Llibres al replà

I la literatura va fer els clàssics!

(Actualització 08/01/201

Portada de la primera edició de Quin dia tan bèstia! a la col·lecciuó L’esparver de l’editorial La Magrana

Segons la Biblioteca de Catalunya, L’esparver (1981-1991): Aquesta col·lecció havia estat creada per l’editorial 7×7, i a partir del cinquè número va passar a Edicions de la Magrana. Destinada als joves, els clàssics de novel·les d’aventures dels segles XIX i XX d’autors catalans i estrangers són l’actiu principal de la col·lecció. Consta de més d’un centenar de títols. L’èxit de la col·lecció fa que se’n creïn de derivades d’altres gèneres com la poesia, el teatre, entre altres.

I és així com molts clàssics de la coneguda com a literatura manllevada -aquella que durant el segle XIX va ser d’ús habitual entre els adults i que a partir del segle XX va passar a mans dels adolescents-, va ser traduïda al català i posada a disposició dels lectors d’aquí.

La col·lecció va iniciar-se amb un interessant Verne: El castell dels Càrpats per, a continuació, permetre’ns passar per un Salgari –El corsari negre-, submergir-nos amb Vint mil llegües de viatge submarí, gaudir d’un Twain de la mà de Les aventures de Huckleberry Finn, etc. Un bé de Déu de novel·les que van deixar petja, i molta!, a les generacions de joves lectors dels 80’s i 90’s i que, sense cap mena de dubte, va suposar l’entrada en el món de la lectura.

Nova coberta de Quan un toca el dos

És per això que no podem deixar de congratular-nos quan hem rebut la magnífica notícia de la recuperació, gairebé d’arqueologia llibresca n’hauríem d’anomenar, per part d’un nou segell editorial -L’Altra tribu- dels principals títols de la col·lecció L’esparver. L’Altra tribu neix en el si de L’Altra editorial, un projecte que va començar fa cinc anys de la mà d’Eugència Broggi, Vanessa Moreno i Marina Llompart. En el text de presentació de la col·lecció una de les editores deixa força clares les intencions: “vull tornar en el moment en què els llibres et podien canviar la vida, vull donar als joves (o intentar-ho) els agafadors, els salvavides, que vaig tenir jo d’adolescent, als catorze anys: tots aquells llibres que duc tatuats a l’ànima i al cervell, que van ser el meu refugi i em van ajudar a créixer, a fer el trànsit a l’edat adulta.

Amb el lema de L’altra tribu, neix de la passió per llegir i de la passió per fer llibres, aquest nou segell ens ofereix dos primers títols bandera d’autors de la LIJ del segle XX. Per una banda el trencador Quan un toca el dos, de la sueca Anna-Greta Winberg, i de l’altra Quin dia tan bèstia! de l’americana Mary Rodgers. D’ambdós se n’ha revisat la traducció original i n’han modernitzat el disseny.

Nova edició de Quin dia tan bèstia!

Publicades ja fa anys a L’esparver, ambdues novel·les van suposar una bona lliçó d’allò que s’estava coent més enllà de les nostres fronteres. Hem de tenir en compte que el realisme crític que ambdues novel·les ens presenten encara no havia arribat aquí on tot just s’estava recuperant el català a partir dels famosos Grumets de l’editorial La Galera.

Tant Rodgers com Winberg ens ofereixen sengles texts, encara frescs, encara vius i actuals. Títols pels que tots els qui d’una manera o altra som mediadors de la lectura, hauríem de fer-hi passada. I és que en l’univers lector universal de tots nosaltres hauria d’incloure ambdós llibres.

I hem de tenir present les novetats de la col·lecció!, ja que ens avisen que el proper títol és, ni més ni menys, El dia dels trífids, de John Wyndham, una de les històries de terror més originals i suggeridora, i més mal portades al cinema! No us la perdeu.

One comment

Deixeu un comentari:

A %d bloguers els agrada això: