Qui som?

Amics, hem decidit reunir-nos al replà.

Tenim casa nova. Una casa que ens hem fet a mida, que hem decorat al nostre gust i a la qual viurem en companyia dels nostres més estimats inquilins.
I és que fa temps que buscàvem casa i no en trobàvem. Si d’una banda al món de la crítica de la literatura infantil i juvenil (i, no ens enganyem, no només la crítica, sinó ella sencera, la LIJ en general) ja li costava trobar qui la volgués com a llogatera/convidada o co-propietària, ara en època de crisi la seva existència en pàgines de publicacions culturals o generalistes s’ha anat fent més minsa, esporàdica i gairebé testimonial. Els suplements de cultura han reduït pàgines i als col•laboradors els han reduït els honoraris. Sort en tenim de blocs, webs i algunes revistes especialitzades.
Tot plegat ha fet que uns quants de nosaltres, autors col•laboradors en alguns d’aquests mitjans, haguem decidit okupar un bloc (polisèmia) i crear en ell un espai d’opinió, estudi, reflexió i informació sobre un tipus de literatura que ens apassiona: la destinada a lectors de totes les edats. Cadascú hem triat un pis, l’hem batejat amb el nom d’un inquilí que ens representa i a partir d’avui penjarem a “Llibres al replà” els articles, entrevistes, ressenyes i comentaris que més ens interessen i que creiem d’interès general. Sense condicionants, sense suggeriments per part de ningú, sense encaixos en línies editorials o de pensament. La llibertat al replà i a l’abast de tots els seguidors que teníem en els mitjans on col•laboràvem. Un bon llibre en mans d’un lector curiós és sempre una porta oberta a més llibres i a més lectures, i és sempre el timbre d’accés a un itinerari lector que esdevindrà amb el pas del temps.
Esperem de debò que aquestes portes que s’obren puguin fer-ho des dels pisos del nostre bloc i que aquest es converteixi en el replà de trobada, de posada en comú, de diàleg a peu d’escala i de confluència d’opinions de tots els habitants d’aquest país personal que és la literatura.
Endavant i benvinguts a casa nostra.A la porteria hi ha un plafó amb notícia de reunions, actes, presentacions, festes i festetes… del món de la literatura infantil i juvenil. I si hi ha res al plafó, la informació no para de circular pel seu davant. Les xafarderies són el pa de cada dia!

Al 1r 1a hi viu la família Mumin. La seva hospitalitat és coneguda des d’aquí fins a Finlàndia. Els amics del petit trol Mumin o de l’Esnorqueta, o qualsevol jove viatger que busqui refugi, saben que al 1r 1a sempre seran ben rebuts. A ca la família Mumin mai us faltarà un suc de nabiu vermell i pa de galeta per alimentar el cos. I encara menys un bon llibre per compartir i alimentar l’esperit.

Darrere la família Mumin s’hi amaga la Glòria Gorchs, bibliotecària de professió i lectora passional de literatura infantil i juvenil. Li agrada especialment la tasca d’acompanyar els infants –i les famílies– al llarg de tot el seu recorregut lector. Col•labora amb el CLIJCAT i el Grup de treball de biblioteques infantils Bib.Botó. Parla de llibres a les revistes Faristol i Tatano, i als blocs d’Al•lots i Unchatbotté.
***
Al 1r 2ª hi trobareu la Pippi Langstrump. Per viure, en té prou amb la companyia d’un cavall, un mico, un cofre ple de monedes d’or i una bona lectura per a infants de la seva edat que recomana als quatre vents. Per cert, té nou anys.
Darrere la Pippi Langstrum s’hi amaga el Pep Molist, bibliotecari i escriptor. Treballa a la biblioteca del Casino de Manresa i llegeix a qualsevol racó i a les hores que pot. Llibre que li entusiasma, llibre que li encanta recomanar als usuaris de la biblioteca, als amics, i en aquests moments, als lectors de Faristol, d’El País o de llibrestranquils.blogspot.com, on també el trobareu. Codirigeix la revista Faristol.
Ha escrit dos assajos sobre literatura per a infants i joves: Els llibres tranquils, el curs de la vida a través de la literatura infantil (Pagès, 2004) i Dins del mirall, la literatura infantil i juvenil explicada als adults (Graó, 2008). I com a escriptor, el 2007, va guanyar el Premi Hospital Sant Joan de Déu de conte infantil amb Dos fils (La Galera) i és autor de la sèrie de contes per a primers lectors de la vaca Plis Plau.

***
Al 2n 1a hi viu la Senyora Anglada, que té un balcó ple de geranis. És una senyora molt ordenada i col•lecciona revistes il•lustrades, “El Patufet” i el “¡Cu-Cut” per exemple. Moltes tardes organitza berenars i convida als seus amics, en Narcís, la Margalida, l’Alícia, el més petit de tots… Tothom hi pot anar a casa seva, només cal que porti un dibuix, un llibre il•lustrat o una història per explicar. De tan en tan li agrada viatjar a París a la recerca de nous llibres. No hi manquen mai aquarel•les, fulls per dibuixar i pinzells i, gràcies a la seva experiència, tothom pot aprendre a il•lustrar.
Darrere la senyora Anglada s’hi amaga l’Ignasi Blanch. Llicenciat en Belles Arts, va viure tres anys a Berlín on es va especialitzar en tècniques d‘impressió i gravat al centre Künstlerhaus Bethanien. Coincidint amb la caiguda del Mur de Berlín, fou escollit per participar en el projecte internacional “East Side Gallery” sobre el mur, com a únic representant de Catalunya i l’estat Espanyol. Actualment viu i treballa a Barcelona com a il•lustrador. És el coordinador dels estudis d’il•lustració a “L’Escola de la Dona-E. F.Bonnemaison” de la Diputació de Barcelona, (Premi Junceda d’Honor 2005) i conjuntament amb l’escriptor Àngel Burgas s’ha fet càrrec de la crítica literària de llibres il•lustrats en el suplement de cultura del diari Avui. Seleccionat a la Biennal de Bratislava 2009 amb “Alícia i el país de meravelles” i al 2013 amb “Donetes”. Premi llibreter d’àlbum il•lustrat 2008 per «Fill de rojo». Premi crítica Serra d’Or 2006 amb «Vull una corona». www.ignasiblanch.cat

 

Al 2n 2a hi viuen l’Alba i el Dídac. El segon origen els ha regalat un piset juvenil, acollidor, funcional… però també aterridor! O no? I és que qui pogués tenir una segona oportunitat…, un mecanoscrit on relatar el segon origen.

Darrere l’Alba i el Dídac s’hi amaga el Joan Portell Rifà, pedagog i crític, centra la seva feina en la literatura juvenil, tot i que puja i baixa per l’escala fent tastets a casa dels veïns i veïnes. Col•labora en diferents mitjans de comunicació i codirigeix Faristol (ClijCAT), també codirigeix el servei de publicacions de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i coordina el programa Municipi Lector i la fundació Bromera pel foment de la lectura a Catalunya. També ha publicat i guanyat alguns premis.
***

Al 3er 1a, el pis que ha deixat Miss Dewey, ara s’hi han instal•lat Koko, una goril•la de San Francisco que parla amb els humans en la llengua de signes, i All Ball, el seu gatet; o, millor dit, la versió que Anthony Browne n’ha fet, de tots dos. Koko, generalment afable i amb bon humor, de tant en tant té algun rampell de mala llet.

Darrere Koko s’hi amaga Arantxa Bea, professora de Llengua i Literatura en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, i professora externa del Servei de Promoció i Normalització Lingüística de la Universitat Politècnica de València, entre altres oficis. Escriu sobre llibres en revistes com Faristol o Caràcters i també en Trapezi; des de fa un temps, intenta recopilar i ordenar els articles en el web Arantxa Bea. Escrits.

***
Al 3r 2a hi viuen Max i els monstres, personatges nascuts en un àlbum de Sendak. Són text i imatge a la vegada, indestriablement. A casa conviuran amb els protagonistess, les històries i les il•lustracions dels millors àlbums, els que criden l’atenció, aporten novetat, autenticitat i bona factura.
Darrere de Max i els monstres s’hi amaga l’Àngel Burgas (Figueres 1965), escriptor de narrativa juvenil i per a adults. Durant molts anys ha compaginat la literatura amb la feina de professor d’ESO i Batxillerat. Amb Ignasi Blanch ha dut durant 3 anys la secció “Llibre il•lustrat” al suplement de cultura del Punt-Avui, i han estat professors del postgrau en Mediació per la lectura de la UB coordinat per Marta Luna. També com a tàndem han publicat dos àlbums il•lustrats: “Alícia i el país de meravelles” (La Galera) i “Donetes” (Lumen). Forma part del Consell de redacció de la revista Faristol. Entre les seves novel•les per a joves cal destacar L’Anticlub (La Galera) , la trilogia d’El club de la Cistella (la Galera) Operació Kyoto (Grup promotor-Alfaguara), L’Ocupant (Oxford) Petites històries del globus (Casals) o Noel et Busca (La Galera). Ha obtingut, entre altres, els premis Folch i Torres, Joaquim Ruyra i Crítica Serra d’Or. www.angelburgas.cat

***
A les golfes, s’hi apilen tot de baguls, maletes, armaris, capses i capsetes. De tant en tant, algun veí hi puja, hi treu la pols, obre portes i calaixos i treu a la llum del replà un clàssic arraconat, un autor oblidat, o bé, un fet per commemorar.

22 comments for “Qui som?

 1. 23 d'abril de 2013 at 8:21

  Molta, molta sort amb aquest nou projecte!! I recordeu: si es trenca un pany o si s'espatlla un timbre, sóc la vostra manyana de confiança!! 🙂

 2. 23 d'abril de 2013 at 16:09

  Ah, els nostres timbres no serien el mateix sense tu!

 3. Anònim
  23 d'abril de 2013 at 17:45

  M'encanta! La imatge del blog, la idea, el contingut, vosaltres…
  Moltes gràcies per la feina!

 4. Anònim
  23 d'abril de 2013 at 17:45

  Felicitats per la iniciativa! A més d'útil, el blog és bonic i divertit, cosa d'agrair. Bona feina i bon dia de sant Jordi!
  Teresa Mañà

 5. 24 d'abril de 2013 at 8:12

  A mi també m'agrada molt el blog 🙂
  pinta molt bé o sigui que també aniré seguint el que es va dient!
  felicitats!

 6. Anònim
  24 d'abril de 2013 at 8:46

  Si que fa molt bona pinta aquest blog que heu iniciat. Entreu directes a la llista de blogs predilectes.
  Laia

 7. 25 d'abril de 2013 at 5:22

  Bravo per l´iniciativa!. El bloc es molt interessant, creatiu i .amb un munt d´informació. Gràcies!
  Isabel

 8. 25 d'abril de 2013 at 5:26

  Fantàstica idea i genial el blog! Em sembla que vindré sovint de visita!! 😉
  Aneu directes a la llista d'imprescindibles i us dedico una entrada al meu blog:

  http://allegir.wordpress.com/2013/04/24/llibres-al-repla/

 9. Sus
  25 d'abril de 2013 at 7:19

  Quin goig i quin luxe tenir-vos a tots de veïns!! Felicitats per la iniciativa, ja us tinc afegits als favorits!

 10. 26 d'abril de 2013 at 5:18

  Felicitats per la iniciativa! Els habitants de la caseta de xocolata de GRETEL estaran encantada d'intercanviar pastissos i de fer-la petar sobre les xafarderies de mags, fades i altra fauna literària
  Teresa Colomer

 11. 26 d'abril de 2013 at 7:55

  Genial la iniciativa! Us seguiré i us llegiré és clar!

 12. Anònim
  29 d'abril de 2013 at 7:54

  Enhorabona, valents i valentes! Ja us aviso que passaré de tant en tant i, si us ve de gust, portaré galetes de xocolata o coca de pinyons per berenar.
  Dolors Garcia i Cornellà

 13. 30 d'abril de 2013 at 5:57

  Enhorabona. Em sembla una iniciativa molt interessant i molt ben feta.

 14. Paula Jarrin
  30 d'abril de 2013 at 18:19

  Quin edifici més bonic!!! Enhorabona i espero tornar de visita!!!!

 15. 4 de maig de 2013 at 14:32

  enhorabona per la iniciativa, que es moguin les lletres!

 16. Anònim
  6 de maig de 2013 at 15:29

  Moltes felicitats per la "casa nova".
  M'agrada molt poder trucar a la vostra porta! 🙂

  Una abraçada, LaiaVR

 17. 6 de maig de 2013 at 15:29

  Caram, quina bona pensada! Moltes felicitats i moltes gràcies, un espai cultural nou i sense IVA! iupi!

 18. Anònim
  18 de maig de 2013 at 15:53

  Felicitats!
  Genial la vostra iniciativa!
  I gràcies per compartir el vostre entusiasme per la Literatura Infantil!

 19. 26 de setembre de 2013 at 9:38

  Enhorabona per aques bloc tan complet i amb uns veïns ben avinguts i molt bons professionals.

 20. Montse LLibretera
  13 d'octubre de 2013 at 16:31

  Quina fantàstica ajuda per totes les enamorades del la bona literatura infantil i juvenil i els àlbums il.lustrats.Com a llibretera, superfan vostre espero poder-vos anar seguint! Mil gràcies!

 21. 11 de febrer de 2015 at 19:48

  Hola. Benvinguts i gràcies. Us seguirem amb ganes. Serà una altra finestra al món i a la creativitat i una porta a la Literatura i a les llibreries, aquell espai que quan hi entrem pensem amb els qui estimem.

 22. Anònim
  11 de juliol de 2015 at 15:19

  M'afegeixo a totes les felictacions, un bloc que seguiré des de la biblioteca de l'escola. Quina sort tenir-vos d'aliats.
  Teresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *