Llibres al replà

Llibres que esperen ser trobats (i editats)

De la nova veïna del Replà no en podem desvetllar encara la seva identitat. Només ens ha dit que està llegint Europa amunt i Europa avall, ens ha fet arribar dues joies i ens ha promès que a partir d’ara, enviarà tot allò que vegi pel món i consideri essencial i bo per ser editat en català (encara que s’enfadin els agents literaris).

 

La course en livre.Claude Ponti. École des Loisirs. ISBN: 9782211234498 – 15,00€. Publicat el 15.11.2017

El nou llibre de Claude Ponti és literalment una cursa. Aquesta obra, plena d’humor, circular i simètrica, ja que tant pot ser llegida del dret com del revés, és un itinerari protagonitzat pels emblemàtics petits pollets pontians. D’una banda descriu el cicle vital i físic d’aquests protagonistes, sent víctimes també de l’estrés propi de les societats occidentals, i de l’altra es proposa una caracterització de la literatura infantil actual a través d’un joc de lectura visual, lèxica i manipulativa.

L’obra, més propera doncs a un llibre informatiu (o documental com deia una veïna del Replà recentment) que a una narració, ens recorda amb les paraules sàvies del Pollet emmasquerat que la lectura sempre ha de ser un acte de llibertat: “Impossible d’être prisionnier d’un livre, on sort quand on veut”. I això és precisament el que Ponti proposa: un curs accelerat sobre el llibre actual.

Amb un format italià, i la no gens menys extensió de 108 doble pàgines, el llibre pot ser llegit amb total llibertat. Són també excel·lents els recursos narratius i materials com els proposats al llom a la pàgina 54, i que demostren que un àlbum és la conjunció d’un text, d’unes imatges, i on sovint el suport esdevé essencial. En aquest itinerari, el lector decidirà on comença, on acaba i on abandonar, si cal. Bravo!

 

La Grande Forêt. Le pays des Chintiens. Anne Brouillard. École des Loisirs. ISBN: 9782211216913 – 18,00€ -. Publicat el 05.10.2016

La Grande Fôret ens convida a viatjar al país dels Chintiens. Un viatge circular, irreal i màgic, a la recerca d’un amic. Set dies de camí entre boscos i llacs sota la pluja o sota el sol brillant, on ens creuarem amb personatges extraordinaris com un nen amb una batedora per fer núvols i altres éssers misteriosos com els Nuisibles, els gats amb poders telepàtics o els nens Molsa. L’àlbum, editat en cartoné i en format rectangular vertical, manté una intriga controlada al llarg de les pàgines i ens ofereix nombroses imatges sinestèsiques típiques del món d’aquesta artista belga. La coberta il·lustra els personatges principals, la Verònica i en Killiok, i en la contracoberta es representen alguns dels personatges secundaris. Les guardes ofereixen un mapamundi amb les onze regions de Chintia. Brouillard utilitza generalment pàgines simples i reserva l’ús de la doble pàgina en moment puntuals al llarg de l’obra.

 

La tècnica utilitzada (tinta i aquarel·la sobre el paper), i els colors (freds i desgradats) parlen el llenguatge de la natura, especialment la llum aconseguida al representar els capvespres al costat dels diferents llacs i cabanes on passar les nits. En la contemplació i la lectura visual d’aquesta peça hi trobem la perspectiva, la profunditat, la calma i l’harmonia. Fins i tot podem arribar a sentir, com ens suggereix el narrador, que “els arbres semblen confiar els secrets del vent.” Però quins són aquests secrets?

Text i imatges són suggerents i complementàries. Una obra híbrida pel que fa als gèneres, ja que barreja elements propis de l’àlbum, el còmic, i els llibres informatius, i als personatges (humans, animals i fantàstics). La coberta i guardes sintetitzen la història i des d’allà se’ns convida a entrar al gran bosc, on segurament ens hi voldrem quedar. La pròpia Brouillard ha confirmat que aquesta obra li va portar un treball de diversos anys, també m’ha comentat que està preparant un segon volum, i que esperem tenir-lo ben aviat entre les mans (sense haver d’esperar deu anys).

Deixeu un comentari: