Llibres al replà

Rodant per Alemanya

Fa un parell de setmanes que he tornat del saló del llibre de Saarbrücken, a Alemanya. Hi vaig des de l’any 2001 i em faig càrrec d’un estand on presento les novetats de les principals editorials catalanes i de l’estat espanyol.
He conegut personalment molts il·lustradors d’altres països que fan unes propostes artístiques tan diverses com Ivan Gantschev, Roberto Innocenti, Julian Press, Benjamin Lacombe o Andrea Petrlik Huseinovic, entre molts d’altres.
Saló del llibre infantil i juvenil a Saarbrücken (Alemanya)
Durant aquests anys m’han acompanyat autors del nostre país, com el veí de l’escala Àngel Burgas, amb qui vaig començar aquesta aventura alemanya, i molts d’altres: Maria Rius, Federico Delicado, Jokin Michelena, Jordi Sierra i Fabra, Miguel Larrea o Laura Gallego.
En els darrers anys procuro compartir aquesta experiència amb joves il·lustradors de Catalunya i amb grups que tenen una proposta editorial realment alternativa a les editorials més convencionals i conegudes. Vaig presentar el grup Queixal edicions, la il·lustradora Eva Sánchez, i aquest any m’han acompanyat tres joves il·lustradors components del taller La Roda.
Arribada a Saarbrücken
Tot va començar en un bar del barri gòtic de Barcelona. Jan Barceló, Raúl Vélez, Ferran Orta i jo mateix vam quedar per fer volar coloms tot parlant de la possibilitat de viatjar conjuntament al saló de Saarbrücken del 2016. Havent sopat vam començar a dibuixar damunt d’un full plegat en forma d’acordió, un Leporello. Aquest llibre, senzill i dibuixat a quatre mans, el vam imprimir en serigrafia i en vam fer una sèrie limitada i numerada al taller de La Roda, del qual ells en formen part. El vam titular “Freunde” (amics) i l’hem presentat a Saarbrücken juntament amb totes les propostes creades amb la mateixa tècnica tradicional d’estampació al seu taller del barri de Sants.
“Freunde”de Jan Barceló, Ferran Orta, Raúl Vélez i Ignasi Blanch.
Així, doncs, els tres components de La Roda m’acompanyarien a Saarbrücken per presentar les seves propostes i participar en les activitats programades al saló.
A l’arribar a Saarbrücken vam organitzar l’estand amb els llibres de les editorials, La Galera, Planeta, Timun Mas, Anaya, Edelvives, Casals, Bambú i amb els editats al taller la Roda. El nostre llibre “Freunde” tenia un lloc especial i, de fet, va ser el més sol·licitat!
Ferran, Jan i Raúl dibuixant al saló
Aquest any el país convidat al saló era Ucraïna i vam poder conèixer a molts il·lustradors i escriptors d’aquest país. Un vespre vam tenir la sort de compartir un sopar amb la il·lustradora Kateryna Shtanko i amb els escriptors Volodymyr Arenev, Zirka Menzatjuk, i amb Lesja Voronyna. També ens acompanyava la Dra Uliana Baran, presidenta del Centre d’investigació de la Literatura infantil i juvenil de Ucraïna. Vam parlar dels nostres projectes, de l’actualitat catalana i també de la situació conflictiva al seu país. Veure com podem ser de diferents en l’expressivitat gestual i el to de les converses, va ser una experiència que no oblidarem mai.
Amb la il·lustradora Kateryna Shtanko
Kateryna Shtanko és una de les il·lustradores de referència a Ucraïna, i ha rebut infinitat de premis. Al Saló presentava els originals del conte “La princesa i el gripau” basat en un antic conte del seu país.

Les seves il·lustracions són d’un traç molt delicat i plenes de detalls, amb moltes ornamentacions, com ara les filigranes decoratives que envolten cada imatge. Sempre fa referència a tradicions i costums ucraïneses, ens va comentar. És una persona molt tranquil·la i fuig de la popularitat.

Kateryna Shtanko
Normalment treballa als vespres i li agrada escoltar música que li resulta suggerent per a cada feina, especialment bandes sonores de pel·lícules.
També vam poder estar uns dies amb els joves il·lustradors de l’Art Studio Agrafka, també d’Ucraïna. Són la Romana Romanyshyn i l’Andriy Lesiv. Viuen i treballen conjuntament. Els seus darrers projectes han estat reconeguts a fires internacionals, com la de Montreuil a París i la de Bolonya. Això ha estat un suport indispensable per a les noves generacions d’il·lustradors ucraïnesos, ens comenta també la il·lustradora de Kiev, Olena Staranchuk.
Romana Romanyshyn i Andriy Lesiv
Per als joves il·lustradors actuals, el treball de la Kateryna és un referent que tracten amb molt de respecte, però el seu interès va més enfocat a propostes vinculades al disseny gràfic i a la tipografia, com en el cas dels d’Art Studio Agrafka.
A més a més, vam tenir la sort de compartir experiències i de dibuixar conjuntament amb la il·lustradora Emily Hughes. Emily és molt popular gràcies al seu llibre “Salvatge” editat al nostre país per Libros del Zorro rojo. L’Emily va nèixer Hawai i viu i treballa a Londres.
Ella mateixa està sorpresa de l’èxit obtingut amb aquest llibre creat des d’un interès personal i resultat dels seus neguits. Sovint es pregunta si l’educació ens ajuda o ens determina i limita. Va crear “Salvatge” amb el propòsit de fer pensar i també de divertir als lectors. L’Emily dibuixa molt i abans de cada llibre fa molts esbossos per trobar les composicions més interessants i per familiaritzar-se amb els personatges.
Emily Hughes
La seva intenció, ens va comentar, és mantenir el traç solt i expressiu dels primers esbossos en l’obra final.
Un dels matins del saló del llibre vam estar dibuixant tots plegats, també amb l’Emily, per als nens visitants de diverses escoles de la zona.
Els il·lustradors de la Roda van poder compartir la seva experiència en impressió serigràfica amb Jérémie Fischer, un il·lustrador de França, que
presentava el seu llibre “Animaux”.
Jérémie treballa amb petites edicions personals creades al seu taller de Lió, i viatja sovint per fires de llibres d’editorials alternatives i creades des de la revaloració de tècniques tradicionals d’impres-sió.
Jérémie Fischer
Evelyne Laube
També vam compartir un sopar amb L’Evelyne Laube, il·lustradora de Suïssa que presenta el llibre “Die Grosse Flut”, una edició pensada com a carpeta d’imatges on tracta el tema del diluvi universal amb unes il·lustracions fetes a llapis i de gran format. Aviat gaudirem de l’edició del llibre en castellà.
El nostre veí d’estand era l’il·lustrador Ulf Keyenburg. Ulf K, com es fa anomenar, viu a Essen, Alemanya i és un reconegut dibuixant de còmics. Aquest any signava el nou exemplar del llibre “Neue Geschichten von Vater und Sohn”, una revisió del còmic creat als anys 30 per Erich Ohsersi molt respectat a alemanya.
Ulf K.
Ulf també presentava el seu llibret autoeditat i imprès en serigrafia, “Monsieur M.” on ironitza amb el personatge de la mort i la desconfiança de la seva companyia quan s’apareix a un individu inno-cent que passeja pel carrer.
Vam tancar el darrer dia del Saló dibuixant en directe en una festa on el menjar, la beguda i les nostres il·lustracions creades in situ, servien per recollir fons i donar suport als refugiats sirians, acollits a la Zona de Saarland.
Des del taller La Roda se seguiran fent propostes de qualitat, amb tècniques tradicionals d’impressió i amb la seguretat que l’edició personals de petit format té un llarg itinerari. Seguiran en contacte amb aquests nous companys de viatge del món de la il·lustració, i l’any vinent jo tornaré a Saarbrücken per 16a vegada per constatar que el món és gran i que hi ha tantes maneres d’entendre i viure la il·lustració com persones que hi treballem.
Jan, Raúl, Ferran i Ignasi amb Emily Hughes a Saarbrücken

Això tot just comença!

Deixeu un comentari: