Vallverdú & Aloy, SA -societat i amistat-

Josep Vallverdú, escriptor, que ha arribat a la increïble xifra de noranta-cinc anys i Josep Maria Aloy, crític literari i biògraf del primer, a la gens menyspreable de setanta, comparteixen saviesa i clarividència, i a més a més, decideixen celebrar el seu aniversari plegats, envoltats d’amics, parents i coneguts. Tinc el goig de poder-hi ser.

A Josep Vallverdú i a Josep Maria Aloy els uneix una amistat que ve del 1982, quan l’autor va visitar l’escola Badia-Solé de Manresa, on treballava en Josep Maria com a mestre. L’aprofundiment i la sintonia van ser tals que Aloy, amb el temps, va esdevenir el seu biògraf i principal divulgador de la seva obra.

Una celebració d’aniversari amb Josep Vallverdú…

Ambdós s’asseuen en un petit escenari, preparats per interactuar amb la gent del seu voltant. Les primeres paraules que sorgeixen ho fan embolcallades d’humor

  • No et pensaves que viuria tant! – engalta l’escriptor al biògraf.

Rialles entre el públic, i tot seguit, es passa a una tertúlia que gira a l’entorn de la lectura, del llibre i de l’obra de Josep Vallverdú. Es comenten els canvis que esta patint el llibre infantil els darrers temps, amb un clar predomini de la imatge envers el text.

L’escriptor hi posa cullerada, de manera breu:

  • En els darrers temps, ha canviat molt més el lector que no pas l’escriptor!

El públic segueix la conversa, un pèl sorprès per la vitalitat de l’escriptor, i algú pregunta per la recepta màgica de la seva aparent salut de ferro. Ell respon:

  • Tenir cura de la rutina. Ara, és el passeig i l’escriptura diària. Abans, també hi havia l’hort. En el cas de l’escriptura, sempre amb rigor, sense pensar en el ressò posterior.

L’escriptor comenta que el seu cap segueix barrinant de forma continuada, després d’uns cent cinquanta llibres, com a autor, i d’uns setanta, com a traductor.

  • D’arguments, no me’n falten. El que em falta és temps! –diu, amb un somriure.

I confessa un error en la seva trajectòria que, de tornar-hi, esmenaria:

  • No haver tingut un agent literari.

Josep Vallverdú es reconeix com una persona persistent:

  • Sóc dels que no es desencisen. Em defineixo com un pessimista que actua com un optimista.

Val a dir que un autor de tant prestigi, i amb obres tan transcendentals i exportables com Rovelló o El testament de John Silver, no compta amb cap obra traduïda a l’anglès. I tot i els munts de guardons i de reconeixements que ha rebut a tot el territori de parla catalana, sembla sentir-se poc referent, en aquests moments, en la LIJ del país. S’intueix, en l’ambient, un cert desencís per la minsa repercusió del llibre i la lectura a la societat.

 

Aquests darrers dies, ambdós personatges coincideixen també en la poesia.

Josep Vallverdú, el 2017, va publicar el Bestiolari 2 (Ed. Fil d’Aram, 2017), que, enguany, és un dels candidats al premi Atrapallibres, i aquests darrers dies, un nou poemari per adults,  A ull nu (Ed. Pagès, 2018), amb una mirada sincera, despullada i pulcre al seu univers.

 

No res

En la tarda lluent i acolorida,

escolto les càlides veus insistents

que m’han fet dolça ferida.

Les veus dels qui m’estimaren

s’apaguen a poc a poc,

mentre m’acosto a la fràgil

porta que no porta enlloc.

 

I aquests dies, Josep Maria Aloy ha presentat una nova antologia de poesies de la Joana Raspall.

i Josep Maria Aloy

Tot i jugar a casa –en la seva alegre i pulcra biblioteca particular- i ser l’instigador de l’acte d’aniversari, Josep Maria Aloy queda més en segon terme, però la seva trajectòria en la prescripció de la LIJ, encara que més silenciosa i menys visible que la d’un escriptor, és tan clau com la de Josep Vallverdú en la literatura. De fet, a vegades, és indestriable l’una de l’altra.

En Josep Maria Aloy té, a més, el privilegi de gaudir de dues facetes o etiquetes poc habituals en el món de la literatura: la de biògraf i la de curador. La primera fa molts anys que la practica, com a principal divulgador i estudiós de la immensa obra de Vallverdú, amb un llibre –Camins i paraules: Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home (Ed. Pagès, 1998)-, amb articles i tenint cura del web de Josep Vallverdú.

A la segona, també fa anys i panys que hi dedica temps i esforços. Primer com a editor literari de la Biblioteca Vallverdú, l’obra completa -catorze volums- de l’escriptor i ara, darrerament, com a curador de l’obra de Joana Raspall. Fa pocs dies presentava el tercer volum de la selecció de poesia que publica l’editorial Pagès, Amb sabates de molsa: poemes amb sentiments, dedicat als poemes que tracten les emocions. Aloy comentava que, en aquesta categoria, s’hi podrien aixoplugar tots els de l’autora, car en tots ells hi són presents els sentiments. Si n’hagués de triar un, dels molts que li agraden, optaria per Cirurgia, present en aquest volum:

 

Cirurgia

La papalloneta s’ha trencat una ala;
li cau destrossada al peu del roser.
– Ai, que no hi ha metge que pugui curar-me!
-sospira la pobra-. Ara què faré?
– No ploris amiga -li diu una rosa,
la més bella i fresca de tot el jardí-.
Et donaré un pètal que et pugui fer d’ala;
l’aranya té traça i te’l pot cosir.
L’aranya que és sàvia i tothora fila,
amb amor la feina enllesteix aviat.
… I la papallona torna a fer volades
amb una ala blanca i un pètal rosat.

 

I encara una tercera faceta, la més important, la que li ha donat més reconeixement. Com a crític literari i prescriptor ha elaborat una tasca enorme, constant i incansable en pro de la literatura infantil i juvenil del país, en premsa, com el Regió7, en revistes, o els darrers anys, en un blog que alimenta gairebé setmanalment, el Mascaró de Proa.

A ambdós “personatges”, cal felicitar-los per l’aniversari, agrair-los la tasca incansable i encoratjar-los a seguir fent camí per la vida i per la literatura.

 

 

1 comment for “Vallverdú & Aloy, SA -societat i amistat-

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.