Llibres al replà

Ocultes il·lustrades

Imatge del cartell de l’exposició

Hi ha exposicions que mereixen ser visitades encara que el motiu sigui tan sols per l’espai que ocupen. I podem pensar, per exemple, en La pedrera, a Barcelona, o la Llotja de la Seda, a València. Però si a més l’exposició no només ens mostra l’emboltori si no que ens descobreix contingut, el conjunt és complet. 

Aquest és el cas del Centre Cultural La Nau, a València, i de l’exposició Ocultes il·lustrades que trobarem a la seva Sala Estudi General fins el 20 de gener.

Pitti Bartolozzi

Ocultes il·lustrades és una gran troballa, no podem fer res més que celebrar-ho i aprofitar qualsevol excusa per visitar València i gaudir del petit, però precís i estrucutrat, recorregut que ens permet conèixer les il·lustradores valencianes de finals del segle XIX fins als nostres dies. .

L’exposició, com diuen les mateixes organitzadores, té com a objectiu visibilitzar el paper de la dona en la il·lustració i situar com cal la tasca de les il·lustradores valencianes  que, a més d’oblidades, van passar desapercebudes com a conseqüència de l’hegemonia masculina d’altres èpoques. Dones que van aconseguir desplegar la seva carrera lluitant contra les imposicions socials, les familiars i les pròpies del sector: ocultes sota pseudònims, relegades a feines considerades aleshores secundràries, lluny dels càrrecs creatius de rellevància.

Francis Bartolozzi. Exemplar de 4 cuentos. Finals del 70

L’exposició  ens fa un recorregut cronològic per les principals artistes del país, des de les primeres dècades del segle XX fins a l’actualitat. Des de la necessitat de viure sota el nom de “Viuda de…” o “Hija de…” ja que feia més important, fins als nostres dies quan, sense cap mena de dubte, la il·lustració valenciada feta per dones està en un magnífic moment.

Ana Peters

I és que amb l’arribada del segle XX un bon nombre de dones comencen a aparèixer amb força prenent veu en els nombrosos moviments artístics de l’època. Destaca especialment Manuela Ballester, Pitti Bartolozzi o Paquita Rubio. La contemporaneitat i qualitat de les seves obres és inegable, i deixaren rastre en el cartellisme de la República i la Guerra Civil, motiu pel qual posteriorment hagueren d’exiliar-se.

Amb el transcurs del temps, aquesta situació ha evolucionat positivament i ha col·locat les autores en primera línia, de manera que són una part imprescindible de l’auge que la il·lustració viu actualment. Després de tants anys en silenci, aquest col·lectiu no ha deixat de créixer i ens presenta un futur prometedor. Ara mateix, a València, la il·lustració està dominada per elles.

Ana Penyas, Premi Nacional del Còmic 2018

Com bé acaba l’exposició, “Ocultes i il·lustrades és un necessari i merescut homenatge a totes elles: a les d’ahir, per la seua trajectòria, i a les d’avui, perquè puguen continuar avant i se les reconega”. I amb un desig: “que aquesta exposició siga la darrera a fer-se seguint aquest enfocament i que es normalitze la presència de les creadores sense qüestionaments de gènere ni etiquetes”. Que així sia.

Busqueu qualsevol excusa per fer passada per València, gaudir del magnífic claustre renaixentista de La Nau i il·lustrar-vos, ara sense ocultisme, de les velles i noves fornades d’il·lustradores, des de Pitti Bartolozzi a Ana Penyas passant per Paula Bonet o Ana Miralles. 

Algunes il·lustracions més enllà del paper

Ei, i no oblideu de fer-vos propietaris d’un dels magnífics catàlegs que l’acompanya! Una autèntica joia de la recerca que mostra que una exposició com aquesta, encara que potser petita en l’espai, és molt gran la recerca que hi ha al darrere (malauradament només el podreu adquirir de dilluns a divendres a la llibreria del Centre).

 

Ocultes il·lustrades.

Centre Cultural La Nau, Sala Estudi General.

Data: De 19 d’octubre de 2018 a 20 de gener de 2019.De dimarts a dissabte. Entrada lliure. 

One comment

Deixeu un comentari:

A %d bloguers els agrada això: