Una porta és per obrir-la

De Katherine Applegate (Michigan, 1956) coneixia el llibre El único e incomparable Iván (Océano Travesía, 2014), premi Newbery Medal 2013, basat en la història real d’un goril·la convertit, durant més de vint anys, en l’atracció d’un centre comercial d’una autopista americana. 

Applegate, Katherine. Crenshaw. El gat invisible.
Barcelona: La Galera, 2016.

La història, explicada en primera persona pel propi goril·la, plantejava temes com la crueltat animal, la relació amb els humans, el vincle pares i fills, la comunicació a través de l’art… I ho feia amb uns capítols curts, de textos poètics, que aconseguien posar-nos a la pell d’aquell personatge tan i tan humà. 
Amb la història de l’Iván com a referent i atreta per l’atmòsfera de misteri de la coberta, vaig llançar-me a la lectura de Crenshaw. El gat invisible 
amb moltes esperances.
I malgrat no ser la història que m’esperava trobar, tenint en compte el gat gegant de la coberta, el títol i un primer capítol un pèl esbojarrat, cal dir que el llibre va superar amb escreix les meves expectatives.
El nou llibre d’Applegate comparteix amb El único e incomparable Iván
una mateixa pàtina de tristesa, aquella que embolcalla totes les històries que ens semblen injustes. Però en aquest cas no ens trobem amb un animal real sinó que Crenshaw és un amic invisible i, com a tal, tindrà un pes més simbòlic del que potser ens hauria agradat.

Jackson i la seva família passen moments complicats. El pare, músic de professió, té dificultats amb la feina arran d’una malaltia. I la mare, tot i treballar a dos o tres llocs, no guanya prou per arribar a final de mes. El menjar a casa és escàs i si no paguen aviat el lloguer, hauran d’anar a viure a la furgoneta.

El matrimoni intenta no traspassar els problemes i frustracions als seus fills, però Jackson, amb deu anys, és un nen molt madur.
Salvant les distàncies, aquest personatge ens recorda al Conor d’ Un monstre em ve a veure (Sembra, 2015). Tot i que literàriament i a nivell narratiu Crenshaw és un llibre molt més simple que no pas el de Patrick Ness, la presència del gat invisible que burxa a en Jackson perquè reconegui la veritat, té una funció molt similar a la figura del teix convertit en monstre.

Krauss, Ruth. Un clot és per cavar-hi.
Il·lustr. Maurice Sendak.
Pontevedra: Kalandraka, 2016

Applegate ens mostra, amb un humor contingut i molta delicadesa, el retrat d’una família de classe treballadora que lluita, dia a dia, per a sortir de la pobresa.

Alhora, explora com la ment d’un infant busca suavitzar situacions  difícils de pair a través de la imaginació.I això que per a Jackson no és fàcil. El seu esperit científic malda per trobar respostes clares i úniques a tots els problemes.

No ens hauria d’estranyar que el seu llibre preferit, aquell que s’emportarà el dia que perdin el pis, és Un clot és per cavar-hi. Primer llibre de definicions, de Ruth Krauss i Maurice Sendak, reeditat recentment per Kalandraka.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.