Llibres al replà

Llibreflèxia

Benvolguts,
En Dídac i jo hem descobert que els llibres poden ser quelcom més que un espai d’esbarjo i imaginació.
Molts artistes, entre els que podríem anomenar Miró, Brossa, Perejaume o Tàpies, han utilitzat el llibre, és a dir, el full enquadernat, per expressar el seu art. Però, potser derivat de la voràgine de les tres erres (Reduir, Reciclar i Reutilitzar), semblaria que el llibre ha entrat a una nova dimensió: la de l’objecte decoratiu.
Alguns toreros i nous rics ja ens ho van voler fer veure, decorant lleixes i lleixes de lloms de llibres de colors que anaven a to amb el sofà i les cortines del menjador, però la nostra ceguesa no ens deixava veure com d’avançada n’era aquella proposta.
Sort que una bona amiga ens ha fet obrir els ulls i observar que hi ha vida més enllà del llibreter de vell. I és que massa vegades, amb les biblioteques plenes i rebutjant donatius saborosos com els cent volums de l’Enciclopèdia Espasa o la col·lecció completa (relligada!) de la revista Serra d’Or, els llibres que ja no són del nostre interès acaben en el contenidor blau o a les portes d’alguna biblioteca demanant clemència.
Sortosament ha començat a sorgir un nou ús de llibre. I com a mostra un botó:

Navegant per aquesta pàgina una se n’adona de la quantitat de bones idees que permeten desenvolupar un conjunt de fulls tacats per lletres. A quina més original!
Un nou ús que fa dos estius ja es va poder veure apuntar en algun aparador de roba i en una joieria de Helsinki i que comença a fer forat. Un art que per ascendir als altars resta a l’espera de que algun casal de barri, escola d’estiu de mestres, llar de jubilats, casa regional o setmana medieval organitzi la Primera Trobada (o torbonada) de Reutilitzadors de llibres vells. De ben segur que hi assistim!
Així que, benvolguts amics i amigues, a l’espera de trobar-nos paret amb paret amb els col·leccionistes de xapes de cava o amb les puntaires de l’Alt Maestrat, comencem tots plegats a practicar l’honorós art de la llibreflèxia.
Un art que aquí ja ha començat a fer forat i que la bibliotecària Amàlia Ramoneda, de la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, ha començat a posar en pràctica tot desllomant un antic llibre i plegant els angles de les pàgines cap a l’interior. El resultat, bell perquè sí, el podeu observar en aquesta imatge. Bonic, no?

One comment

Deixeu un comentari:

A %d bloguers els agrada això: