Llibres al replà

El Replà es vesteix de Nadal

Com cada any, per aquesta època, les veïnes i els veïns d’aquest edifici exposem els millors llibres al replà,  els vestits de gala, per tal de festejar les dates i desvetllar la curiositat, les ganes de llegir i d’observar a tots els convidats i als passavolants que ens visitin. Bones festes i bones lectures!

1r 1a

DELGADO, Josep Francesc. Els llops de la lluna roja. La Garriga: Roure de Can Roca, 2022 (Els llibres del roure)

Celebrem també l’aparició de la sisena edició d’una novel·la juvenil on l’autor trena admirablement les temàtiques naturalista, humanista i de rerefons històric. Un relat que va en camí de convertir-se en un dels grans clàssics catalans del gènere. Aquesta darrera edició està il·lustrada per fotografies d’animals realitzades pel mateix autor.

DESCLOT, Miquel. Nas de Pallasso. Il·lustr. Anna Font. Barcelona: Kalandraka, 2022

Aplec de poemes íntegrament dedicat als personatges del circ: la banda de música, els malabaristes, els pallassos… on l’autor i gran poeta dels infants, tan aviat s’acull a un rima inspirada en una cançó o cantarella popular, com ret homenatge a insignes personatges de la talla de Tortell Poltrona o Alexander Calder.

GOZZI, Anna Maria. Els pans daurats de la velleta.  Il·lust. Violeta Lópiz. Trad. Anna Casassas. Barcelona: Club Editor, 2022. (L’amiga imaginària)

Res més escaient per celebrar les festes de Nadal o fi d’any que situar les dues protagonistes d’aquest conte il·lustrat, la Mort i la sàvia velleta pastissera, al capçal del llit, a fi de poder llegir i paladejar dolçament un relat inspirat en una rondalla nadalenca tradicional, amb el qual la veterana editorial Club Editor inaugura la seva nova línia de literatura infantil.

MARIJO ILUSTRAJO. Inundat. Barcelona: Bindi Books, 2022

Lluny de forçar el to demagògic que tenen sovint les publicacions de rerefons ecològic, aquest àlbum bicolor -il·lustrat amb un traç briós i ple de petites i enjogassades anècdotes- pivota més sobre la solució dels mals que afligeixen el nostre planeta que sobre les causes que els provoquen. I això és tot un encert!

1r 2a

CANOSA, Oriol. El país dels sabirs. Barcelona: Comanegra, 2022

En la seva primera incursió en la novel·la per a adults, Oriol Canosa, declarat amant del gènere d’aventures, ens porta cap a la taigà russa. El seu protagonista és en Vània, un topògraf que es enviat als confins de l’imperi per dibuixar-ne el mapa. El viatge li canviarà la vida; però sobretot les persones i els costums que hi coneixerà.

Una novel·la captivadora que descriu, des de la mirada d’en Vània, els indrets, les vivències, però especialment la condició humana representada abastament pels diversos personatges que hi apareixen. Una novel·la que m’ha connectat amb l’essència d’una obra tan mítica com Els últims gegants de François Place.

PUIG, Pep. Oi que ens hem perdut, Alícia? Il·lustr. Mercè López. Barcelona: Animallibres, 2022. (L’Arca; 13)

Amb els seus llibres, Pep Puig sempre transita per aquella línia que pot separar o unir la literatura per a infants i joves i la dels adults. Ara presenta una obra aparentment infantil que pot llegir qualsevol lector, inspirada en l’Alicia en terra de meravelles de Lewis Carroll. Els protagonistes són quatre infants de l’actualitat que, en la seva primera anada a l’escola sense companyia, acaben sorprenentment, a la Barcelona de 1946, sense passar abans per cap mirall ni forat d’una llodriguera.

Puig presenta una novel·la que, als inicis, té l’aparença de novel·la realista. A mida que hom avança, la història succeeix en un món temporal paral·lel a l’actual, del qual els protagonistes no saben com hi ha entrat ni com sortir. A mida que avança, la història guanya pes i interès.

M’ha agradat el relativisme i la naturalitat amb la què aborda la frontera entre un món i l’altre, i les picades d’ullet al lector.

A destacar també la il·lustració de la Mercè López, que acompanya i acaba de donar sentit i volada al text.

 

WEIGHTMAN, Magnus. Riu avall. Trad. Marta Salvadó. Barcelona: Baula, 2022

Hi ha alguna imatge d’aquest llibre de buscar i trobar que, almenys a mi,  no m’ha  deixat indiferent, com ara el primeríssim pla dels personatges a la portada o el dibuix d’una maqueta amb tot el curs del riu per on transita la història.

A la Cori Conill se li ha escapat el seu aneguet de goma i ara, baixa riu avall. Al seu darrere, la Cori i els seus germans la segueixen, en una barca, tot fent un recorregut al llarg de tot un riu on el lector observa tot d’aventures, d’escenes, i sobretot aguditza el sentit de la vista per trobar elements, objectes i personatges en el paisatge.

Un llibre que va més enllà de la recerca, i que mostra una claredat i una bellesa particulars, des d’enfocaments diversos. Escrit per un arquitecte que, en tenir fills, va recuperar la seva passió per la il·lustració.

 

ZABUS, Vincent. El món de Sofia: basat en l’obra de Jostein Gaarder. Il·lustr. Nicoby. Barcelona: Empúries, 2022. Vol. 1. La filosofia, de Sòcrates a Galileu

Als noranta, es va publicar El món de Sofia del noruec Jostein Gaarder que, a través dels ulls d’una noia, oferia un recorregut per la història de la filosofia. De manera sorprenent, va esdevenir una obra de culte.

Ara, ens arriba el primer dels dos volums que traslladen l’obra a format còmic. El guió va a càrrec del belga Vincent Zabus i el dibuix, del francès Nicoby. Ambdós excel·leixen en el repte majúscul de passar una novel·la farcida d’informació a una història gràfica, que avança de forma àgil i enginyosa.

Un filòsof invisible prova d’explicar, a la jove Sofia, d’on venim a través de la història del pensament. El contacte amb cada filòsof, amb cada píndola informativa, és sempre diferent i original, aspecte que crea expectativa. A més, la informació de cada període se’ns transmet el màxim de sintètica i clara possible, cosa que converteix l’obra en ideal per a tots els públics.

Si la novel·la és obra de culte, la seva versió gràfica no es queda gens enrere.

2n 2a

FOMBELLE, Timothée de. Alma. S’aixeca el vent. Il·lustr. François Place. Trad. Jordi Mercè Ubach. Barcelona: Animallibres, 2022

Primera part d’una sèrie que està cridada a esdevenir tot un referent. Animallibres posa a les nostres mans la darrera obra de Timothée de Fombelle, un autor idolatrat, i amb raó, que va arribar a les nostres mans amb les històries del petit Tobi Lolness (Grup 62, 2006). Aquesta vegada Fombelle ens proposa una interessant història de creixement: l’Alma, una noia que ha viscut amb la seva família en una vall amagada de tot i de tothom, es veu obligada a anar a la recerca del seu germà petit. Tresors, esclaus, aventures…, tot plegat confegeix una novel·la de la que és difícil aixecar-ne els ulls.

POSTERT, Petra. L’any de les abelles. Il·lustr. Maria Girón. Trad. Anna Soler Horta. Barcelona: Takatuka, 2022

En morir l’avi de la Josy, i malgrat l’oposició de la seva mare, la nena rep en herència un rusc d’abelles. Per sort l’Alma, una amiga de l’avi fins aleshores desconeguda per la resta de la família, acull com a deixeble la jove Josy i li ensenya tot allò que cal saber per mantenir el rusc net, en perfecte estat de revista i del que en pugui recol·lectar la seva mel. Una història de com els lligams invisibles entre un avi i la seva neta es mantenen malgrat el traspàs del primer, una història de com la cura d’aquests petits insectes esdevé una responsabilitat i, al mateix temps, un bonic llegat en les relacions familiars. Si voleu saber els secrets de l’apicultura no deixeu de fer-hi passada!

BACCALARIO, Pierdomenico. El libro de los libros que debes leer para crecer. Il·lustr. Andrea Ucini. Trad. Manuel Manzano. Rubí: Ediciones Obelisco, 2022

De llistes de coses que s’han de fer al llarg de la vida, és a dir, abans de morir, n’hi ha moltes i diverses: llocs que has de visitar, films que has de visionar, plantar un arbre, tenir un fill…, i també llibres que has de llegir. Baccalario ens proposa una llista de quaranta-quatre títols que, de ben segur, el 99,99% dels lectors firmaríem sense miraments com a imprescindibles. Des d’Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak, fins a El Aleph, de Jorge Luís Borges, passant per Tobi Lolness o L’illa del tresor, un recorregut complet per la literatura universal que us deixarà petja.

GURDON, Meghan Cox. La màgia de llegir en veu alta. Trad. Ada Arbós i Bo. Barcelona: Viena Edicions, 2022

Sabíeu que una recerca efectuada el 2012 va demostrar que els infants que no han viscut l’hora del conte abans d’anar a dormir presenten un retard d’entre dotze i catorze mesos en les habilitats de llenguatge i de prelectura en acabar l’educació primària? Gurdon, en un magnífic i amè assaig, posa els punts sobre les is per descobrir-nos la importància de l’oralitat al llarg del procés de creixement de l’infant, el nen i l’adolescent. Els beneficis de la lectura en veu alta són tan evidents que, en acabar aquest llibre, de ben segur compartiu bones estones d’oralitat amb els vostres fills i filles.

3r 1a

FÉLIX, Lucie. Le nid [El niu]. París: Les grandes personnes, 2022

El niu és un imatgiari sobre els ocells, un llibre-objecte que permet construir el cau de tres animals que es poden anar ampliant amb altres materials que inclou aquesta proposta. L’artista i biòloga Lucie Félix ens sorprèn novament amb un llibre que explora l’espai i el joc sensomotriu dels més petits, una casa oberta i versàtil que convida a manipular, a assenyalar, a imaginar i a crear múltiples històries.

BUDDE, Nadia. Un dos tres Nadal és. Barcelona: Kalandraka, 2022

Nadia Budde ens regala, sota el mateix principi que a Un, dos, tres, qui és? i Un, dos, tres, vampir és, un joc de mots i imatges a través d’una original història nadalenca. Com en els llibres precedents, tres personatges relacionats amb les festes de final d’any entren a l’escenari, i un quart hi aporta novetat i sorpresa. L’artista berlinesa aconsegueix novament crear un àlbum captivant a partir d’un text musical rimat per llegir en veu alta, i unes il·lustracions altament expressives.

 

TULLET, Hervé. La dansa de les mans. Barcelona: Cruïlla, 2022

Hervé Tullet és un artista sense fre que no deixa de sorprendre’ns. Amb aquest nou títol l’artista francès ens fa jugar i moure dits i mans. Ens fa copejar i caminar amb el tacte les pàgines, de dreta a esquerra, d’una direcció a una altra. Les formes de colors ens ajuden a seguir les indicacions del narrador principal d’aquest nou espectacle. Amb la mateixa estètica que en els llibres anteriors, pintures de colors vius i primaris sobre pàgines blanques, Tullet ens convida a descobrir una lectura tàctil commovedora. L’àlbum ofereix una coreografia molt original i creativa per conèixer certes formes geomètriques, dimensions espacials i ritmes diversos. Un llibre divertit, lúdic i participatiu que de ben segur agradarà a petis i grans.

VALENTIN, Elsa; SAINT-VAL, Florie. Gallinella petit poule rossa. París: Syros, 2021

Gallinella petite poule rossa és una adaptació de la faula La gallineta roja. Més enllà d’un nou final, més adaptat als nou valors de la societat contemporània, l’originalitat d’aquesta versió és que inclou un text plurilingüe, amb centenars de mots procedents de múltiples cultures, i unes il·lustracions plenes de personatges insòlits de colors i de formes captivants. Aquesta joia pluricultural ha estat publicada gràcies a la col·laboració entre l’editorial Syros i l’associació Dulala, d’une langue à l’autre, una associació que promou l’educació plurilingüe, la riquesa lingüística i la inclusió social de famílies migrants. 

3r 2a

MOLIST, Pep. Emma. La petit dragona d’Orient. Il·lustr. Marta Cabrol. Lleida: Pagès, 2022. (Petit Nandibú)

Un poema que acompaña a Emma, la pequeña dragona, en su recorrido por los cuatro elementos míticos: el agua, el fuego, la tierra y el aire. A la potente sencillez de un texto redondo y contundente se superpone toda la ternura del trazo de Marta Cabrol, una ilustradora genial, que debería tener mucho más destaque del que tiene.

SQUILLONI, Arianna. La millor mascota del món. Il·lustr. Karina Letelier. Trad. Xavier Basora. Madrid: Bookolia, 2022. (ilustrados)

Las discusiones entre las dos amigas resultan pequeñas como un caracol cuando las comparamos con la inmensidad del vínculo que tejen entre ellas: un vínculo de amistad que hace a la felicidad de estas niñas que pasean y juegan por las calles y los parques del vecindario. Un álbum delicioso, que combina poesía e información, un tratamiento del color muy potente, para esta época en la que se habla de la muerte del color, y el deleite de la buena literatura, esa que siempre va al grano.

BUITRAGO, Jairo. Uugh! Un relat del plistocè. Il·lustr. Rafael Yockteng. Trad. Clara Jubete Baseiria. Barcelona: Ekaré, 2022.

¿Cómo explicar una historia sobre el origen de las historias? ¿Cómo explicar una época en la que la escritura, inexistente, aún no nos abría las puertas de la historia? ¿Cómo explicar una historia de lo que fue antes de la historia? Con dibujos, blanco sobre negro, casi, casi en silencio; casi, casi como quien dibuja la luz en la oscuridad de una caverna.

ZIPFEL, Dita. Com la bogeria em va explicar el món. Il·lustr. Rán Flygenring. trad. Cristina Sala Pujol. Barcelona: L’Altra Tribu, 2022.

“Ya no hay locos… Todo el mundo está cuerdo, terrible, horriblemente cuerdo” escribió León Felipe y cantó Paco Ibañez. Y esta novela, en el límite entre la literatura infantil y la juvenil, pone ese asunto en el camino de una adolescente que, sin ayudas ni autoayudas adultocéntricas, decide que es hora de independizarse, dejar el hogar y salir a buscar la libertad, el amor, la vida, incluso aunque todo eso tenga que vivirse como una gran locura. Las ilustraciones y el diseño editorial realzan un texto que fluye con toques de humor ácidos y dulces a la vez.

Deixeu un comentari: