Llibres al replà

Tria de Nadal al replà

   Un any més el Replà posa a disposició de tots els nostres veïns i veïnes una selecció del bo i millor de la literatura per regalar durant les festes de Nadal. Cada veí i veïna ha seleccionat alguns títols, novetats o no, segons el criteri més propi i personal de cadascú. Hi ha un xic de tot, per a tot tipus de lector, per a totes les edats, per a totes les butxaques…, entreu, remeneu, compreu i gaudiu de la lectura! 

1r 1a

ASENSIO, Albert. En què somiava l’os? Barcelona: Joventut, 2023. 40 p.

Si les festes nadalenques estan presidides, sobretot, per l’anhel de la pau i l’amor universals, i si es creu que d’aquest ideal se’n desprèn un cert perfum suau o delicat, de poesia, resulta molt escaient recomanar la lectura contemplativa, pausada i serena d’aquest àlbum, on es mostra la trobada d’una nena i un os, dos perfectes desconeguts, que acabaran fent-se amics tot recercant què és la poesia, i buscant la inspiració per a fer-la en els llibres, en la natura, en la claror, en la foscor i també, és clar, en la llibertat. Potser només un il·lustrador sensible com Albert Asensio podia donar l’excel·lent forma gràfica i tonal d’una obra com aquesta. 

FOLCH i CAMARASA, Ramon; FOLCH i TORRES, Josep M. Les aventures d’en Massagran. Il·lustr. Josep M. Madorell. Barcelona: Combel, 2023. 288 p. (Massagran; 1)

Si les festes nadalenques estan presidides per una tradició secular, no perdem de vista els nostres clàssics. Regalem-nos el plaer de llegir les aventures d’un personatge inoblidable durant generacions, creat per J.M.Folch i Torres el 1910,  i recreat per J.M. Madorell, en versió còmic, el 1979, sobre guió de Folch i Camarassa per a la revista Cavall Fort. Aquest còmic s’editarà en forma d’àlbum el 1981, i en seguiran quinze àlbums més. Per això ens alegra que Combel s’hagi decidit a aplegar en tres volums esplèndids les peripècies d’aquest xicot un pèl ingenu, un molt decidit i un gran aventurer a qui res no el fa enrere ni li fa perdre l’humor, per molt que n’hi passin de verdes i de madures.

LOSANTOS, Cristina. Els oficis. Barcelona: Combel, 2023. 18 p. (Veig, veig)

Si les festes nadalenques estan presidides per un enrenou constant i una anar amunt i avall,  i uns carrers ben plens, i unes botigues que no tanquen mai, i uns saludar als veïns, i un formigueig incessant, aleshores no hi ha dubte que per a mantenir la mainada entretinguda i atenta durant una bona estona, aquest llibre arriba en bon moment, tot i que no està específicament ambientat a l’hivern. Losantos hi ha retratat, magistralment, la dinàmica i quefer de més de vuitanta oficis o feines, a més d’una persecució de lladres i serenos, vuit personatges de cinema i qui sap quantes coses més. Per a que ens entenguem, és un llibre de buscar qui és qui i on és, que resulta tota una troballa. Que l’any vinent ens trobi a tots tan enfeinats i riallers com els personatges d’aquest llibre sense mots però amb molt moviment!

MIYAZAKI Hayao. El viatge de Shuna. Trad. Marc Bernabé. Barcelona: Salamandra graphic, 2023. 160 p.

Si les festes nadalenques estan presidides per la tradició, no hi ha literatura més tradicional que la del rondallari. I si els Reis venen d’Orient, d’Orient també ens arriba una bellíssima llegenda èpica de la mà del gran cineasta Miyazaki. Aquesta llegenda tibetana, sobre l’origen de l’ordi, està estructurada en sis capítols i il·lustrada amb unes bellíssimes aquarel·les, no pas en vinyetes com en l’art del manga, sinó en generoses il·lustracions seqüenciades, a la manera dels emonogatari, o llibres il·lustrats japonesos, que cal llegir de dreta a esquerra i que son rars aquí. Cal valorar la cura d’aquesta publicació extraordinària, premi Eisner d’enguany a la millor edició internacional, i els epílegs finals, que aclareixen i situen tot el relat.

 

1r 2a

CARDOZO, Nat. Origen. Ed. Lit. Maria José Ferrada. Trad. Clara Mas. Barcelona: Libros del Zorro rojo, 2023. 56 p.

Origen m’ha semblat un llibre de no-ficció extraordinari, un clar exemple de com aquest gènere lluita amb enginy per seguir existint i cridar l’atenció dels lectors. Un llibre divulgatiu sobre el passat i el present dels pobles originaris, una mirada actual a una vintena de pobles i la seva llarga història, a la seva defensa del territori, de la llengua i de la forma de vida tradicional. Cada doble pàgina, un poble, amb unes il·lustracions precioses que desdibuixen la frontera entre les persones i l’entorn, i identifiquen unes formes de vida i unes cultures particulars i gairebé desconegudes.

L’autora francouruguaiana Nat Cardozo ha creat un llibre original i únic. Els textos compten amb la guia de la reconeguda autora Maria José Ferrada.

FIGUERAS, Núria. La visita. Il·lustr. Anna Font. Barcelona: Kalandraka, 2023. 36 p.

Amb aquest llibre, el tàndem format per l’escriptora Núria Figueras i la il·lustradora Anna Font, guanyava el prestigiós premi internacional Compostel·la d’àlbum il·lustrat. Núria Figueras ha destacat en el conreu del conte per a primeres edats, i el jurat en destacava la qualitat literària del text, alhora que el cromatisme desbordant i ple de matisos de la il·lustració, amb un domini excels de l’art seqüencial de l’àlbum i el seu discurs narratiu.

Una petita guineu es queda al cau, amb la consigna de la mare que no deixi entrar ningú. El visitarà un personatge anomenat Silenci, una idea humanitzada que dona molt joc al text i un munt de possibilitats a la il·lustració. Un àlbum on els dos elements principals ballen plegats per crear un exemplar excepcional.

PUIG, Pep. Si una tarda de juliol un borinot. Barcelona: L’Altra, 2023. 110 p.

Agafant com a model el popular títol d’Italo Calvino (Si una nit d’hivern un viatger), Pep Puig ens trasllada de nou al territori de la seva infantesa, al poble on transcorria l’acció de la novel·la que guanyà el Sant Jordi, La vida sense la Sara Amat, i el situà amb lletres daurades en el panorama del país.

A la sabateria del poble, un dia apareix un foraster, al qual despatxa el noi de la casa. Mentre el primer s’asseu, el noi va al menjador i torna a mirar el retrat d’aquell jove que va desaparèixer a la guerra i que no va poder fer-li d’avi. Neix una sospita que de mica en mica s’anirà transformant en una il·lusió…

Amb la seva prosa aparentment clara, senzilla i precisa, Puig basteix una novel·la breu que, com un enginyós relat policíac per a joves i adults, et porta amb delit vers al desenllaç.

WORMELL, Chris. L’ampolla de la sort. Trad. Yannick Garcia. Barcelona: Animallibres, 2023. 384 p. (L’Arca; 25)

Chris Wormell és un autor anglès que ens tenia acostumats a llibres àlbums sorprenents i obres de coneixement. El 2020, Animallibres publicà El lloc màgic, una novel·la d’aires dickensians, bastament il·lustrada. Ara arriba una novel·la de robinsons: L’ampolla de la sort, on l’autor guanya comoditat en el gènere i es llança de ple en la història literària, més que en la il·lustració.

La història d’un jove que va a parar a una illa deserta, on ja hi ha un nàufrag més gran que ell. La relació que s’establirà és entranyable, també amb l’entorn, i l’aventura per sortir de l’illa és original. Una novel·la poc o gens versemblant, però allò que l’autor proposa, captiva i es fa llegir amb ganes i interès.

 

2n 1a

CORMAND, Bernat. Lluny. Barcelona: Abuenpaso, 2022. 48 p.

Lluny és un homenatge a l’escriptor i il·lustrador Bernat Cormand, que ens va deixar el juny de 2021. I alhora un treball documental que permet descobrir quin és el procés de creació d’un àlbum il·lustrat. Però, sobretot, és l’àlbum pòstum de Bernat, acabat pel seu germà Martí a partir del guió i els esbossos que ell havia deixat. Sensibilitat, tendresa, mestratge i un tel de poesia amarada de misteri.

GALMÉS, Toni. La treva. Barcelona: La Galera, 2022. 56 p.

El dia de Nadal de 1914 es decreta un alto el foc. A les trinxeres, els soldats alemanys i els aliats comparteixen unes hores de pau, enyorances, xocolata i un partit de futbol. A partir d’aquest episodi mític de la I Guerra Mundial, Toni Galmés construeix  un àlbum ple de sensibilitat i tendresa, on les aquarel·les i el llapis dialoguen amb el text, una carta que un soldat escriu a la seva mare. Elegància, equilibri i sentiment a parts iguals en aquesta història antibel·licista, amarada d’un profund pacifisme. El sense sentit de la guerra no s’explica, però el lector el percep en cada detall. El llibre transmet llum i empatia.

SANTAEULÀLIA, J. N..Temps de haikús. Il·lustr. Luciano Lozano. Barcelona: Akiara, 2022. 68 p. (Akipoeta; 5)

El poeta J. N. Santaeulàlia i l’il·lustrador L. Lozano són els autors d’aquest llibre delicat pensat per als petits però també per als adults, per la seva harmonia i alè poètic. El 2022 va ser guardonat amb el 3r premi a Llibre Millor Editat, per la coherència entre l’obra, la maquetació i el format. El haiku, breu poema d’origen japonès, relaciona l’observació de la natura amb els sentiments. En aquest cas, a partir del fil del pas de les estacions i la bellesa d’allò fugaç i d’allò quotidià, els autors renoven aquest gènere amb cinquanta composicions en quatre capítols, un per a cada estació. Sota una aparent senzillesa, els haikus de Santaeulàlia tenen una gran potència lírica, enriquida amb una original proposta visual. L’obra es presenta en una edició d’aparença artesanal, que convida a entrar en el món poètic.

2n 2a

ANDERSON, Laurie Halse. Parla. Trad. Josep Sampere. Barcelona: L’Altra, 2023. 235 p.

La Melinda és, des que va trucar la policia el dia de festa de final de vacances, rebutjada, assenyalada i menystinguda per tot l’institut. Però la Melinda té un secret de les raons que la van portar a prendre aquella decisió, raons que no vol ni pot explicar a ningú, ja que sempre se li entrebanquen les paraules a la boca. Amb un ritme pausat, però sense aturador, Laurie Halse ens exposa una situació en la qual la pressió social, el masclisme imperant i la voluntat de no ser assenyalat, fan que la protagonista no pugui sortir de la seva closca. Ho aconseguirà?

DÅSNES, Nora. Trucada perduda. Trad. Blanca Busquets. La Seu d’Urgell: Meraki, 2023. 286 p.

El 22 de juliol de 2011 el terrorista Anders Behring va cometre un terrible atemptat en una petita illa noruega on hi havia un campament de joves de la Lliga de la Joventut, moviment proper al partit laborista noruec. Behring va assassinar 69 joves tirotejats indiscriminadament. Les derivades d’aquell atemptat, les seqüeles que deixa la desaparició dels amics d’aquella manera tan cruel, deixa petja en les vides de la Rebekka, una jove que intenta superar la pèrdua malgrat que sempre hi és. Una novel·la gràfica, corprenedora, que remou consciències i fa que els joves siguin més conscients de les seves accions. De lectura obligada.

SCHAAP, Annet. Les noies. Trad. Maria Rosich. Lleida: Nandibú, 2023. 190 p.

Trencar els tòpics de la contística tradicional de prínceps i princeses és quelcom que s’ha fet sovint, però massa vegades s’ha realitzat més com a joc literari per a adults o per a infants i no per a joves lectors. Per això ens congratulem de l’aparició d’aquest llibre on, per exemple, una noia vol un príncep, però al final es queda amb un gripau la mar de simpàtic i bon conversador, o una Ventafocs que resta a l’espera de l’arribada d’un príncep que desperti a la seva germana, però que mai arriba, entre d’altres. Lectures plaents, de molt bon passar, on els lectors gaudiran de l’humor si, a més, tenen la sort de trobar les similituds amb les històries originals amb les quals s’han inspirat.

3r 1a

Des del 3r 1ª us volem recomanar obres de temàtica nadalenca dirigides a diferents franges d’edat i procedents de països diversos. Algunes són novetats editorials, i altres són veritables joies que s’han anat reeditant. Us en proposem quatre d’intemporals, ordenades segons un itinerari de complexitat que comença per les primeres edats i acaba amb propostes destinades a lectors més grans.

SHAPUR, Fredun i Mira. Dans le sapin. Nantes: MeMo, 2015. 28 p.

Des de fa unes quantes dècades l’editorial MeMo recupera el fons de grans artistes internacionals, i aquest és el cas de Dans le sapin, un llibre publicat per primera vegada el 1966 pel gran artista i dissenyador anglès Fredun Shapur. L’argument d’aquest àlbum és simple: cada membre de la família ofereix un regal i el lector és incitat a endevinar tot el que amaguen els diferents obsequis embolicats i amagats sota l’arbre de Nadal. Un joc d’endevinalles visuals a partir de formes geomètriques, colors i il·lusions que permet familiaritzar-se amb la lectura, les tradicions i la nativitat.

BRIGGS, Raymond. Pare Noel. Trad. Alice Incontrada. Barcelona: Blackie Books, 2023. 32 p.

En una edició acurada per commemorar els 50 anys del seu protagonista i homenatjar al recentment fallit autor, Blackie Books ens ofereix una nova edició de Pare Noel (la primera va ser editada per Miñón el 1980). L’autor britànic inclou a través d’aquest simpàtic i rondinaire protagonista, i amb un estil very british, un episodi clau del Nadal: la distribució de regals.

CARRASCO, Raimon; LOSANTOS, Cristina. El primer Nadal. Barcelona: Combel, 2023. 32 p.

El primer Nadal és un àlbum que narra els orígens d’aquesta festivitat. El llibre s’inicia en l’època actual i mica en mica, a través de preguntes directes al lector, va entrant als episodis clau de la història del naixement de Jesús. El text, tot i ser extens, és del tot assequible i les il·lustracions detallistes de Cristina Losantos, elaborades a través de tinta i color, ofereixen el context visual necessari per repassar i/o descobrir aquest capítol de la història de la religió cristiana, les tradicions i els rituals del Nadal.

SIRVENT, Gema; ARMAND. El Nadal desconegut. Barcelona: Takatuka, 2023. 112 p.

La nova proposta de Takatuka, que des d’aquí felicitem per haver celebrat amb èxit i rigor els seus 15 anys d’història, també gira entorn del Nadal. Però com indica el subtítol, el relat inclou una història oblidada de la celebració del solstici d’hivern. L’obra està dividida en 9 capítols d’extensió similar que expliquen els orígens ancestrals, les tradicions – tant paganes com cristianes-, alguns personatges emblemàtics, diversos plats típics de la gastronomia nadalenca i altres rituals d’arreu del planeta. El llibre és una obra informativa, lúcida i creativa apta per a múltiples edats i que es tanca amb una bona recomanació de llibres i pel·lícules per anar més enllà.

3r 2a

GARCIA MOLSOSA, Oriol. Gat i Pingüí. Il·lustr. Lucía Serrano. Barcelona: La Galera, 2023. 48 p.

Es el título ganador del Premi Emili Teixidor 2023. Una narración dirigida a primeros lectores, escrita con sencillez y sutileza, con un lenguaje cuidado y juguetón, gustosa de leer en voz alta, plena de humor y de ternura. Un gato solitario recibe la visita sorpresa de un pingüino que le trastoca sus rutinas y el orden entero de su vida. También el de los afectos. Las ilustraciones de Lucía Serrano hacen justicia a la calidad del texto a la vez que realzan su humor. Con esta obra, el escritor Oriol Garcia Molsosa se consolida como una voz potente en el panorama actual de la narrativa infantil catalana.

PERRAULT, Charles; LEPRINCE DE BEAUMONT, Jeanne-Marie; GRIMM, Jacob i Wilhelm. Así me lo contaron, así te lo cuento. Il·lustr. Elena Odriozola. Trad. Luis Alberto de Cuenca. Madrid: Ediciones Modernas El Embudo, 2023. 125 p.

He aquí un nuevo libro que recoge un puñado de cuentos de hadas clásicos: Caperucita Roja, El gato con botas, Las hadas, Barbazul, Cenicienta, La bella y la bestia, Blancanieves. Los cuentos se reproducen en las versiones de antaño, crudas y duras, sin edulcorantes, sin ese tipo de reversiones que los vuelven inocuos, y con el agregado de unas ilustraciones de Elena Odriozola que nos invitan a entrar, filtros de colores en manos, en unas interpretaciones inquietantes y removedoras.

VILLAFAÑE, Javier (1986). La volta al món. Il·lustr. Juan Ramón Alonso. Trad. David Nel·lo. Barcelona: Kalandraka, 2023. 40 p.

Si hubo alguno que de verdad supo qué significa rodar por el mundo, ése fue el titiritero argentino Javier Villafañe (1909-1996). En este libro, una historia acumulativa sencilla, muy cercana a las historias que los adultos inventamos para los pequeños a la hora de dormir, el argentino nos narra las peripecias fantásticas de un niño que sale a dar la vuelta al mundo y es seguido por una gran cantidad de animales que se van sumando a la procesión que el niño dirige desde su triciclo y su imaginación. El álbum está ilustrado por Juan Ramón Alonso con ese realismo naturalista que lo ha caracterizado en su larga y destacada trayectoria. La editorial Kalandraka ha recuperado este título de 1986 al que no se le nota en lo más mínimo el paso de los años.

WATANABE, Isa. Kintsugi. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2023. 48 p.

«Kintsugi» es el arte japonés de restaurar una pieza de cerámica rota, pegándola con una mezcla de resina y metales nobles. La reparación, necesariamente, ofrece un objeto diferente al que se había roto. Un objeto que enseña una historia: la de la rotura y la reparación. Con un método artístico equivalente, la ilustradora peruana Isa Watanabe, que ya nos había sorprendido con Migrantes, nos regala la ilustración de un poema de Emily Dickinson (La esperanza es esa cosa con plumas). Un libro silente, que es a la vez una narración gráfica que habla de cuidar el mundo y de cómo la esperanza se sobrepone al infortunio, incluso en nuestra más abismal desesperanza. Y todo eso lo hace jugando con colores intensos, en contraste con trazos blancos y fondos negros: la fragilidad de la belleza puesta al día.

Deixeu un comentari: