Llibres al replà

Llibres al Replà de l’Equador III

Il·lustració de Camila Fernández de Córdova
De la nostra estada a l’Equador en fem algunes pinzellades d’idees agafades al vol que poden ser d’interès general. Són petits apunts d’algunes de les xerrades que poden donar peu a iniciatives diverses. 
Una de les xerrades més corprenedores va ser la que Adriana Betancur va fer a l’entorn de l’experiència pròpia a la ciutat colombiana de Medellín. Allà, fa cosa de vuit o deu anys, es van trobar a la cruïlla de si apostar per més seguretat i així entrar en una guerra civil encoberta o apostar per la cultura. Havent escollit la segona opció, es va desenvolupar un pla de biblioteques públiques que és l’enveja de tot el món mundial. I el que és millor: la violència a la ciutat ha disminuït de forma apreciable deu anys després. Potser una de les activitats que ens va cridar més l’atenció va ser que un dia a l’any tot un barri o un poble sencer es posen a llegir. Tothom vol dir tothom: policies, avis, nens… Així mateix els hotels de la ciutat ofereixen l’anomenat Menú Literario on, juntament amb la carta de coixins o de servei d’esmorzars, ofereixen una carta on hi ha a disposició dels clients una llista de llibres a escollir (original, no?). Finalment apuntar l’anomenat Bibliocirco, una espectacle de circ en el que tots els números tenen relació amb el món literari.
També va ser d’interès la xerrada de la xilena Maria José Casanueva, bibliotecària de la Biblioteca Nacional de Chile. Apuntar una experiència interessant anomenada el Libro de Memoriosa, un llibre de biblioteca elaborat a partir d’aportacions dels lectors més joves on es guarden retalls, notícies, fotografies…, de la memòria lectora col·lectiva. Un arxiu divers i ric de les activitats de la biblioteca i on tothom s’hi pot veure reflectit.
Finalment comentar que Leonor Bravo, exdirectora de Girándula, va fer un bell resum de les vuit edicions de la Maratón del Cuento, una festa del llibre en la que escriptors, famosos i polítics llegeixen contes propis o d’altris. En la darrera edició hi van participar més de 50.000 persones! 

Deixeu un comentari: