Llibres al replà

Premi Lazarillo 2013

Ja tenim guanyador del Premi Lazarillo d’enguany.
Aquest prestigiós guardó, el més antic de l’estat espanyol pel que fa a la  literatura infantil i juvenil, va ser convocat pel extingit INLE l’any 1958 amb la finalitat d’estimular la creació de  bons llibres per a infants i joves. Des de l’any 1986 és l’OEPLI l’encarregada de convocar‐lo  anualment, amb el patrocini del Ministerio de Educación Cultura y Deporte, en les seves  dues modalitats: Àlbum Il∙lustrat i Creació literària. La dotació de cada un dels premis és de  3.000 euros. 
PREMI LAZARILLO 2013 DE CRECIÓ LITERÀRIA
MANUEL BALLART PIQUÉ (Tarragona, 1953), és llicenciat en Filologia Catalana i professor de Llengua i Literatura. Ha publicat tres llibres: Un músic al jardí (Columna, 2001) amb el que va guanyar el Premi Pere Calders de Literatura Catalana; Manies a contrallum (Pagès Editors, 2003) guanyador del premi de Prosa Les Talúries i Un riu d’espigues (Bromera, 2005), Premi de Novel∙la Històrica Juvenil El Far de Cullera.ç
Cada gra de raïm esta integrat per dotze narracions, un senzill trencaclosques en el que els mesos de l’any són l’escenari on transcorre l’amistat, les peripècies de la vida escolar, l’amor incipient, els conflictes familiars d’uns joves estudiants de Secundària. Cada gra de raïm és  una  obra  realista,  amb  pinzellades  de  fantasia,  que  la  mantenen  en  la  frontera  entre  l’explicable i l’imaginari. Amb una estructura original, destaca el llenguatge net i el to irònic i 
tendre alhora.  
PREMI LAZARILLO 2013 ÀLBUM IL∙LUSTRAT 
Es  va  fallar  el  12  de  desembre  a  Madrid.  El  Jurat  presidit  per  Sara  Moreno  Valcárcel, copresidenta de OEPLI, estava integrat per Antonio Seijas, Bernat Cormand, Leire Urbeltz i Sally Cutting designats per les quatre seccions de l’OEPLI. Va actuar com a secretària, sense veu ni vot, Ana Cendán, Secretària Tècnica de la OEPLI. En aquesta edició del premi s’han presentat 26 projectes i  els guanyadors han estat:
IRATXE LÓPEZ DE MUÁIN i PABLO ALBO per l’obra La mujer más alta del mundo
IRATXE LÓPEZ DE MUÁIN (Pamplona, 1985),va estudiar Belles Arts a Barcelona. S’interesa per  la  Il∙lustració,  professió  que  uneix  les  seves  dues  grans  passions:  la  literatura (especialment els contes i  relats breus) i el dibuix.Actualment compagina la seva feina d’il∙lustradora amb la docència i la realització de tallers. Ha  treballat  per  a  diverses  editorials  i  les  seves  il∙lustracions  han  estat  premiades  i seleccionades en diferents certàmens. www.iratxeilustracion.com 
PABLO ALBO (Alacant, 1971), és escriptor i des de 1994 es dedica a la narració de contes. En el 2002 es va decidir a escriure les històries que explica.  Des d’aleshores ha publicat més d’una  trentena de  llibres  infantils  i un parell de juvenils pels que ha rebut diversos premis. Ha centrat el seu treball en els contes, concretament en l’àlbum il∙lustrat. En el 2008 va guanyar el  Premi  Lazarillo  en  la  modalitat  de  creació  literària  per  l’obra  Diógenes  editat  per Kalandraka. www.pabloalbo.com 
A La mujer más alta del mundo el format vertical del llibre hi juga un paper important i crea el joc “amunt i avall”, al passar les pàgines. La protagonista creix i ocupa més espai a mesura que transcorre la història. Una obra sobre la diferència i la cerca de la identitat individual que sorprèn, escena rere escena, pel dinamisme de les composicions i el tractament contrastat  del color. Les il∙lustracions demostren un gran domini de dinàmics canvis de pla, coherència en la gama de color, variació de punts de vista i la utilització de l’espai en blanc com a recurs 

Organitza:
OEPLI. i ClijCAT. Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil

Deixeu un comentari: