les autores més prolífiques del nostre país: Care Santos. (Mataró, 1970). Encara recordo quan vaig llegir Hot dogs (Ediciones SM, 2000. Premi Gran Angular), una novel·la que em va atraure des d’un bon inici per la frescor de la llengua i la vitalitat de la trama. Posteriorment l’he anat seguint, també en les seves novel·les destinades a públic adult -no us perdeu Desig de xocolata (Grup 62, 2014) o la seva darrera Media vida (Destino, 2018)-, excel·lint especialment, cada vegada més, en l’organització dels elements de la trama. Care Santos sap agafar el lector des d’un inici, tensionar-lo a poc a poc i atrapant-lo en les pàgines del seu text fins al final. I a Por no podia ser menys, ja que la fèrria qualitat de la literatura que l’autora fa servir quan escriu per a adults també l’aplica a la juvenil. Santos té aquest rigor en tot allò que fa, exigència que no sempre trobem en tots els autors -només cal recordar què se n’ha fet d’autors com Carlos Ruíz Zafón, entronitzat mercès a la seva juvenil, o el nefast àlbum il·lustrat del nobel portugués José Saramago. Care Santos ens ofereix una novel·la que classificaríem clarament en el subgènere del realisme crític, però que el fons no passa per damunt de la forma, que la literatura no s’abstreu davant d’un bon titular. I és així com l’autora ens porta, de la mà de l’Èric, pel món de les relacions adolescents i del suïcidi. Una obra ben aconsellable.

MATHIEU, Jennifer. Moxie, la revolució de les noies. Barcelona: Fanbooks, 2019 (trad. Lluís Delgado)

De factura diferent a l’anterior, proposo aquesta novel·la narrada per la Vivian Carter, una adolescent farta del micromasclisme present en el seu institut americà. És així com organitza les Moxie, un grup de molts pocs membres, inicialment només ella, encarregades d’iniciar accions en contra de les accions que oculten una determinada mirada sobre les noies. És a partir d’aquí que l’autora ens convida a iniciar una revolució amb nosaltres mateixos i començar a veure que actituds determinades, que per haver-se practicat sempre donem per vàlides, potser no són tot el correcte que haurien de ser. L’autora, malgrat situar l’acció en un entorn de high school americana, que potser podem pensar que és massa lluny de la nostra realitat, les accions que es descriuen per part dels nois és tan actual i present en els nostres centre que la lectura de Moxie hauria de ser obligada. Una primera lectura ens pot deixar la sensació d’una obra lleugera, fins i tot fàcil, però hem de tenir en compte que és un bon manual d’anàlisi, reflexió i acció de com actuar davant de costums socialment acceptats però clarament censurables.

PORTELL, Raimon. Camins de nit. Barcelona: Barcanova, 2019

Finalment ressaltar el tercer volum de la trilogia La llum d’Artús. Algú podria pensar que he escollit aquest llibre per tancar la troika de juvenil perquè un parent meu n’és l’autor. Sí i no, però no voldria entrar al fons del tema i, a fi de deixar les coses al seu lloc i que les suspicàcies, sempre tan males conselleres, no puguin fer volar la imaginació cap a direccions no desitjades, res millor que portar-vos al blog d’en Joan Bustos on exposa set raons per llegir la trilogia de La llum d’Artús de Raimon Portell.

Deixeu un comentari: