Llapis màgics per a canviar el món

La literatura infantil ha fantasiejat moltes vegades amb la possibilitat de tenir un llapis màgic. Un llapis que ens permeti dibuixar allò que la vida no ens ofereix, un llapis com a porta a l’èxit, a l’aventura o a la descoberta de noves realitats. 
Aprofitant l’edició per part de Corimbo i de l’editorial sevillana Kokoro de dos llibres que juguen amb aquesta idea, ens ha semblat un bon moment per a recordar alguns dels llapis màgics més emblemàtics de la literatura infantil.

El primer llapis és obra i creació de Pep Albanell
Sennell, Joles. El llapis fantàstic. Il·lustr. Montse Ginesta. La Magrana, 1985 (El Petit Esparver; 1) 
L’inventor N’Absaló Sensecorda havia fracassat en l’intent de crear un llapis fantàstic que escrivís històries tot sol. Al morir va deixar tres saques ben plenes de llapis que no acabaven de funcionar: només escrivien fragments, però mai contes sencers. 
Finalment els llapis es van fer servir per a promocionar una nova revista: els 7.534 primers suscriptors en van rebre un de regal!

Per la seva banda, el tàndem Alcántara i Gusti van imaginar un llapis màgic però amb usos més aviat terapèutics.
Alcántara, Ricardo. Tomàs i el llapis màgic. Il·lustr. Gusti. Baula, 1988 (Ala delta. Sèrie roja; 3)
Tomàs, un nen solitari i tímid que viu avorrit dins una capsa, troba un llapis màgic que l’ajuda a vèncer la seva por a conèixer coses noves.
Els autors, de fet, van imaginar un estoig màgic, perquè han seguit creant noves històries d’en Tomàs, que si ara troba una goma, que si ara unes tisores… Noves històries que ens ajuden a conèixer-nos una mica més.

El tercer llapis màgic que us vull presentar apareix en un còmic sense paraules de la col·lecció Mamut.
Berrio, Juan. El zoo d’en Tonet. Bang, 2011 (Mamut; 7) 

Igual que el llapis anterior, el llapis d’en Tonet té la capacitat de donar vida a les imatges. A partir del dibuix d’una marieta l’habitació del protagonista es converteix en un veritable zoològic.
En aquest cas, sembla que l’autor ha volgut destacar el poder creatiu sense límits d’un infant amb un llapis a la mà.

Escrita originàriament l’any 1955, aquesta primera aventura de Harold i el seu llapis màgic ha estat un referent per a diverses generacions d’autors i de lectors. Als Estats Units l’obra ha inspirat videojocs, pel·lícules d’animació i projectes d’educació artística.
Johnson, Crockett. Harold y el lápiz morado. Jaguar, cop. 2012
La diferència entre en Harold i els anteriors personatges és que aquest nen de quatre anys amb el llapis màgic crea tot allò que necessita sobre un espai blanc, buit i solitari. Ja no es tracta de dibuixar objectes o elements per a fer el nostre món més divertit, més agradable o proper. Harold no interactua amb un món real, sinó que és un petit déu creador de totes les coses.

I arribem a les novetats que anunciàvem al principi:
Guirao-Jullien, Magdalena. La Lluna i l’habitació blava. Il·lustr. Christine Davenier. Corimbo, 2014

La Lluna espera la visita setmanal a casa la seva àvia. Allà, dins l’habitació blava, troba l’espai i la calma per a deixar volar la seva imaginació. I com ho fa? Doncs amb un llapis vermell màgic, és clar!
Les lectures que es poden fer d’aquest àlbum són múltiples, però en tots els casos, el llapis esdevé una porta d’entrada al món interior dels infants, un espai que els adults no sempre sabem respectar. 

I acabem amb un llapis ideal per a combatre l’avorriment i com a motor de grans aventures.
Becker, Aaron. Imagina. Kokoro, 2014. (El gato y la luna)

Destacada amb una medalla d’honor als prestigiosos Premis Caldecott, aquesta primera obra per a infants d’Aaron Becker està despertant passions arreu del món. Ens trobem davant una aventura il·lustrada sense paraules que té una mica del Harold de Crockett Johnson, però que també podria haver firmat David Wiesner. Hi trobareu reminiscències orientals, tant narrativament com visual, però també elements arquitectònics que us faran pensar amb les edificacions impossibles de M.C.Escher o amb les imatges arquitectòniques dels llibres de David Macaulay
Un llibre que us convidem a descobrir (abans que ens arribi una segona part que ja prepara l’autor) i a deixar-nos els vostres comentaris.

 


The Making of “Journey” from Aaron Becker on Vimeo.

*[Mentre redactàvem aquest escrit ens van arribar les esfereïdores notícies de l’atemptat a França al setmanari d’humor Charlie Hebdo. Ens va semblar que aquesta entrada cobrava més sentit perquè realment el poder del llapis és immens]. 

5 comments for “Llapis màgics per a canviar el món

 1. 20 de gener de 2015 at 16:03

  Moltes de les il·lustracions en solidaritat amb les víctimes i els afectats de l'atac al setmanari Charlie Hebdo inclouen la metàfora de "la pluma contra la espada", de les paraules i les imatges contra les armes i la violència. Moltes d'elles han quedat recollides per l'associació Cartoonists Rights Network International aquí: http://www.slideshare.net/jbconger/charlie-hebdo-responsescrni-collection

 2. 20 de gener de 2015 at 23:59

  Saps que “Tomàs i el llapis màgic” de Ricardo Alcántara ha servit d'inspiració per un espectacle? L'han fet els de Zum Zum teatre, i es titula "La nena que vivia en una capsa de sabates". Molt bonic. Quan el vaig veure, encara caminava una mica a trompicons, però crec que ara ja deu haver rodat prou com perquè tot flueixi com es mereix.
  Zum Zum van fer anteriorment "La camisa de l'home feliç", basat en el conte de Tolstoi, amb el qual han guanyat molts premis… i molt públic. Són bons.

 3. 21 de gener de 2015 at 7:55

  Magnífica entrada que treu punta al llapis 😉

 4. 21 de gener de 2015 at 9:49

  Gràcies veïns i gràcies per la informació teatrera. Centrifugat, un dia et convidarem a fer una entrada sobre els millors espectacles teatrals basats en llibres infantils…

 5. Emarco
  17 de setembre de 2015 at 17:14

  Hong, Xuntao. El Pinzell màgic. Barcelona : Joventut, 2009
  Un conte xinès preciós, un àlbum il·lustrat que narra com un petit vailet pot canviar l'entorn que l'envolta a cop de pinzell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *