Llibres al replà

Recomanacions d’estiu per omplir els dipòsits lectors

Platja, sol, vacances, migdiades, muntanyes, descobertes, panxing, turisme….tothom (que pot fer-ho) espera les vacances d’estiu per practicar aquest verb que s’ha posat tan de moda: desconnectar. Hem de reconèixer que no li tenim gaire simpatia a aquest mot. Ens estimem molt més enfocar la temporada de lleure (merescudíssima!) amb una  altra imatge: omplir els dipòsits.

Què volem dir amb això? Els mediadors passem tot el curs en urgència perpètua: cal preparar un llistat de llibres per ara mateix, cal tenir ja a punt per demà un bon llibre per lectura de classe, cal fer ja  un curs per ampliar coneixements…, sempre a corre-cuita, sense temps per, d’una manera tranquil·la, anar pensant bones idees, ampliar horitzons, donar una volta diferent al que habitualment fem…

Així, doncs, als mediadors ens adrecem, amb un rosari d’obres que estem segurs us faran feliços aquest estiu i us ompliran d’idees.

1r 1a

A l’estiu, amb la calor que fa, ve molt de gust llegir coses ben refrescants o bé rellegir coses que ens hagin deixat un bon regust i per a les quals sembla que no hagi passat el temps.

ABADIA, Ximo. La platja. Barcelona: Zahorí Books, 2022

Una capbussada en aquesta platja us deixarà com nous. No es tracta d’un llibre tan crític com ho era Frank, del mateix autor, però sí d’un molt interessant reportatge gràfic sobre tot allò que hom pot descobrir, fer, buscar o deduir a les dobles pàgines d’aquest àlbum fet per assaborir a pleret i en calma sota el sol. Textos clars i concisos i il·lustracions potents, en són les característiques principals.

MOLIST, Pep. L’hort del meu cor. Il·lustr. Sebastià Serra. Barcelona: Animallibres, 2022. (La Formiga; 121)

A l’estiu tota cuca viu, diu el refrany, i, a més aquest és un excel·lent moment per passejar per l’hort, per menjar amanides i fruita, i per fer pràctiques amb l’aixada…o amb la poesia. Un cop més el nostre savi i bonhomiós veí de replà ens proporciona el plaer dels seus petits poemes, tan senzills i refrescants com aquest: “Amb la calor/ és tan vital/ una ombra/com la frescor/ fenomenal/d’un cogombre.” Poemari ben estructurat, endreçat i il·lustrat que mereix un bon lloc al sarró.

 

KERR, Judith. De quan Hitler va robar el conill rosa. Trad. Marta Bes. Barcelona: L’Altra Tribu, 2022

KERR, Judith. Sota les bombes. Trad. Marc Donat Balcells. Barcelona: L’Altra Tribu, 2022

Ai, las! No tot són vacances a la platja ni passejades per l’hort… Ja fa mesos que el món es veu sacsejat per una guerra de la qual no se n’albira el final, i on el capitost invasor justifica la seva acció com una lluita contra el “nazisme”. L’autora d’aquestes dues novel·les complementàries, que en va viure l’experiència hitleriana en pròpia pell, i que va acabar sent una refugiada com tants n’hi ha en aquests moments, en fa un relat interessant, sincer, documentat… i no pas mancat d’humor. Per això opinem que aquestes dues novel·les, que es poden llegir per separat o una rere l’altre, són adients per llegir ara. Ànims.

1r 2a

BAEK, Heena. Caramels màgics. Trad. Anna Duesa. Madrid: Kókinos, 2021

Tinc la sort i el goig de conduir un Club de lectura de LIJ per a prescriptors. Des de la biblioteca del Casino de Manresa, un cop al mes, exposem les novetats davant la mirada dels prescriptors que agafen en préstec aquelles que els criden l’atenció. Serà en la següent trobada que presentaran les que més els hagin agradat, tot destacant-ne els principals ingredients i virtuts. Els llibres més llaminers –que, sovint, no són els que tu et penses, sinó que es produeixen moltes sorpreses- van passant de mà en mà durant diverses sessions, a vegades fins i tot, durant tot el curs. Caramels màgics de la coreana Heena Baek, de la qual se n’han traduït dues obres més –L’estrany mare i Gelats de lluna-, n’és un.

La forma i l’estil de les il·lustracions, recreades amb fotografies d’escenes tridimensionals, amb enfocaments curiosos i diversos, ens endinsen en la història, suposen una mirada nova, un estil diferent al de tants i tants àlbums, i alhora una història que no “tracta de” sinó que ens mostra la solitud del protagonista que, a partir d’unes bales de vidre que són caramels màgics, el porten a escoltar les coses del seu entorn, i desvetllen el seu anhel de trobar amics i d’acostar-se als seus éssers més propers.

 

KIM, Jihyun. El último verano. Barcelona: Juventud, 2021

Hi ha un munt de llibres que relaten les vivències o les aventures d’estiu. Sense anar més lluny, fa poc he llegit Duna de la Muriel Villanueva, que no havia tingut ocasió de llegir abans. Un dietari per a infants i joves esplèndid que relata un estiu que esdevé el pas de la infantesa a l’adolescència de la protagonista, amb dos o tres fets concrets d’una potència increïble.

El último verano és un àlbum sense paraules  que narra com un nen i un gos viuen amb molta intensitat diferents moments d’un estiu: capbussades, mirades al cel, contacte amb la natura i la família…. Un llibre àlbum d’una bellesa sublim i també d’una autora coreana.

 

MARCOLONGO, Andrea. El viatge de les paraules. Il·lustr. Andrea Ucina. Barcelona: Zahorí Books, 2022

A El viatge de les paraules, l’escriptora italiana Andrea Marcolongo acosta el seu coneixement del tema als infants i al públic en general, tot triant 25 paraules i narrant, de manera molt atractiva, el viatge de cadascuna d’elles des del seu origen fins a l’actualitat. He trobat fascinant descobrir l’itinerari i algunes curiositats de paraules com fantasia, papallona -que ve de la mateixa arrel que la paraula parpelles, “que s’obren i es tanquen ràpidament com les ales d’una papallona”-, o bé, poesia, que ve del verb fer, en el sentit concret de produir, “és un art innat, que des de sempre existeix dins nostre. Tots som capaços de fer poesia” . Amb les suggeridores il.lustracions d’Andrea Ucina, i el delicat embolcall que li ofereix Zahorí Books.

 

2n 1a

RODÀ DE LLANZA, Isabel. Ahir Roma, avui nosaltres. Barcelona: Destino, 2021.          Doctora en Història antiga, professora universitària i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, ens mostra la quantitat d’elements que avui considerem moderníssims i que els romans ja tenien i/o patien: des del fast food al reciclatge dels envasos; des de les piscifactories al biquini, des dels graffiti als problemes de circulació a la ciutat. Recolzat en els vastos coneixements de l’autora i amb un encertadíssim to divulgatiu, anireu aprenent curiositats dels romans que els agermanen amb el nostre present, i us suggeriran moltes lectures i projectes.

LLAUGER, Miquel Àngel. Corfú, Cabrera, Martinica: Breviari d’illes i miratges. Palma de Mallorca: Lleonard, 2021                                                                    L’escriptor i professor de Secundària mallorquí us proposa un viatge refrescant: navegar per les illes de tot el món que han inspirat magnífics llibres, que comenta amb tot encert, molts de coneixements i de manera suggeridora. També illes que han estat origen de mites, llegendes o bases de la nostra cultura. Una prosa fluida, i una estructura molt lliure –petits fragments enllaçats de manera que sembla atzarosa, però que jo diria que no ho és- endolceixen les hores que dedicareu a aquest llibre. I tornareu a la feina de mediadors amb un  bagatge ple d’illes poblades per llibres.

MARTÍ, Eduardo. Comportamientos que nos hacen humanos. Barcelona: Horsori, 2022. Aquest  catedràtic de Psicologia Evolutiva de la UB presenta aquest llibre que mostra l’evolució dels éssers vivents des de tres perspectives diferents: una, el desenvolupament de l’homo sapiens des dels primers homínids; dos, el comportament animal (especialment simis, però no només) i tres, l’evolució del bebè des que neix com un “farcellet de carn rosada” (així deia un poeta que estimo molt)  el més indefens del regne animal fins que és un ésser autònom. L’autor es recolza en una potentíssima bibliografia i en investigacions, però el seu magnífic to, directe i molt didàctic,  atrapa tot tipus de lectors. I, un cop més, el forneix de bones idees a desenvolupar en la mediació.

Acabem amb la novel·la, un autèntic crossover a parer meu, així que també pot ser una bona recomanació per a lectors juvenils:

MARTÍNEZ, Layla; BORRÁS, Victoria, il. Carcoma. Málaga: Amor de Madre, 2022 (18º edició). Una de les sorpreses editorials de l’any, editat per una minúscula i molt selectiva editorial andalusa. Tot i que parlo de divuitena edició, a dia d’avui han augmentat els tiratges i  es parlava d’aquest llibre com a una de les sorpreses de la Feria del Libro de Madrid. Una curiosíssima barreja de realisme màgic, novel·la de terror, bruixeria i repàs de memòria històrica, narrada per diverses veus femenines que viuen en una casa enmig del camp, que jo no voldria mai llogar per a les meves vacances. Atenció a les interessants il·lustracions. Au, que passeu bona por, que les esgarrifances us refrescaran la calor!!

2n 2a

BRUNET, Marion. Sense fe ni llei. Trad. Oriol Vaqué. Barcelona: Fanbooks, 2021

En Garrett, un jove adolescent que no ha vist més món que el que hi ha a l’entorn de la seva granja en mig del no res americà, és segrestat per l’Ab Stenson, una atracadora de bancs a la que tothom vol caçar. A partir d’aquest “anècdota” la història esdevé un autèntic thriller en mig del més autèntic oest americà on el Garrett es veurà obligat a prendre decisions que li canviaran la vida. Una novel·la de creixement que us enganxarà des de la primera pàgina.

PEDRALS, Josep. El joc del penjat. Il·lustr. David de las Heras. Barcelona: Animallibres, 2022. (L’Arca; 10)

Josep Padrals, un dels poetes més reconeguts del panorama català s’ha atrevit, amb El joc del penjat, a recuperar un gènere que antigament estava molt en boga: la prosa rimada, i ho ha portat a la pràctica amb una novel·la d’adolescents! Algú li dirà agosarat -especialment a l’editor-, però de bo de veres és un plaer llegir a un ritme constant, com un metrònom, obligats pels ritme dels versos, aquesta història de creixement personal de l’adolescent que, superades les diferents crisis de parella, de droga o d’estudis del seu protagonista, ens enfronta a la vida adulta sense embuts. Una història ben real escrita amb un to ben original.

les rondalles que l arxiduc no va publicar-caterina valriu llinàs-9788412373479VALRIU LLINÀS, Caterina. Les rondalles que l’arxiduc no va publicar. València: Galés, 2022

Imagineu-vos que tota la vida l’heu dedicada a l’estudi i anàlisi de la contística, que teniu la impressió que en aquesta feina s’està fent més d’arqueòleg o d’historiador que no pas de folclorista: tot ha estat descobert i no queden contes frescos per recol·lectar. Però un dia us truquen i us expliquen que han trobat més de cent noves rondalles mallorquines oblidades i que mai havien estat publicades, rondalles recollides a finals del segle XIX pel professor Antoni M. Penya per encàrrec de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria-Toscana, i que havien estat amagades en un arxiu personal. Un autèntic tresor que Caterina Valriu, tot un referent en l’estudi de la contística, va tenir la fortuna de ser-ne la dipositària i que ara ha publicat en format llibre. Un volum, derivat de la seva tesi doctoral -la segona que realitza-, que posa a l’abast de tots els estudiosos i contacontes del país un autèntic testimoni de l’oralitat mallorquina. Aquesta obra va merèixer el Premi Mallorca d’Assaig 2021. 

 

3r 1a

CORMAN, Clara. Fruita de temporada. Blanes: EntreDos, 2021

A la pàgina esquerra l’arbre o la planta, a la pàgina dreta el fruit, aquesta és l’estructura de Fruita de temporada. Un àlbum amb solapes per descobrir els orígens de múltiples fruites, algunes populars i altres més exòtiques com el coco o la pitaia. La participació del lector permet conèixer els diferents fruits per dins i per fora. També és interessant la doble pàgina final on es classifiquen les diferents varietats mostrades segons la temporada.

DAUGEY, Fleur i Karine Maincent. Bicicletes. Barcelona: Takatuka, 2022.

Les artistes franceses Daugey i Maincent proposen un llibre informatiu sobre aquest vehicle de dues rodes, sostenible i accessible. L’obra repassa la història de la bicicleta al llarg del temps, així com les particularitats i els usos d’aquesta segons diferents zones geogràfiques del planeta. Una bona proposta per conèixer més sobre aquest medi de transport i conscienciar als lectors dels múltiples beneficis associats.

BAUM, L. F. El bruixot d’Oz. Il·lustr. Iban Barrenetxea. Trad. Miquel Desclot. Barcelona: Combel, 2022.

L’editorial Combel ens regala una nova versió de El bruixot d’Oz que s’enriqueix amb les il·lustracions d’Iban Barrentxea i l’acurada traducció de Miquel Desclot. El llibre és una joia en tots els aspectes i conté un excel·lent pròleg del professor novaiorquès Michael Patrick Hearn on elogia el treball realitzat per l’editorial catalana i els artistes participants. Així doncs, l’edició d’aquest clàssic es converteix, com cita el propi Hearn, en una lectura “ que provoca el riure i alegra el cor”.  

D.a. Mujeres imprescindibles: Educadoras en la vanguardia del siglo XX. Pontevedra: Kalandraka, 2022

Mujeres imprescindibles és una monografia sobre 9 dones educadores del segle XX. El llibre presenta el gran perfil humà i professional de Rosa Sensat, María Barbeita, María de Maeztu, María Luisa Navarro, María Sánchez, Justa Freire, Elbira Zipitria, Marta Mata i Carme Miquel. Una obra de lectura obligatòria per tot aquell que trepitgi aules i que permet conèixer la vida, l’obra i els textos d’aquestes figures, totes elles amb una inquietud transformadora i un optimisme pedagògic exemplar. Els textos han estat elaborats per diferents experts com Joan Soler, Núria Simó o Ana Romero entre altres.

3r 2a 

CLANTON, Ben. Manteta. Barcelona: Jouventut, 2022

La serie de cómics de Narval y Medu obtuvo un éxito rotundo entre quienes se inician en el arte de decodificar textos escritos. El autor, ahora, recupera los dos personajes para ofrecer una colección dirigida a prelectores. En este libro, Narval y Medu se ponen a jugar con una manta que se transforma de manera sorpresiva y estimulante en diferentes cosas: un sombrero, una bandera, una bolsa… Un libro que se inscribe en lo que ya casi es una tradición en la imaginería gráfica dirigida a estas edades: los libros de metamorfosis tales como “El petit globus vermell”, de Iela Mari, “Oh!”, de Josse Goffin; “Què t’agradaria ser?”, de Arianna Papini y tantos otros. En este caso, el libro se ofrece con un refrescante aire de orilla de mar, que se agradece en el verano.

KAFKA, Franz. La metafmorfosis y otros cuentos. Il·lustr. Paco Roca. Bilbao: Astiberri, 2022

Un plan de lecturas sobre el tema de las transformaciones no podría dejar a un lado la obra maestra de Kafka, autor que el próximo año será especialmente recordado, dados los 100 años de su muerte. El diferencial de esta versión editorial lo ofrece la ilustración de Paco Roca. Es de agradecer a la editorial Astiberri que haya recuperado esta edición, un estímulo para volver a las narraciones de uno de los autores claves del siglo pasado.

OVIDIO. Metamorfosis. 22a edició a càrrec de Consuelo Alvárez i Rosa Ma. Iglesias. Madrid: Cátedra, 2021.

OVIDI. Metamorfosis. Versió en català a càrrec de Xavier Mata Oroval. Il·lustr. Aitana Carrasco. València: Sembra, 2020.

OVIDI. Les metamorfosis d’Ovidi i altres mites. Versió adaptada de Rosa Navarro Durán. Il·lustr. Iban Berrenetxea. Barcelona: Edebé, 2020

Las Metamorfosis de Ovidio son un libro clave para entrar al mundo y la imaginería de los mitos clásicos. Los mitos suelen atraer a niñas y niños, incluso en sus versiones más terribles y violentas. Siempre dudo sobre la necesidad de versionar los mitos clásicos, pero, si en una de esas, resulta que la lectura de versiones simplificadas es una manera efectiva de aproximar a la infancia a estos libros, ¿cabe repudiarlas?

En cualquier caso, cumple tener a mano la versión completa. Y si están por Girona —ciudad de primera, cabe recordarlo—, tengan en cuenta que hasta el 28 de agosto se puede visitar una cuidadísima exposición de obras de arte sobre los mitos griegos, traídas especialmente desde el Museo del Prado: un plan familiar total, digamos.

BALTSCHEIT, Martin i Anne Becker. Les metamorfosis de la Selma: Vida gossa. Madrid: Liana, 2022

Por si la lectura de los clásicos nos deja pensando en cómo hacer jugar esto de las metamorfosis hoy por hoy con quienes comienzan a leer de manera autónoma, termino el recorrido con un cómic que narra la historia de una niña que tiene miedo de los perros hasta que, como se lo sugiere su madre, se pone en la piel de ellos: literalmente. Selma y la perra Princesa intercambian sus vidas por un día. Tener el poder de vivir la vida de otros seres es algo que atrae a la infancia, muy a menudo porque no es fácil ser niño o niña en este mundo. En cualquier caso, como ejercicio imaginativo no deja de ser muy iluminador, y toda una preparación para asumir cambios, todos los cambios, la vida misma. Este es el inicio de una serie, que promete mucho en manos de este genial ilustrador alemán, Martin Baltscheit, y con un buen texto de la berlinesa Anne Becker.

Deixeu un comentari: