Editors estrangers a l’Escola de la Dona

Fa unes setmanes, una jove il·lustradora i antiga alumna meva em comentava les dificultats que tenia per a mostrar el seu treball als editors de Catalunya. Havia viatjat a diverses fires internacionals, i amb la sort d’haver estat a Bolonya i uns mesos abans a la fira de París, ara tenia l’esperança de publicar el seu primer llibre amb una editorial de Brasil.

Cada vegada hi ha més il·lustradors joves molt ben preparats i coneixedors de l’ofici. Aquests han de bregar en un mercat complicat que està sotmès a criteris comercials i no totes les editorials s’avenen a propostes interessants i arriscades. Ara, però, ha sorgit un col·lectiu d’editors que vetllen per l’àlbum il·lustrat i el volen difondre mitjançant activitats, tallers, conferències i jornades per a escoles. Alguna cosa fa pensar que tot pot anar  millor i molts hi posem el cor i hores de feina: il·lustradors, escriptors editors, bibliotecaris, llibreters, professors d’il·lustració, agents literaris…

Aquesta setmana passada i en motiu de la Setmana del Llibre en Català a Barcelona, un grup d’ editors de diversos països han estat convidats per l’Institut Ramon Llull a participar-hi Una setmana plena d’esdeveniments per promocionar els llibres en català i també per donar a conèixer als editors internacionals tot allò que aquí sabem coure amb qualitat i que possiblement els pot interessar a l’hora de crear ponts de col·laboració entre els seus països i el nostre.

Per iniciativa, doncs, del Ramon Llull, un grup de 7 editors de LIJ van venir acompanyats per Carles Navarrete, a visitar l’àrea d’il·lustració de l’Escola de la Dona a conèixer com és un projecte didàctic i entendre millor què significa el concepte d’escola catalana d’il·lustració.

Just abans acabaven de visitar la llibreria Al·lots on el veí de l’escala Joan Portell també els hi va fer una breu presentació dels principals llibres editats actualment a Catalunya i un repàs de la història de la literatura catalana, des de Ramon Llull, Junceda, Lola Anglada, Josep Carner, Carles Riba als més actuals com Roser Capdevila, Carme Solé Vendrell, Cristina Losantos, entre d’altres…


Van acudir Rozenn Dupuy de Glénat (França), Birgit Lockheimer de l’editorial Gerstenberg (Alemanya), Daniela Gamba de Feltrinelli (Itàlia), Göksun Bayraktar de la Kalem Agency (Turquia), Stephan Geck de Sourcebooks (USA), Marie Augustsson de Natur and Kultur (Suècia) i Magdalena Talar de Znak (Polònia).

Els editors es van quedar molt sorpresos en veure l’edifici Francesca Bonnemaison del segle XVI on està ubicada l’escola de la Dona, i també dels espais tan amplis que disposa l’escola per poder aprendre disciplines diverses i estudiar de manera professional fins una edat molt avançada.

Quan van entrar a l’aula 309 d’il·lustració van trobar-hi exposats més de 100 llibres il·lustrats per alumnes i antics alumnes de l’escola. També una mostra de 40 il·lustracions originals sobre “Alícia al país de les Meravelles” creades per alumnes de l’especialitat.

Gràcies al suport de la il·lustradora Anna Aparicio, que va fer la traducció simultània a l’anglès, primer els vam fer un resum molt breu d’algunes figures representatives de la il·lustració a Catalunya, com Apel·les Mestres, Opisso, Junceda o Lola Anglada, per anar avançant després en la història i arribar a Maria Rius, Pilarin Bayés i Fina Rifa. Vam fer-los un pessic del panorama present i de la bona preparació dels joves il·lustradors actuals. Barcelona és una de les millors ciutats d’Europa per aprendre il·lustració, donada la diversitat d’escoles de qualitat que ofereixen uns programes didàctics molt complerts i professionals com ara Massana, Llotja, Escola de la Dona…entre d’altres.

Tot seguit vam presentar un seguit d’imatges del projecte “Humanitzem hospitals” dut a terme a diversos centres mèdics i hospitals de Catalunya (i a algun de l’estranger) amb il·lustradors sorgits de l’escola. Els editors van mostrar molt d’interès en conèixer el mètode més idoni per generar una acció pictòrica en un centre hospitalari. Es van interessar per aspectes cromàtics, temàtics, també econòmics, i va sorgir la idea d’ampliar conjuntament aquesta iniciativa a altres països amb il·lustradors catalans i il·lustradors del país on es realitzi la intervenció a l’hospital.

Després vam canviar d’aula i van visualitzar l’exposició sobre el clàssic de Lewis Carroll, Alícia, i van fer fotografies d’algunes de les il·lustracions. Els hi va semblar molt interessant veure la diversitat de registres gràfics dintre d’una mateixa mostra. Això va encetar una nova conversa sobre didàctica i tipus d’exercicis dintre d’un projecte professional per a adults. Es van interessar per les tècniques que ensenyem a les classes i també per alguns dels il·lustradors que participaven en la mostra.

Per concloure la visita i deixar-los un bon gust de boca amb la il·lustració actual a Catalunya, van passar a la darrera mostra i gaudir de més de 100 llibres il·lustrats per alumnes i antics alumnes de l’Escola de la Dona. Hi havia treballs de joves il·lustradors com el Roger Simó, Eva Sànchez,  Iratxe López de Munain, Anna Llenas, Maite Gurrutxaga, Maria Tarragó, Pitu Àlvarez, Anna Aparicio, Rocio Bonilla, Albert Arrayàs, Mònica Solsona, Lucia Serrano, Ona Causa, Núria Feijoo, Esther Burgueño, Jan Barceló i Queixal edicions, Josep Torres, Antònia Bonell, Roser Argemí, Sara Porras, Almudena Suárez, Sergi Portela, Betania Zacarías, Lola Roig, Ferran Orta, Joan Bricollé, Xavier Mula, Esther Bernal, Glòria Falcón, Raúl Vélez, Mireia Coll, Imma Itxart, Martí Alcon, Mariona Tolosa, Laia Carrera, Chiara Fatti… entre molts d’altres.

Els editors estrangers van marxar agraïts, prenent bona nota del panorama del llibre il·lustrat català actual, amb un parell d’idees per fer-les créixer, com la d’Humanitzem Hospitals, i una bona llista d’il·lustradors actius en aquest moment al nostre país.

Una visita que tornaran a repetir l’any vinent i dintre d’una nova situació que ha de servir per promocionar, encara més, el talent i la professionalitat de la nostra il·lustració.

 

 

3 comments for “Editors estrangers a l’Escola de la Dona

 1. Katy Avilés Mata
  20 de setembre de 2017 at 6:17

  Quin orgull pels que estimem l Escola, els seus professors i la gran tasca que fan amb el seu alumnat.
  Els treballs que fan desde Il.lustració és la millor prova.
  Felicitats a tots

 2. Paula
  20 de setembre de 2017 at 9:10

  Molt bé Ignasi, quina il.lusió! Ets el sol que il.lumina la il.lustració catalana 🙂

 3. Maria Rius
  20 de setembre de 2017 at 10:21

  M’agrada molt el que feu. L’Escola segueix tenint molta vida. Gràcies Ignasi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *