Llibres al replà

Els documentals més bestials

Un dia, en una escola, en el torn de preguntes que els alumnes formulen als escriptors, em vaig trobar un noi força indignat pel fet que convertíssim un talp en un detectiu privat, o un porquet, en un paleta; o bé que féssim abraçar un ós i un conill, o bé, enamorar una girafa i un ratolí.

Fins aleshores no m’havia parat a pensar ni a qüestionar aquest recurs tan antic i tan arrelat, en la literatura per a infants, d’humanitzar els animals, -ve de l’antiguitat i així ho mostrava amb elegància l’apreciada veïna del 1r 1a-, de dotar-los de comportaments humans, o a l’inrevés, de dotar als humans de comportaments, virtuts i actituds animals; d’escenificar les nostres preocupacions, anhels i pors a través de disfresses animals.

Una de les explicacions que, sovint, m’he construït és la de la fascinació enorme que, de petits, sentim per les bèsties. Aquestes esdevenen com un mirall de tot allò que els humans anem aprenent, i possiblement per aquest i per molts altres motius que no m’aturaré a enumerar, acompanyem als infants a les granges escoles, a les granges sense escola, al zoo, a la protectora d’animals, a casa d’amics i familiars que tenen gallines, gats i periquitos, a la natura… per veure com neden els ànecs, com fan l’estàtua els bernats pescaires, com es regiren els barbs o com rumien les vaques.

A tots ells, bèsties, bestioles i altres animals, en algun moment, els haurem de demanar perdó, i també els haurem de donar les gràcies, per haver-los utilitzat en pro del nostre interès literari, sense abans haver-los demanat permís.

Aquesta fascinació per observar allò i aquells que ens envolten, ens porta també a un delit immens de saber-ne coses, de satisfer la nostra curiositat.

En aquest article, em centraré a detallar alguns dels llibres documentals més extraordinaris sobre animals que, els darrers anys, més m’han captivat.

Són obres que, amb un enorme atractiu, responen a la curiositat i a la fascinació per les bèsties que pot arribar a sentir qualsevol petit humà:

1. De quan ens interessen els animals en general:

  • Cotton, Katie. Comptant lleons. Il·lustr. Stephen Walton. Ed. Flamboyant, 2016

Una coberta imponent per un llibre que, a primera instància, sembla ideat per tal que els més petits comptin pausadament de l’u al deu, a través d’unes il·lustracions espectaculars que semblen fotografies i que conviden a mostrar-les en família o en grup. S’acompanyen de textos poètics, adients per a totes les edats, que ens permeten conèixer una mica com viuen i sobreviuen alguns animals en perill d’extinció.

  • Santamans, Joana. Vida: bestiari il·lustrat. Ed. Bridge, 2016

Joana Santamans és una artista reconeguda a nivell internacional per moltes de les obres que tenen la natura i els seus habitants com a protagonistes. Aquest bestiari inclou més de cent animals, ordenats en quatre grups, que ens permeten admirar la bellesa i la particularitat dels éssers vius que es belluguen per la natura, des de la mirada d’una artista fantàstica que actua com a naturalista.

  • Accinelli, Gianumberto. El fil invisible de la natura. Il·lustr. Serena Viola. Libros del Zorro rojo, 2018

Un clar exponent d’allò que es coneix com a obra de no-ficció. Un recull de divuit històries verídiques, narrades amb un llenguatge planer i entenedor que el fa ideal per a tots els públics, a càrrec d’un gran divulgador científic, Gianumberto Accinelli, i en les quals aborda els fils invisibles entre els animals i els éssers humans. Històries com l’origen de la invasió de conills a Austràlia; o una comunitat de granotes que s’allotja al segon pis d’un hotel en un poblet de Panamà i omple les nits amb els seus cants…

  • Soria, Carmen. Zoologia il·lustrada: col·lecció Van Berkhey. Ed. Mosquito; CSIC, 2020

Al s. XVIII, un il·lustrador holandès anomenat Johannes van Berkhey va aconseguir dibuixar i aplegar més de 6000 làmines d’animals que, més tard, van anar a espetegar al Museu de Ciències Naturals de Madrid. Una selecció de les mateixes omple d’un contingut interessantíssim aquest exemplar, amb textos de la biòloga Carmen Soria.

  • Williams, Rachel. Amb calma: 50 històries naturals. Ed. Flamboyant, 2020

Des de lluny, sembla que a la natura no hi passi res. Si ens hi acostem i observem, amb calma, cada bocí de terreny, succeeixen un munt de coses, de transformacions meravellosos, moltes de les quals es narren en les cinquanta històries profusament il·lustrades d’aquest llibre. Com ara: un pica-soques es posa a treballar; cau un floc de neu; un cargol deixa rastre…

2. De quan ens n’interessa alguna part o espècie concreta

  • Zommer, Yuval. El gran llibre de les cuques. Ed. Joventut, 2016

Aquest és el primer llibre de Yuval Zommer que ens va arribar. Va crear tan bona impressió, que hi va haver quatre entregues més, de temes semblants.

Les preguntes que segur que alguna vegada ens hem fet sobre les cuques estructuren l’obra. A cada doble pàgina, una pregunta que té una detallada i divertida resposta, amb un estil proper als infants. Per exemple: Perquè les formigues van en fila índia?, Quantes potes té un centpeus? Quants puntets té una Marieta?…

  • Gathe, Katharina von der. La vida amorosa dels animals. Il·lustr. Anke Khul. Ed. Takatuka, 2018

Un exemplar sobre l’art amorós dels animals, amb tots els detalls, narrat sense pèls a la llengua i amb tota la ironia del món, especialment present en les il·lustracions d’Anke Khul.

  • Figueras, Emmanuelle. Olor animal. Il·lustr. Claire de Gastold. Zahorí Books, 2019

Una gran part dels animals tenen un olfacte molt més desenvolupat que el nostre. Els serveix, entre moltes altres coses, per comunicar-se. Ens ho descobreix aquest llibre… de nassos!

3. De quan la literatura fica el nas en un llibre documental

  • Desmond, Jenni. La balena blava. Ed. Kókinos, 2015

Aquesta obra comença com un conte, “Hi havia una vegada un nen que va veure un llibre a la prestatgeria…” però, entremig, ofereix, al protagonista i al lector, moltíssimes dades sobre el dia a dia i les particularitats de la balena blava. Un llibre àlbum on la ficció i la no-ficció s’entrellacen a la perfecció.

  • Read, Kate. Una guineu: un llibre (de por) per comptar. Libros del zorro rojo, 2019

Un llibre genial que també té l’aparença i l’objectiu d’una obra per als més petits per aprendre a comptar fins a deu. Però, a cada número nou que avances, tens la sensació que tot forma part d’una llarga història i trifulca entre guineus i gallines, i l’expectativa creix, a cada nombre, fins a l’enginyós desenllaç final.

4. De quan la imaginació i la literatura provoquen evolucions prodigioses en els animals

– Comelles, Salvador. Espècies extraordinàries. Il·lustr. Christian Inaraja. Birabiro, 2020

Aquesta obra m’ha semblat tan extraordinària com les espècies que genera. Comelles proposa un joc enginyós que duu a canviar alguna lletra de la denominació d’alguns animals, tot creant així espècies tan particulars com ara el dramadari, el centveus, la cuca de fum… I a cadascuna d’elles, li atorga una definició nova, sorprenent i especial, a qui dona vida també la simplicitat i la precisió de les il·lustracions de Christian Inaraja.

–  Donaldson, Julia. El grúfal. Il·lustr. Axel Scheffler. Ed. Brúixola

El paradigma del joc i la imaginació que construeixen nous espècimens bestials és el personatge d’El grúfal. Una història que ha esdevingut un referent arreu.

“Un grúfal? Quina mena d’animal és aquest?

Un grúfal és un grúfal, i tothom sap com és!”

Utilitzo aquesta estranya bestiola per tancar un article on les bèsties que surten a l’escenari formen part de llibres documentals i són únicament bèsties, amb totes les seves particularitats. Encara que, al final, se me n’ha anat una mica la pinça i m’he anat desviant cap a la ficció, on les bèsties són quelcom més que bèsties i ocupen un lloc preferencial.

Deixeu un comentari: