Llibres al replà

La Vall dels Mumin: instruccions per a un viatge

  
Ja em perdonareu que avui us parli de la meva família.
Tot i que al replà ja havíem celebrat els 100 anys del naixement de Tove Jansson, les recents edicions en català de l’editorial Cocobooks fan obligada una nova entrada sobre els Mumin.Si l’any 2011 La Galera va reeditar dues de les novel·les de Tove Jansson, La família Mumin a l’hivern (que l’editorial ja havia publicat el 1995 amb el títol L’hivern dels trols) i El pare Mumin i el mar, ara Cocobooks ens apropa al català dues importants obres de les seves tires còmiques:

Una aventura dels Mumin en format còmic i en color, pensada per a infants: 
La vall dels Mumin es transforma en una selva. Cocobooks, 2014 
I un primer volum de la col·lecció completa de les tires còmiques que Tove Jansson va publicar entre 1954 i 1974 al diari londinenc The Evening News, en principi, pensades per a adults. 
Mumin: la col·lecció completa dels còmics de Tove Jansson. Cocobooks, 2014

Si a aquestes novetats afegim el treball continuat de l’editorial Siruela, que des del 2006 ha editat en castellà les nou novel·les que l’autora va dedicar als Mumin, i alguna petita joia il·lustrada més que ens ha promès Cocobooks, ja ho tenim tot a punt per a iniciar el nostre viatge cap a la Vall dels Mumin.

Instruccions per a un viatge a la Vall dels Mumin: cinc bons consells 
 

1. Les traduccions
Tove Jansson (Hèlsinki, 1914-2001) va escriure les aventures dels Mumin en suec. Les novel·les editades per La Galera compten amb la traducció
directa del suec de Meritxell Salvany, mentre que les obres que edita Cocobooks són traducció de l’anglès.

Faig aquesta puntualització perquè ningú s’emboliqui amb els noms dels personatges. Mentre que l’edició anglesa manté els noms propers als originals, Salvany ha fet unes adaptacions, al meu entendre, encisadores. Trobareu per exemple que Snufkin, el rodamón filòsof, és el follet del barret o la Senyoreta Snork, xicota del petit Mumin, és l’Esnorqueta.

2. Viatge en companyia 

Algú em deia que als nois d’avui no els agraden els Mumin. De fet, quan es va llegir La família Mumin a l’hivern (La Galera, 2011) dins el Premi Atrapallibres del CLIJCAT, va rebre una puntuació més aviat modesta per part dels joves lectors.
Què voleu que us digui? A la vall dels Mumin és interessant arribar-hi acompanyat de ben petit. Tinc la sensació que es tracta d’universos com els que van crear Beatrix Potter o A.A.Milne. Algú ens ha de presentar els personatges, portar-nos a través de la lectura fins al far del golf de Finlàndia per entendre el neguit i l’humor d’aquesta colla de criatures fantàstiques. Un cop ens hagin enamorat, llegir les seves aventures serà un plaer.

3. Els personatges 

Com si es tractés d’un test de personalitat d’aquells de les revistes d’adolescents, no podreu evitar trobar similituds entre els personatges que poblen la Vall dels Mumin i el vostre entorn familiar o professional. 
La mare Mumin, intel·ligent i noble, sense manar, sempre acaba imposant el seu bon criteri.
El pare Mumin, pendent sempre de la seva família, però amb aquell neguit que tenen les persones somiadores que imaginen una vida més emocionant i plena d’aventures.
En Mumin, capritxós com qualsevol adolescent, però de bon caràcter, incapaç de dir “No!”. Tranquil i prou curiós per deixar-se arrossegar darrere de qualsevol misteri o aventura.
La Senyoreta Snork, la xicota d’en Mumin, la trol més romàntica dels boscos escandinaus.
O les germanes Mymble (o Mymlan) i la petita My, una tan responsable i l’altra tan malcarada. 

4. La filosofia 
A mesura que us endinseu en l’obra de Tove Jansson veureu que darrere les paraules i les aventures que viuen totes aquestes criatures, s’endevina una manera de fer i de pensar d’una autora que va viure sempre segons la màxima de “gaudir a cada instant”. A la Vall dels Mumin la manera de ser, els diferents punts de vista de cada un dels personatges sempre són respectats. I sobretot, tota forma i estil de vida són vàlids. És possible viure tots plegats, amb pau i harmonia, amb bona companyia i molts pocs béns materials.5. Slow life 
Ah! I només una advertència final. Si decidiu llançar-vos a l’aventura i viatjar fins als boscos escandinaus poblats per Tove Jansson, no oblideu allò que sap tothom i és profecia: mai es torna igual d’un viatge. 
Després de conèixer la família Mumin, viureu sempre més amb el neguit de portar una vida massa accelerada, viureu amb la sensació que alguna cosa no esteu fent bé. La vida podria ser molt més fàcil.
Esteu avisats.

2 comments

 1. Hoola!
  Sí que havia sentit a parlar dels MUMIN, però no sé perquè no els havia llegit fins ara, però mai és tard. Són una delícia.
  Tal com dius són SLOW LIFE.
  Bon Viatge per aquests boscos escandinaus amb la família MUMIN and cia.

  Bona entrada! MUMIN forever!

  Imma C.

 2. Fa uns mesos vam comprar el còmic editat per Cocobooks i em va encantar. Es nota que és un llenguatge gràfic d'una altra època i segueix un sistema narrattiu a vegades una mica caòtic, però també és cert que si els dónes temps i avances en la lectura, tal i com dius, acabes submergit en aquest món ple de no-normes i imaginació desbordant. Això de la Slow Life m'ha fet riure molt : )

Deixeu un comentari: