Llibres al replà

Més enllà de la literatura

Al llarg de les darreres setmanes els meus veïns i veïnes del Replà han fet una autèntica dissecció de les parelles del món de la literatura infantil. Per tancar el tema presentem altres parelles que, d’una manera o altra, també estan relacionades amb el món literari tot i que no s’expressin directament en llibres.

Leonid Breschnewrecordar i Enric Honecker

En el món “real” hi ha parelles gairebé inseparables, sigui per adició o per substracció. Així, a tall d’exemple, la parella formada pel president de la República Democràtica d’Alemanya (DDR) Enric Honecker i el de l’URSS Leonid Breschnewrecordar han quedat units per sempre per un petó. O el duet Felipe González, expresident del govern espanyol, i el seu vicepresident Alfonso Guerra. O els inseparables Jordi Pujol i Lluís Prenafeta, Cristiano Ronaldo i Leo Messi, o els papes Benet XVI i Francesc. 

El món del llibre i de la literatura, entenent com a tal totes i cada una de les seves expressions i processos, des de la creació a la mediació, passant per la impressió i la venda, també ens permet gaudir de parelles que esdevenen autèntics referents. A continuació en desgranem algunes.

Jaume Copons i Liliana Fortuny

En la base de la creació hi ha autors i il·lustradors que han creat un món propi. Parlem, per exemple, d’en Jaume Copons i la Liliana Fortuny. De les seves mans han nascut dues de les col·leccions més exitoses del moment: Agus i els monstres i Bitmax&Co. Sigui pel que sigui, els lectors primerencs es deleixen per les històries creades pel text d’en Copons i les il·lustracions de la Fortuny, un duet molt ben afinat que està desmentint allò de la impossibilitat de viure de la literatura al nostre país. De caràcter similar en podríem afegir molts i diversos: com Folch i Torres i Junceda, i Agustí Asensio i Mercè Companys.

Però aquests textos i il·lustracions no haurien sortit a la llum sense la intervenció d’una figura essencial en la cadena del llibre: l’editor.

Sigui per contemporaneïtat o rivalitat, fa mig segle van néixer dos segells editorials que van conviure en simbiosis, enriquint amb varietat i qualitat el món de les lectures infantils i juvenils de les darreries del segle XX. Estem parlant de Els grumets, de l’editorial La Galera, i de El vaixell de vapor, de l’editorial Cruïlla, segells que també desenvoluparen sengles premis. Al seu darrera hi havia dos editors únics: Andreu Dòria i Josep Herrero respectivament. Mercès a ells i als seus equips es va dotar de lectures a una escola que a poc a poc s’anava adequant a la realitat catalana. L’èxit va ser tal que ambdues col·leccions van esdevenir un terme genèric de llibre, a l’estil del Cel·lo, els Dacs, el Pegamento y 1/2 o els Dònuts. Malauradament la vida de les dues col·leccions s’ha esllanguit deixant espai a un nou segell que rep el nom d’Animallibres. Entre altres grups editorials que fan parella podríem citar la rivalitat entre l’empresa Random House Mondadori i el gegant Planeta, dos monstres que copen més del 50% de l’edició.

Però sense paper no tenim llibres. I aquí és on trobem en Josep Romanyà i la senyora Valls que junts van fundar una de les impremtes de referència: Romanyà Valls, empresa ubicada a Capellades, un dels bressols de la indústria paperera a Catalunya. Sense aquesta llavor inicial i a la seva generositat potser l’edició catalana no hagués arribat a on és avui. Dir, a tall d’exemple, que Romanyà Valls tenia tarifes “especials” per a associacions, organitzacions o fundacions de caràcter benèfic o cooperatiu que permetien l’edició de sengles memòries o llibres de caire benèfic. Tot un detallàs d’una impremta que anys més tard en va prendre les regnes la seva filla Gemma Romanyà Valls, mantenint i ampliant la tasca de mecenatge. 

Estel·la i el Germán

I què passa quan aquests llibres arriben a les llibreries? Doncs com a exemple de parella, destinades a estar unides tot i un oceà pel mig, trobem l’Stel·la i el Germán, de El Petit Tresor. Obrir la porta d’aquesta entranyable llibreria vigatana és submergir-se en el món de la LIJ acompanyat dels millors monitors. Ells t’ensenyaran a nedar en el mar dels llibres i a surar-ne acompanyat del bo i millor. En Germán i l’Stel·la realitzen una tasca que va molt més enllà d’allò que tradicionalment s’entén per llibreters. Passar per El Petit Tresor és endinsar-se en una pàgina de la literatura infantil i juvenil catalana.

En el procés de mediació hi ha parelles que veure-les treballar junts és com participar d’un procés creatiu en viu i en directe, de poder gaudir de la saviesa i la memòria de cada un d’ells fins a assolir altes quotes de selecció i criteri. Estem parlant dels bibliotecaris Pep Molist i Glòria Gorchs. Ambdós han traçat camins propis en el camp de la creació literària, en el cas del Pep, i dels laboratoris de lectura, pel que fa a la Glòria. Però quan s’uneixen en jurats literaris, seleccions bibliogràfiques o exposicions a l’entorn de la LIJ el resultat esdevé referent. Llarga vida a la fructuosa col·laboració.

D’entre el món de les biblioteques també podem citar un trio que, malauradament, ha acabat per ser parella. Estem parlant de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, amb l’Amàlia Ramoneda al capdavant de la secció infantil de la biblioteca, i del Servei de Documentació  de Literatura Infantil i Juvenil B. Xavier Benguerel, amb l’Anna Herráez com a cor i ànima del mateix. El tercer en discòrdia era la desapareguda biblioteca Artur Martorell, de la qual en vam deixar perdre la tasca ingent que durant anys portà a bon port la Rosa Mut.

Citar també una parella pionera en la promoció dels llibres amb una generositat exemplar: en Jaume Centelles i en Josep Maria Aloy. L’un des de l’Hospitalet de Llobregat i l’altre des de Manresa van entendre que el seu extens fons bibliogràfic podia ser posat a disposició de tothom per a la seva lectura i consulta. I així va ser. Felicitar les dues iniciatives que en el cas d’en Centelles s’ha convertit en l’Espai Llamps i Centelles i que en el cas de l’Aloy, degut a la seva mort prematura, no va permetre tenir la trajectòria que a ell de ben segur li hagués agradat al garatge que va habilitar com a biblioteca oberta. Sortosament podem encara gaudir del seu fons al Centre de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil Josep M.Aloy, que preserva la Universitat de Manresa. 

Finalment acabo amb una parella que és per a molts una autèntica joia de saviesa i compenetració. Estic parlant de les veïnes d’aquest Replà: l’Ana Díaz-Plaja i la Teresa Duran, autèntic duet de saber, perspicàcia, ironia i intel·ligència literària. Assistir i gaudir d’una xerrada, conferència, dissertació, sopar o demés amb aquestes dues referents de la LIJ catalana esdevé una suma on un més un sumen mil i un. Algú va dir allò de “els camins del senyor són inescrutables”; doncs si de la frase en canviem el gènere i la pluralitzem podem dir això mateix del duet Díaz-Plaja/Duran. 

Tot i això a voltes la unió no fa la força, i les parelles més aviat resten més que sumen. I si no que ho preguntin a les llibreries amb l’embolic que ha suposat la fusió de Les Punxes Distribuidora i Àgora Solucions Logístiques. I és que no tothom té el poder de Noè de mantenir centenars de parelles en pau i harmonia a l’interior d’una arca durant tants i tants dies, perquè quan a algú de la parella li entra la gana…

Deixeu un comentari: