Llibres al replà

Què llegirem aquest 2020? Llista de novetats a tenir en compte segons el Replà

Aquest any 2019 ens ha deixat algunes novetats que no podem deixar escapar, i els mebres del Replà ho sabem. És per això que, amb la mirada de cada un dels veïns i veïnes, us proposem un seguit de novetats que val la pena tenir en compte. Bones lectures!

Des del 1r 1a

POTTER, Beatrix. La Caputxeta Vermella. Il·lustr. Helen Oxenbury. Barcelona: Joventut, 2019

Per començar, un clàssic súper conegut per tothom i potser el conte més versionat del món. En aquesta edició cal subratllar l’aportació des d’un prisma totalment femení de dues de les millors autores britàniques que, fidels al text de Perrault, n’ofereixen una versió que no amaga ni el vessant més eròtic de la relació entre la víctima i el botxí, ni dissimula quina serà la fi d’aquest darrer. Just a temps per acabar un any on l’empoderament de les dones ha tingut tan relleu.

LIND, Asa. El llop de sorra. Il·lustr. María Elina. Barcelona: Kalandraka Catalunya, 2019

Qui pogués tenir la sort de la Valentina, que troba a la platja un amic com pocs n’hi ha al món! De fet, és un èsser únic, tant a la vida real com a l’àmbit literari, i els seus diàlegs amb la nena són tan imprevistos com assenyats i un pèl mofetes i fatxendes. Però bé s’ho pot permetre un personatge com ell, de qui esperaríem nous encontres delitosament. Una lectura positiva per a infants que, als 9 anys, es senten sols a vegades…

TOKARCZUK, Olga. L’ànima perduda. Il·lustr. Joanna Concejo. Barcelona: Thule, 2019

Petita i delicada joia literària, a mig camí entre el relat breu i la narrativa gràfica, creació a parts iguals de l’escriptora que va guanyar el Premi Nobel de Literatura 2018 i del virtuosisme estètic de Joanna Concejo, que cal llegir i observar amb molta, molta calma i serenor d’esperit si volem assaborir-ne a fons el seu líric contingut. Esplèndid.

Des del 1r 2a

ALEMAGNA, Beatrice. Les coses que se’n van. Trad. Aurora Ballester. Barcelona: Combel, 2019

L’enginy i la delicadesa de la il·lustradora francesa Beatrice Alemagna s’uneixen en aquest llibre àlbum per descriure allò que és efímer, aquelles coses que se’n van per no tornar o que es transformen davant els ulls de l’infant. És un catàleg d’uns quants d’aquests fenòmens: les llàgrimes, el fum, les bombolles… A cada doble pàgina un element, partit per un paper vegetal que amaga al seu darrera la transformació, la sorpresa. Un llibre ideal per observar, llegir i comentar amb l’infant al nostre costat.

LONGAN, Laia. L’hivern que vam aprendre a volar. Il·lustr. Jordi Vila Delclòs. Barcelona: Animallibres, 2019. (La Formiga; 100)

L’hivern que vam aprendre a volar és el número 100 de la col·lecció La Formiga i la quarta novel·la de Laia Longan. Aquesta autora barcelonina demostra l’excel·lent narradora en què s’ha convertit, fent fàcil allò que sembla difícil, aconseguint que el lector se senti immers en el paisatge i al costat dels dos protagonistes en un marc històric molt abordat en la novel·la infantil i juvenil. Dos joves, en Jakob i l’Ava, esdevenen amics i s’uneixen per aconseguir l’objectiu de l’Ava: construir un avió per fugir a la recerca del seu pare. Hauran de burlar els soldats alemanys que, durant la 2a Guerra mundial, han ocupat la petita illa noruega on habiten.

NOGUÉS, Àlex. Un milió d’ostres dalt de la muntanya. Il·lustr. Miren Asiain Lora. Trad. Anna Llisterri. Barcelona: Flamboyant, 2019

Àlex Nogués és escriptor i també és geòleg. En aquest exemplar, de títol especialment suggeridor, uneix les seves dues passions per intentar fer entenedora la geologia, la història de la terra a partir dels fòssils d’ostres que trobem a la muntanya. Ho fa amb un llibre documental en format de llibre àlbum, amb les minucioses i atractives il·lustracions de la jove navarresa Miren Asiain i amb un munt d’observacions i de metàfores que ajuden a aclarir a petits i grans conceptes geològics ben complicats.

Des del 2n 2a

ALONSO, Eduardo. Anna Frank. El testimoni de l’Holocaust. Il·lustr. Tha. Barcelona: Vicens Vives, 2018

—Cada any la situació és més desesperada…! Milers de persones estan arruïnades, augmenta l’exèrcit d’aturats…, cinc milions, sis milions, set milions… Quant de temps pot durar això?

Així és com comença aquesta història a l’entorn de la vida de l’Anna Frank, la petita escriptora que morí assassinada en un camp de concentració durant l’Holocaust. Mercès al magnífic casori entre Alonso i Tha el lector podrà conèixer com va viure abans, durant i en el moment de la detenció la petita Anna, refugiada durant anys, a la rebotiga d’una casa d’Amsterdam. Un llibre de lectura obligada.

SALOMÓ, Xavier. Off. Barcelona: Flamboyant, 2019

Malgrat que ha trigat alguns anys a arribar a les nostres mans –va ser publicada per primera vegada a França el 2015-, Off continua sent igual o més vigent que aleshores. L’obra, sense paraules, ens monstra un món arrasat per algun cataclisme que n’ha eliminat tota forma de vida vegetal. És així com en aquest desert apareix una misteriosa genet, damunt d’un cérvol, tapada amb una llarga capa de color vermell. La seva funció, com si d’un déu es tractés, és la de recuperar la vida a la terra que l’energia nuclear sembla que va manllevar. Ho aconseguirà? Un llibre àlbum per iniciar un interessant debat entre adolescents. ada durant anys, a la rebotiga d’una casa d’Amsterdam. Un llibre de lectura obligada.

SASSEN, Erna. Un indi com tu i com jo. Il·lustr. Lieke Van der Vorst. Barcelona: Takatuka, 2019

El lector més bregat en literatura juvenil podria pensar que aquest és un altre llibre que tracta la marginalitat de l’adolescent. Però no, i és que Erna Sassen s’encarrega d’oferir-nos un text on s’enllacen temes com la solitud, l’amistad, l’emigració…, amb un fil de paraules que permet que cada lector en faci la seva interpretació. Un text, amb moments d’ironia i humor, que de ben segur queda en el record. I tot comença quan en Baaz, un noi solitari a qui només li agraden els indis, un dia troba una nova companya a classe com ell. Ei, i no deixeu d’admirar-ne les il·lustracions! ada durant anys, a la rebotiga d’una casa d’Amsterdam. Un llibre de lectura obligada.

Des del 3r 1a

GALÍ, Mercè. Deu pometes. Barcelona: La Galera, 2019

Deu pometes és una petita joia literària per als més petits, elaborada per Mercè Galí i publicada per La Galera. Un llibre sense mots basat en una de les cançons-dansa més populars de l’etnopoètica catalana com és El ballet del rotlletó, també conegut amb el nom de La cançó de les pometes, o Les cinc pometes segons la contrada. Galí, però, omet el vent i la dansa, i en una recreació pròpia, les deu pometes seran literalment cruspides per deu personatges, la majoria animals recurrents dins la fauna galiana. L’omissió de text permet que el lector també es faci seva la cançó, i gaudeixi al llarg de les pàgines d’una lectura visual que manté el ritme binari, l’estructura simètrica i l’allegro de la cançó amb un final sorpresa i de traca.

BOURGET, Laëtitia. La meva casa al bosc. Il·lustr. Alice Gravier. Trad. Andrea Rovira. Barcelona: Libros del zorro rojo, 2019

La meva casa al bosc és un llibre acordió de grans dimensions (22,3*34). Un recorregut de quatre metres de llarg a través d’una casa i l’entorn d’un narrador que ens presenta tot allò que l’envolta. La idea no és nova, recordem que ja des de l’època victoriana apareixen llibres en aquests formats, i des d’aleshores no s’han deixat mai més de publicar. Catalunya compta amb exquisits exemples i autèntiques obres d’art com la mítica col·lecció Desplegavela de La Galera,  La serp, el riu de Josep Boix i Josep Palàcios, o altres leporellos més recents com les produccions de Combel, o Lola: toooodo un día en el zoo de la barcelonina Imapla. L’obra de Bourget i Gravier permet ser llegida com un llibre convencional, o bé estesa al terra. Aquesta segona opció permet una tridimensionalitat i experiència vivencial on el lector podrà escollir el sentit de lectura. L’esplendor de les il·lustraciones, realistes i plenes de color i detalls, l’apropen als Wimmelbooks d’Ali Mitgutsch o Rotraut Susanne Berner. En definitiva, un llibre que permet una agradable lectura visual, el joc i l’observació de l’espai.

STRADY, Sophie. Bienvenue dans ma maison d’édition. Il·lustr. Didier Corille. Paris: Hélium, 2018

Explicar als més petits de manera original i creativa els oficis que fan possible l’edició infantil? Doncs aquí en teniu un exemple. Bienvenue dans ma maison d’édition és un petit regal publicat per l’editorial Hélium, un segell francès especialitzat en la producció de Pop Ups (Popville, Ocean…) per celebrar els 10 anys de la seva creació. El llibre és un sobre desplegable, que un cop obert pren la forma d’empresa editorial. Un cop a dins, el lector pot veure els diferents departaments, i escollir entre 10 llibrets exposats,  els diferents oficis, processos de producció i elements a tenir en compte si volem elaborar la pròpia creació. La proposta de Didier Cornille i Sophie Strady s’inspira en les primeres produccions de Nathalie Parain i Paul Faucher dels anys trenta, i en les propostes creatives de Bruno Munari a finals de segle XX. Una obra artística, altament informativa, creativa, divertida i necessària que algú hauria de traduir aviat.

Deixeu un comentari: