Aniversaris i colors

L’any que l’editorial Kalandraka celebra els seus 15 anys d’existència, publica -per primera vegada en català- un clàssic de 1959 que va obrir una nova via d’experimentació en l’àmbit de l’àlbum il·lustrat. 
S’ha parlat molt d’El petit Blau i el petit Groc de Leo Lionni, llegiu per exemple la ressenya que en feia Marcela Carranza a la revista Imaginaria. No us descobrirem res de nou d’aquest tractat sobre el color disfressat de llibre infantil, però sí que volem remarcar la seva publicació per dos motius:
1. No deixeu passar l’ocasió de comprar aquest llibre. Imprescindible. Al meu parer no pot faltar a cap biblioteca escolar, pública, i fins i tot afegiria, personal. 
2. Gràcies de nou a l’editorial Kalandraka per la seva recuperació de clàssics contemporanis sense els quals no podríem explicar la història de l’àlbum il·lustrat: Maurice Sendak, Leo Lionni, Arnold Lobel, Iela Mari

Aquest any, però, també celebra aniversari l’editorial La Galera, un referent clar de la història de la literatura infantil i juvenil a casa nostra.  (Llegiu-ne un article de Francesc Boada al Faristol).
La Galera fa 50 anys i una de les accions que formen part d’aquesta celebració ha estat la reedició facsímil d’alguns dels seus llibres claus.

Doncs bé, gràcies a això, hem pogut recuperar El blanc i el negre, un llibre del 1971, que formava part d’una col·lecció o un projecte, lligat també a la pedagogia artística dels colors.

Deu anys després de l’aventura del petit blau i el petit groc, desconec si amb l’obra de Lionni com a referent, la il·lustradora Maria Lluïsa Jover i l’autor Miquel Desclot, amb la supervisió pedagògica de Marta Mata i la revisió artística de Llucià Navarro, van crear una col·lecció molt innovadora que volia introduir els infants en l’estudi del color.
La col·lecció “Els llibres dels colors”, a banda del blanc i negre, també constava de Jo sóc el groc, Jo sóc el blau, Jo sóc el vermell i Jo sóc el verd. (Amb textos de Josep Garganté).
I d’aquest altra títol d’El gran joc dels colors que ens encantaria que també es reedités.

 

 Veieu l’elegància de la composició d’alguna de les seves pàgines:

 

Ben segur que algun veí del bloc o algun passavolant del barri de la literatura infantil ens en podria explicar més coses, tant de bo ho faci en l’espai dels comentaris!

I per cert, quin és el vostre llibre preferit sobre els COLORS?
És difícil decidir-se però a mi sempre m’ha agradat molt aquest de Monique Felix (Lumen, 1991) :

 

3 comments for “Aniversaris i colors

 1. 30 d'abril de 2013 at 6:27

  No són ben bé llibres sobre els colors (bé, excepte "Juego de colores"), però l'ús que en fa Hervé Tullet a mi sempre em deixa bocabadada. La primera vegada que vaig ser de viatge a Montreuil el vaig poder veure en acció i és espectacular.

  Mira, potser un dia l'hauré de convidar a sopar unes pizzes… crec que fan molt per ell!

 2. 30 d'abril de 2013 at 17:46

  A mi, sempre m'ha agradat Winnie la bruixa, que ara li diuen la Bruixa Brunilda.
  Tracta el tema a través d'un conte senzill i a la vegada enginyós.

 3. 5 de maig de 2014 at 20:09

  Hola, yo no puedo hablar Catalan, pero estoy buscando el libro del gran juego de los colores para mi hijo, lo recuerdo con mucho mucho carino, y pareciera que es imposible de conseguir en ninguna parte, :'(. Ustedes tienen alguna idea de como y donde comprar libros viejos de este tipo, o mejor aun este? (El gran joc dels colors)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *