Llibres al replà

Passat, present i futur del Nascuts per Llegir

Dissabte 5 d’abril, la Biblioteca Central de Terrassa va acollir un bon grapat de professionals de la lectura i els infants, així com de famílies, que volien conèixer de primera mà en quin moment es trobava el programa de promoció lectora Nascuts per Llegir.
Elisenda Trias i Nati Calvo, pediatra i bibliotecària, mares del projecte
Després de dos anys d’incertesa sobre el futur del NPL,  des del Bib.Botó (Grup de Treball de Biblioteques infantils del COBDC), es va voler organitzar aquesta trobada per posar les cartes sobre la taula i saber amb qui i amb quins recursos reals es podia comptar.
Malgrat no poder-hi assistir, les entitats promotores del projecte: l’Associació Catalana de Llevadores, l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica, el Col•legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i la Secció d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria, havien donat tot el seu suport a l’acte i a la decisió de tancar el projecte a escala nacional. Sense el suport econòmic de la Generalitat, no es podia fer front a la feina de coordinació.
Elisenda Trias i Nati Calvo van fer una petita introducció explicant els inicis.
El Nascuts per Llegir va néixer l’any 2002, després que un grup de professionals voluntaris adaptessin un projecte molt arrelat a altres països. El NPL buscava crear aliances amb el sector mèdic per a fer arribar la lectura a totes les famílies des del primer mes de vida. 
Marta Roig, bibliotecària i coordinadora de la darrera etapa del NPL
A la Marta Roig, com a coordinadora de la darrera etapa, li va tocar parlar del llegat del NPL i de tot allò que ens ha ensenyat. Per a la seva intervenció va ajudar-se d’un seguit de vídeos amb testimonis que, un cop editat, es posarà a l’abast de tothom qui ho vulgui. 
Amb el NPL es va creure que per primera vegada no es començava la casa per la teulada, sinó per al primer esglaó de l’itinerari lector. Per això, es va treballar amb la certesa que el projecte havia de consolidar-se com una peça clau de la promoció lectora del
nostre país. 
Finalment va ser el torn de Begoña Aguilera, exgerent del Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya i de Cari Martín, bibliotecària i coordinadora del Nascuts per Llegir a la ciutat de Terrassa. 
Elles dues van escenificar, d’alguna manera, el traspàs del projecte. 
Perquè, si bé és cert que es tanca una etapa del NPL com a projecte d’abast nacional, ara comença un nou camí d’abast local. Agafen el relleu municipis com els de Terrassa, que estan disposats a tirar endavant el projecte a nivell local.
Ara toca doncs encoratjar els ajuntaments que volen mantenir viu el NPL amb tota la seva essència i qualitat, amb el treball conjunt entre cultura i salut, i animar-los a trobar formes de col·laboració entre ells per tal de no perdre el valor del treball en xarxa. 
Va ser un acte emotiu, de retrobaments, de cares cansades, de desil·lusions, de copets a l’esquena, però també de certeses. I sobretot de professionals implicats, de diferents àmbits, que malgrat tot, van manifestar la seva voluntat de no desvincular-se del nascuts. 
En aquest sentit es va parlar de la possible creació d’un grup de treball impulsat pels municipis NPL, per a donar suport al projecte. 
L’acte va acabar amb una xocolatada tal com va néixer, ara fa una dècada.

One comment

  1. M'alegra saber que NPL no només ha deixat un bon rastre, sinó que afronta amb il·lusió i esperances renovades aqusta nova etapa. Molts ànims i per qualsevol cosa ja sabeu a quin pis trucar, el 2n2a.

Deixeu un comentari: