Per saber què és un àlbum res millor que un Van der Linden!

el álbum es un soporte
el álbum es un soporte sobre el que se inscriben las imágenes
el álbum es un soporte sobre el que se inscriben las imágenes y el texto
el álbum es un soporte sobre el que se inscriben las imágenes y el texto, caracterizado por la interacción entre texto e imágen
el álbum…
I així fins a memoritzar que:
el álbum es un soporte de expresión cuya unidad primordial es la doble página, sobre la que se inscriben, de manera interactiva, imágenes y texto, y que sigue una concatenación articulada página a página.
Sophie Van der Linden dixit!!!, beneïda per la mestra de mestres Teresa Duran qui va fer la traducció i adaptació del text d’aquest singular álbum[es] (Barcelona: Ekaré, 2015).
I aquesta joia va caure a les meves mans l’altre dia tot remenant per la biblioteca Mercè Rodoreda que, tot i no tenir sostre i un pi que creix ufanós, ben alimentat per la mescla de matèria orgànica i aigua provinent d’una canonada rebentada, al bell mig de la secció de viatges. I és que els magatzems de les biblioteques ens ofereixen al Dídac i a mi nombrosos tresors, com ja he remarcat altres vegades.
I per què m’he entestat a memoritzar el què és un àlbum?, potser algú es preguntarà. Doncs ni més ni menys que per deixar en la memòria col•lectiva d’aquest segon origen la importància de transmetre històries, d’acostar la lectura als més petits amb l’àlbum com a eina d’eficàcia demostrada.
álbum[es] resumeix en 28 pàgines, i mercès a una enginyosa successió d’imatges, el que molts hem maldat per definir. A partir d’ara ja no cal buscar més, no cal trencar-se les banyes intentant definir què coi és un àlbum il·lustrat. Ja ho tenim. De manera que a partir d’ara ja podem passar pantalla, o passar pàgina, i utilitzar les primeres les primeres vint-i-vuit pàgines d’aquest preciós llibre com la Bíblia que tot afeccionat a l’àlbum il·lustrat ha de memoritzar.
Sophie van der Linden (París, 1973), autèntic referent internacional de l’estudi i anàlisi de l’àlbum il·lustrat i, per extensió, de tota la literatura per a joves, perfectament acompanyada per Olivier Douzou, editor del prestigiós segell Éditions du Rouergue, ens ofereix una perla apta per a tota persona mínimament interessada en aquest nou gènere literari que tantes i tan grosses pàgines ocupa.
Estructurat en quatre grans blocs –un primer sense títol però que seria com un preàmbul, «Principios, funcionamiento y evoluciones»–, l’autora ens regala un manual bàsic per saber 

el què –«Principios»–, 

el com –«Funcionamiento»– 

i el quan –«Evoluciones»– 

de l’àlbum il·lustrat –fins a 148 pàgines!

I una coda d’Oliver Douzou que, al seu rotllo, ens fa la versió resumida del contingut i de la història de l’àlbum, com aquell petit divertimento que a voltes pot cloure una pel·lícula, més enllà dels crèdits. 

De ben segur que si fa temps que us moveu per aquest món hi haurà molts elements que potser us són coneguts, però la selecció de llibres presentats, la coherència en la presentació del contingut, la simplicitat i bellesa de la maquetació fan d’aquest títol un llibre que era necessari i que celebrem poder tenir a les nostres mans. És, sense cap mena de dubte, una guia perfecta per a persones que comencen i que volen conèixer de què va aquest món que a tants ens fascina tant. És per això, però, que els que sigueu experts no heu de buscar en aquest llibre el grau de tesi: gaudiu amb la seva lectura observant com algú ha estat capaç de recollir tant en tan poc i de forma tan simple.
No us les deixeu perdre, de debò.
Però per acabar res millor que cloure amb les dues darrers frases del llibre:
El blanco del álbum es, ciertamente, una luz directa a la salida, para lograr un objeto luminoso a la llegada. Hermosa (¿verdadera?) reflexión.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *