Llibres al replà

Les criatures fantàstiques de Joan de Déu Prats

A Llibres al replà, encetem el primer trimestre de 2024 posant el focus en un altre tema: les biografies. Com acostumem a fer amb cadascun d’ells, cada veïna o veí hi ofereix la seva mirada particular. Per davant dels vostres ulls, passaran obres biogràfiques per a totes les edats, trajectòries d’autors, o potser també, de personatges de ficció, etc.

Jo m’he fixat en un escriptor, en Joan de Déu Prats, i concretament, en un canvi molt clar i visible que he entrellucat en la seva trajectòria professional.

Joan de Déu Prats és i ha estat un dels escriptors més destacats i més prolífics dels darrers anys en la literatura infantil en català. Sense abandonar el seu conreu, però, la seva mirada s’ha desplaçat cap als llibres per a adults, i en especial cap a l’imaginari popular del nostre país, cap a les curiositats, les llegendes, la tradició, amb diversitat de propostes que ha adreçat als lectors. Un món que també va molt lligat a les històries i als personatges que ofereix la literatura per a infants.

Com a prescriptor habitual de literatura infantil, fa temps que aquest canvi em desvetlla la curiositat, especialment per la mirada romàntica amb què a vegades he observat el treball de camp que duien a terme els etnòlegs o antropòlegs de temps pretèrits. I vaig decidir que la millor opció per satisfer aquesta curiositat era posar-me en contacte amb l’autor, per saber com ho viu, com ho treballa… just en el moment que publicava El gran llibre de l’imaginari fantàstic català. Criatures, bruixes i dimonis (Comanegra, 2023), amb unes eloqüents il·lustracions de Maria Padilla que ens remeten als llibres científics de fa molt temps.

Sense dilacions…

 1. Joan, hi ha algun motiu concret que t’hagi conduit a aquest canvi en la teva trajectòria literària?

Ha estat una evolució, en el meu cas, gradual. Però, he continuat elaborant contes infantils. El salt es va iniciar una vegada que Publicacions de l’Abadia de Montserrat, on col·laborava en la revista Tretzevents, em van encarregar un parell de llibres sobre llegendes de Barcelona. A mi, sempre m’ha agradat la fantasia, i la imaginació i les llegendes són una bona baula d’unió entre el món del fantàstic infantil i el fantàstic ‘popular’ o d’adult. A partir d’aquests llibres que també ajuntaven llegendes i Barcelona vaig començar a fer llibres de divulgació sobre la meva ciutat i llibres sobre l’imaginari popular. De vegades, d’encàrrec, que em proporcionava la meva agent, la Isabel Martí; d’altres, eren projectes propis que li lliurava a ella perquè mirés de vendre’ls.

Així, va sorgir el Gran llibre de les criatures fantàstiques catalanes. Jo li vaig proposar a la Isabel de fer un llibre de criatures fantàstiques catalanes per a infants, que encara ningú no havia fet. L’editorial Comanegra va estar receptiva perquè també buscaven quelcom per situar en aquest àmbit, però em van dir que els agradaria un llibre d’adults que situés el nostre imaginari de criatures fantàstiques, com el que tenen altres cultures: la basca, la irlandesa, l’escandinava… Vaig observar que hi havia material i que les criatures fantàstiques eren una folklorització dels esperits de la natura dels temps anteriors al cristianisme. Se’m va ocórrer de relacionar-les també amb altres mitologies. Així va néixer el primer llibre d’una col·lecció que ja n’aplega quatre. De vegades et trobes aquests llibres a la prestatgeria infantil d’alguna llibreria, però encara que són llibres que poden ser per a un públic familiar, el registre no és infantil.

També he elaborat diferents llibres divulgatius sobre Barcelona, i un sobre esquerrans -jo en soc!-, dintre d’un àmbit també divulgatiu.

La literatura infantil em continua interessant moltíssim. M’agrada molt perquè als infants  se’ls ha d’explicar tot, però a la seva manera i pots utilitzar grans dosis de fantasia. I tots som també infants per molt pantaló llarg que duguem.

No he publicat força més contes infantils perquè els llibres d’adults porten més temps d’elaboració i, per postres, l’àmbit infantil s’ha anat constrenyent. Es publiquen menys obres, de manera que no és tan accessible. Amb tot, continuo fent contes que a poc a poc es van publicant.

 

 1. Com hauríem d’anomenar algú que esta portant a terme aquesta tasca de recuperació de la tradició? Etnòleg, folklorista, antropòleg….?
http://www.elpunt.cat

Jo em considero un escriptor creatiu. Els llibres que faig a partir de la tradició, la llegenda, la rondalla, els escric d’una manera molt literària.

Encara que he d’estudiar i remenar, no em considero un estudiós, sinó un autor de creació que treballa amb la tradició del seu país per posar-la en solfa i treure-li la pols, dimensionar-la, donar-li més volum, des d’una mirada i generació més contemporània.

 

 1. Abans, algú que duia a terme aquesta tasca, recorria el territori a la recerca de fonts orals. Com treballa un “folklorista, etnòleg….” del s. XXI? Quin és el procés que segueixes a l’hora d’elaborar aquestes obres?

No porto a terme una feina d’erudició, ni d’investigació de camp. Faig una feina d’investigació bibliogràfica: llibres antics, premsa, estudis, treballs comarcals, tesis i altres fonts. I a partir del material dispers obtingut, li dono una forma literària, amb idees, pensaments, enllaços amb altres cultures, tot intentant bastir una narració evocadora, poètica, simbòlica, i alhora mantenint la tradició que ens ha arribat. Una tradició, d’altra banda, que sovint només està enunciada o catalogada, però no dimensionada literària o creativament.

 

I aclarits els dubtes, satisfeta la curiositat i situada la direcció que ha pres la trajectòria literària d’en Joan de Déu Prats els darrers anys, finalitzo aquest article amb una tria bibliogràfica àmplia i cronològica dels llibres que l’autor ha publicat, relacionats amb el tema de la tradició i l’imaginari popular:

 • Llegendes de Barcelona. Abadia de Montserrat, 2007
 • Llegendes històriques de Barcelona. Abadia de Montserrat, 2009
 • Girona, terra de mites i llegendes: 58 històries fantàstiques per descobrir. Angle, 2015
 • Llegendes de pescadors i altres històries de la mar. B, 2016
 • El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya. Comanegra, 2017
 • 100 indrets insòlits de Barcelona. Cossetània, 2018
 • El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya. Comanegra, 2018
 • Enamora’t: llegendes catalanes d’amor. Cossetània, 2019
 • Història mítica del Cap de Creus. Comanegra, 2019
 • El gran llibre dels exploradors catalans. Comanegra, 21
 • Dracs: llegendes catalanes amb passió de foc. Cossetània, 2022
 • El gran llibre de les bruixes catalanes. Comanegra, 2022
 • Història mítica de les terres de l’Ebre. Comanegra, 2022
 • Guia curiosa de Barcelona: Més de 200 curiositats per conèixer millor la ciutat. Cossetània, 2023

 

 

 

Deixeu un comentari: