Llibres al replà

M’exalta el nou i m’enamora el vell

Pilarín a la presentació
Estem d’enhorabona!!!! En motiu dels 50 anys de La Galera, aquesta editorial ha tingut l’encert de reeditar tres títols IMPRESCINDIBLES de la literatura infantil catalana: Les aventures d’en Flor i en Mosqueta, Els tres cavallers altsLa fabulosa història d’Eixerit 1er i la seva carrossa. Escrits per Antoni Cuadrench i il·lustrats per la Pilarín Bayés, aquests tres títols suposaren la consagració d’aquesta entranyable il·lustradora osonenca. 
Enquadrats en la col·lecció Nous Horitzons, són tres volums plens d’il·lustracions de traç fresc, lleuger, amb un bi to -groc, vermell i blau respectivament- que en paraules de la mateixa il·lustradora “era molt difícil de treballar ja que el color el fèiem en un paper vegetal i l’afegíem a sobre del dibuix, de manera que no sempre coincidia”. Però aquesta sensació que color i traç van en direccions oposades després ha estat utilitzat de forma conscient per altres il·lustradors permetent donar una sensació de moviment a la il·lustració. 
En la presentació tots els presents ens vam quedar amb la singular forma que Marta Mata, la directora pedagògica en aquells moments de l’editorial, aplicà per descobrir possibles artistes emergents de la il·lustració. Un dia la Marta Mata s’atensà a Belles Arts mentres els alumnes estaven fent apunts al natural d’un gitano en tanga! La Marta, mentres els alumnes feien un descans, s’acostà a tots els treballs que en aquell moment restaven en els cavallets i escollí dues artistes per col·laborar a La Galera: van ser Maria Rius i Pilarín Bayés! Dues de les tres, juntament amb Fina Rifà, que iniciaren la recuperació de la LIJ catalana de la mà de La Galera. 
El nou i el vell
Així, doncs, si sou seguidors dels origens de la nostra petita literatura, si sou incondicionals de la Pilarín, si us enamora el disseny -especialment la coberta de La fabulosa història d’Eixerit 1er i la seva carrossa-, si sou simples lectors amants de les belles i singulars històries de reis republicans o si simplement us agrada descobrir antics tresors, no deixeu d’adquirir aquesta trilogia imprescindible. Unes obres que ens descobreixen la Pilarín més autèntica, més bella i més fresca que mai es pot imaginar. Tres perles que cal tenir. 
PD: resulta que una de les primeres crítiques que va rebre la Pilarín per la seva obra corresponia a les il·lustracions de El zoo d’en Pitus: “per què feia figures tan petites?”. Ella mateixa, a la presentació de dimarts, va assumir que potser tenien raó i va explicar el perquè. Resulta que, despistada de mena, va pensar que les il·lustracions de l’obra d’en Sorribas tenien la mateixa mida que aquests tres títols de la col·lecció Nous Horitzons, quan la primera és una mida DIN A5 i aquesta són fulls de tamany foli!

Deixeu un comentari: