Llibres al replà

Per a l’estiu…

1r 1a

MATSUMOTO, Taiyou. Sunny. Barcelona: ECC, 2010
Després de caure enamorada del primer volum (de sis) del manga Sunny no hi ha dubte que aquest estiu m’emportaré a la maleta la resta de volums publicats fins ara de la sèrie. Una colla de nanos coincideixen en una mena de casa d’acollida, “la casa de los niños de las estrellas”, on conviuen amb les seves preocupacions, desitjos i fantasies. Mentre s’enyoren, creixen i imaginen que potser els seus pares tornaran a buscar-los, juguen dins un vell cotxe, un Sunny, aparcat davant de casa, símbol de tot allò que els depara el futur. 
De Matsumoto només dir-vos que té un estil molt poc convencional comparat amb el manga més conegut a casa nostra. De fet, els experts parlen de la influència que ha rebut d’autors europeus com ara Miguelanxo Prado, Enki Bilal o Moebius.

FOMBELLE, Timothée de. Vango. Barcelona: La Liebre de Marzo, 2015-2016. vol. 1. Entre cielo y tierra. vol. 2. Un príncipe sin reino

Una altra lectura imprescindible d’aquest estiu serà la segona i última part de Vango. Després de quedar-nos a mitges amb l’edició catalana, finalment podrem llegir el segon volum gràcies a la traducció d’Esteban Bernis a La Liebre de Marzo.

De Vango ja en vam parlar al replà i tota la crítica i els lectors coincidíem que ens trobàvem davant d’una obra extraordinària. Timothée de Fombelle posava en joc un munt d’històries paral·leles amb el rerafons de l’Europa del segle XX. Personatges entrenyables que giraven entorn al misteriós i valent Vango.

Trama complexa, ritme trepidant, personatges sòlids, misteri, guió cinematogràfic… Totes les expressions típiques i tòpiques que apareixen a les ressenyes dels bons llibres d’aventura es poden utilitzar per parlar de Vango.

CANAL, Eulàlia
Els fantasmes no truquen a la porta
Il·lustr. Rocio Bonilla
Barcelona: Animallibres, 2016


1r 2a

Els fantasmes no truquen a la porta és un àlbum il·lustrat que aparegué per Sant Jordi. Al replà, encara no n’havíem parlat, però és molt clar que ha de tenir una presència destacada al nostre aparador. El signen dues de les artistes més en forma del nostre panorama literari: Eulàlia Canal, com a escriptora, i Rocío Bonilla, com a il·lustradora. Els seus treballs s’entenen tan bé com alguns dels personatges del conte, ja que el tema que aborda és el de l’amistat. Entre els tres animals protagonistes, floreixen molts dels sentiments que genera l’amistat: complicitat, gelosia, generositat, amor… i per tot arreu, treuen el cap l’enginy, el riure i el somriure. Malgrat que hi ha alguna escena de neu i fred, és un bon conte per compartir a l’estiu.

LLULL, Ramon. Llibre de les bèsties
Il·lustr. Subi. Adapt. Anna Obiols
Barcelona: Baula, 2016
Aquest any, amb motiu de l’any dedicat a Llull, han estat diverses les propostes d’adaptació del seu llibre més popular i més adient per als infants: Llibre de les bèsties. Aquest exemplar, editat per Baula, i en format d’àlbum, ha estat el darrer en incorporar-se al mercat.  L’adaptació de l’Anna Obiols és acurada, sintètica i clara i les il·lustracions d’en Subi tenen una enorme força comunicativa. Hi destaquen els colors vius sobre un fons de paper d’embalar i uns animals humanitzats, amb postures molt rectes i senyorials, i una mirada seria i profunda. Un regal que enalteix l’obra de Ramon Llull.    
TJONG-KHING, Thé. El Bosco. Barcelona: Ekaré, 2016
El Bosco és un dels pintors renaixentistes més enigmàtics i influents de la història de l’art. Enguany se celebren els 500 anys de la seva mort, i el museu del Prado de Madrid, durant tot l’estiu, presenta una exposició antològica del seu univers, ofereix una ocasió irrepetible per accedir-hi.
Aquest mes de juny, Ekaré també publica un llibre sense paraules, on un noi anomenat Hyeronimus es perd en un món d’estranyes criatures i un paisatge fascinant. Si el seguim, pàgina rere pàgina, ens passejarem també pels espais del Bosco i coneixerem els personatges del pintor homenatjat.




2n 1a 

PÉREZ HERNANDO, Fernando. Armando. Il·lustracions de l’autor. Barcelona, Takatuka, 2016

Potser perquè al 2n 1ª tampoc juguem a futbol, però aquesta nova proposta de l’editorial Takatuka ens ha agradat molt especialment i ens ha fet recordar la nostra capacitat d’imaginació de quan érem petits, per resoldre moments conflictius. Una pilota pot suggerir maneres diverses de jugar-hi i molts somnis. El nen protagonista, Armando, ens fa pensar en un futbolista molt conegut, però ens sorprendrà com, a vegades, les semblances poden ser enganyoses. El seu pare vol que jugui a futbol i Armando trobarà la manera de fer-ho més propera als seus gustos. Un llibre necessari per a trencar estereotips!

VON DER GATHEN, Katharina
Explica-m’ho. 101 preguntes fetes per nens i
nenes sobre un tema apassionant
Il·lustracions d’Anke Khul
Barcelona: Takatuka, 2016

Aquí tenim un llibre perfecte per poder parlar amb els més petits d’un tema tan interessant i, a vegades, difícil com la sexualitat. Una oportunitat per obrir un debat entre pares i fills, adults i menuts. L’autora va estudiar educació especial i va realitzar una formació suplementària d’educació sexual. Responent a un seguit de preguntes de nenes i nens de tercer i quart de primària, Katharina Von der Gathen s’apropa amb sinceritat, un cert humor i amb molta delicadesa a diversos temes interessants, no només als més petits, relacionats amb el sexe.
I té la sort de comptar amb les il·lustracions plenes l’humor i expressivitat de l’Anke Khul, molt present a diverses publicacions de l’editorial Takatuka. L’hem de tenir a la nostra biblioteca particular!


2n 2a

VILAPALANA, Silvestre. La mèdium. Alzira: Bromera, 2016

Aquest autor, de tarannà tranquil en el ritme de les seves publicacions, ens regala títols de forma assenyada i pausada. Ja el vam descobrir, sempre sota el mateix segell de Bromera, a Els dimonis de Pandora o La Frontera Negra. És, sense cap mena de dubte, un dels autors del nostre panorama literari que sap controlar amb més destresa el ritme intern de l’obra; i és així com atrapa el lector i el submergeix en històries sempre amb un punt de paranormal. És per això que aquest estiu espero gaudir de valent amb la darrera novel·la de Vilaplana, una narració que s’inicia amb la mort del pare de la Leiza, una mort que ella ha endevinat. Existeixen els mèdiums?

HEMINGWAY, Ernest. El vell al pont. Il·lustr. Pere Ginard. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2016


Llegir un referent de la literatura universal sempre és un bany d’humilitat. Hemingway, amb aquest relat curt, ens resumeix l’estupidesa de les guerres de la mà d’un vell assegut en un pont que no entén el per què ha de fugir de casa on ha abandonat allò que més estima: el seu gat, les cabres i els coloms. Per què? es pregunta aquell home vell? Per què, ens hem de preguntar tots els lectors d’aquesta joia de la literatura que, acompanyada de les magnífiques il·lustracions de Pere Ginard, hauria de ser lectura obligada per a tothom aquest estiu. Jo ja me l’he comprat! 


ALEKSIÉVITX, Svetlana. Temps de segona mà. Barcelona: Raig Verd
La Nobel de literatura ha estat poc traduïda al nostre país. És per això que no en podem jutjar tota la seva trajectòria però jo m’he compromès a saber de què va això de les entrevistes literàiries o la literatura de l’entrevista. És per això que aquest estiu em comprometo a resseguir fil per randa les vides i misèries del poble rus acompanyat d’aquesta autora descoberta mercès al premi. Una literatura de petites històries que generen grans novel·les (espero). 





3r 1a

De bestioletes
—aranyes, formigues, erugues…—, n’hi ha tot l’any, però és a l’estiu quan més
en veiem i més ens afecten —que incòmode el brunzit del mosquit a l’orella a
punt d’adormir-nos. Ara coincideixen dos llibres que permetran al lector distingir
aquests animalons, catalogar-los i, endavant, reconèixer-los fins al punt de convertir-se’n
quasi en un expert.

ALADJIDI, Virginie
Inventari il·lustrat dels insectes
Il·lustracions d’Emmanuelle Tchoukriel
Traducció de Mariam Chaïb

Pontevedra: Kalandraka, 2016

En l’Inventari il·lustrat dels insectes, les
làmines precises, realistes, d’Emmanuelle Tchoukriel —que recorden els dibuixos
clàssics dels naturalistes— i els textos de Virginie Aladjidi presenten una
col·lecció de coleòpters, lepidòpters, dípters, himenòpters i altres insectes —tèrmits,
panderoles, grills, etc.— amb una fitxa que consta, com a mínim, del nom comú i
el científic, la mida i una descripció succinta però suficient per a identificar
l’individu i que, en molts casos, inclou informació sorprenent, com que
l’escarabat piloter és copròfag —menja excrements—; que les impressionants
mandíbules del cérvol volant no li serveixen ni per a mossegar ni per a
capturar, només per a lluitar contra altres mascles rivals; que la femella de
la papallona zebrada pot arribar als set centímetres; que algunes libèl·lules
volen ràpidament i àgilment perquè tenen dos parells d’ales independents, i que
el pregadéu pot girar el cap triangular fins a poder veure al seu darrere.
Després de mirar aquestes pàgines, ja no es pot oblidar, per exemple, el color
roig intens de la larva de l’escarabat de la patata.

ZOMMER, Yuval. El gran llibre de les cuques. Traducció de Susana Tornero. Barcelona: Joventut, 2016

Yuval Zommer ha prefereit una aproximació més lúdica i en El gran llibre de les cuques representa, a més d’insectes, caragols i llimacs, aranyes, centcames i cucs amb un aire infantil i juganer, però no per això menys recognoscible, ja que cada espècie apareix caracterizatda en el seu hàbitat —aquàtic, nocturn, sota terra…— i sovint en les diferents fases del cicle de la vida. Zommer dedica les últimes pàgines a les cries —ous i larves—, a com es mouen les bestioles i a quines funcions tenen aquestes en la naturalesa —pol·linitzar, servir d’aliment a altres animals…—, així com a mostrar les cuques més comunes que es troben dins de casa; tanca el volum amb una terminologia bàsica imprescindible i un índex alfabètic, taula que també apareix, encertadament, en l’Inventari d’E. Tchoukriel i V. Aladjidi. Un plaer trobar tanta cura en dos llibres infantils de coneixements.

3r 2a

Des del tercer segona, recomanem dues novel·les com a lectura d’estiu. Una més aviat dirigida al públic juvenil i, l’altra, al públic adult. Ambdues han estat premiades: la juvenil amb l’Edebé i la d’adults amb el Llibreter 2015 i el Crexells 2016. Som-hi!

LEANTE, Luis. Fuig
sense mirar enrere
Traducció d’Elenda
Vergés-Bó

Barcelona: Edebé, 2016

Coneixem l’Enrique, que ens parla en primera persona i es dirigeix des de la línia 1 a un “tu” que no és el lector sinó, com anirem descobrint, el seu pare, policia mort en acte de servei i la desaparició del qual cinc anys enrere va donar inici a la rebel·lia i inadaptació del nostre protagonista. De mica en mica, Enrique recuperarà la figura d’aquest pare absent gràcies a la perillosa aventura en què es veu immers de mà d’un ex company del seu progenitor que ara és testimoni protegit en un cas de corrupió i violència. Leante aconsegueix uns capítols de ritme trepidant i adrenalina pura, del tercer al setè, que eprden pistonada quan la trama deriva cap a una història d’amics/amors/inseguretats/rivals pròpia de l’adolescència, alhora que abandona el thriller. Refer una personalitat és difícil. Redreçar una conducta també, però Leante ens deixa clar que col·legues i família són aquí per a ajudar-nos.

BENESIU, Joan. Gegants de gel
Barcelona: Ed. del Periscopi, 2015

Flamant guanyador (just la setmana passada) del premi Crexells, Gegants de gel és una història d’històries. Una novel·la carregada d’ambició i gens acomplexada, circumstàncies ambdues difícils de fer coincidir en la narrativa catalana més actual. Una colla de personatges es troben asseguts el 31 de desembre a la taula d’un bar a la ciutat d’Ushuaia, a l’Argentina, la població més austral del planeta. Què hi fan, allí, tot sols? Per què no són a casa, amb les seves famílies i amics? Què hi busquen, en aquest racó recòndit? Tot i que no sabem qui ens parla fins a la pàgina 42, d’entrada s’assembla una mica a l’acudit: “hi havia una vegada un anglès, un xilè, un polonès, un mexicà…” Tots es busquen a ells mateixos explicant-se als altres: les seves històries (d’una manera o altra envoltades de desig i violència) els perfilen i els fan de mirall. D’un avió transoceànic a un pis de Liverpool; del submón de la corrupció i els sicaris mexicans a la supervivència d’un escamot de l’exèrcit polonès a la segona guerra mundial, Gegants de gel i les dotzenes de referències culturals que l’acompanyen és un món globalitzat i en moviment. Un món carregat de solitud i de tristesa que avança surant com un iceberg pels mars de l’Argentina. I ja sabeu que d’un iceberg només en veiem la ínfima part que sobresurt de la superfície…
Bon estiu i bones lectures, seguidors del Replà!

Deixeu un comentari: